Csicsa
2015. december 25. írta: waddy

Csicsa

Ferenc pápa elég jó fej ahhoz, hogy odafigyeljünk, ha mond valamit. Így karácsony táján pedig hivatalból meg is kell szólalnia. Nyilván mondhatott volna bármit, ami méltó az ünnephez, szépet, emelkedettet - ő viszont úgy vélte: már megint helyesebb, ha elgondolkodtatót mond. Egyebek közt ezeket mondta:

“We are close to Christmas. There will be lights, there will be parties, bright trees, even Nativity scenes – all decked out – while the world continues to wage war. It’s all a charade. " Azaz: karácsony közeledtével fények, bulik, csillogó fák, sőt csicsás betlehemes jászlak köszöntenek ránk - míg a világ háborúba merül. Ez az egész csak  színjáték.

Legalábbis így jelent meg a sajtóban. Én a charade szónak egy másik jelentését ismertem: azt, ami hasonló az én nemzedékem által "most mutasd meg" játéknak nevezett mulatsághoz. Ennek  lényege, hogy az egyik csoport kitalál egy szót, szólást - vagy ahogy mi játszottuk anno: egy könyv- vagy filmcímet, és azt mutogatással megpróbálja "átküldeni" a másik csoportnak. Éjszakába nyúlóan játszottuk, váltakozó sikerrel. Sok múlott  azon, hogy ki mennyire érzékenyen, komplexen közelítette meg feladatát. Aztán vagy kitaláltuk egymás feladványait, vagy nem. A Zabriskie Point-ot el lehetett mutogatni a zab és a pont szavak  jelzésével, a többit meg a társaság képzelőerejére bízni, de el lehetett játszani a teljes filmet is - ki-ki igénye szerint közelítve a témához.

Ahogy az ünnephez is. Ki-ki eldöntheti, hogy villogó fény-füzérrel, netán színes lámpácskákkal díszíti fel a házát, és jászolt tesz ki a kirakatba, vagy meghitt csöndben figyeli a fán pislákoló gyertyák fényét, esetleg ételt oszt rászoruló embertársainak. A körülöttünk zajló borzalmakra, a "háborúba ájult"  világra ezzel persze nem lehetünk közvetlen hatással, de ha némi csöndet teremtünk magunkban és magunk körül, talán a béke is kap egy esélyt. És a csöndben  komplex, érzékeny gondolatok is megteremhetnek. Hogy lassan rövidülni kezd az éjszaka és egyre több lesz a fény. Hogy az ajándéknak nem az ára adja az értékét, hanem a több hetes töprengés: vajon minek is örülne a szeretett személy. Hogy mit is ünneplünk ilyentájt. Vagy más efféle. Mert a világ dolgaira - s benne a magunk tyúkszaros életére - lehet egyszerű válaszokat adni és lehet kissé összetettebben, árnyaltabban reagálni. Az egyszerű válasz mutatósabb, tetszetősebb, a másik kissé zavarba ejtő és bizonytalan,  Ha árad a szeretet  és a tévében szerelmespárok lesznek egymáséi, míg asztalunkon sütemény és bor kínálja magát, az olyan nagyon szééép és olyan igazán karácsonyi!

De a pápa nem erről beszélt. Több katolikus ismerősöm szerint beszéde - sőt: személye! - méltatlan az egyházhoz. Miként Beer Miklós vagy Várszegi Asztrik is az. Nem térnék ki most a katolikus egyház történetére és annak kifejtésére, hogy mi az, ami méltatlan hozzá. Ennek az írásnak ugyanis nem ez a tárgya. Sokkal inkább az a szándék, hogy világunkat a maga összetettségében próbáljuk látni és láttatni, még annak árán is, hogy gondolataink közvetítését - akárcsak a fent vázolt mutogatós játékban - nem mindenki érti meg. De akkor is ezerszer többet érnek az ilyen szikár, őszinte és a lényeget kutató mondatok, mint a villódzó fényű karácsonyfák és az ünnepet belengő tömjénfüst.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr288198958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása