Keskeny vágányon
2022. január 09. írta: waddy

Keskeny vágányon

 

Hamarosan ünnepelhetnénk nemzeti himnuszunk évfordulóját. 1823. január 22-e óta sokan sokfélét írtak és mondtak már róla. Érte bírálat az Erkel által a szövegre írt dallamot, mondván, hogy Kölcsey a szöveget Egy somogyi kanásznóta ritmusára alkotta meg. Vidám, pattogós himnuszunk  lehetett volna, ám a szöveg súlyossága inkább az Erkel-féle változatot indokolta. Az is elhangzik olykor, hogy a szöveg hangvétele mára idejétmúlttá vált, az a pátosz, ami a nemzeti romantika idején korszerű és helyénvaló volt, sokak szerint mára elavult, és sokkal inkább a a sírva-vigadó dzsentri kurzust idézi fel, semmint a nemzeti büszkeséget.

Szerencsére született egy újabb költő-zseni, Nyerges Attila, aki a Nélküled című dalában egy, a huszadik század történéseire sokkal jobban reflektáló, bár szintén vitatott minőségű szöveget alkotott. Mára viszont ez is vesztett a frissességéből, ideje volt hát, hogy korunk nagy költője, a Kárpátok mai géniusza megajándékozzon bennünket egy 21. századi himnusszal, amely minden ízében nemzeti, és úgy zenei igényességében, mint szövegének himnikus jellegében lekörözi a korábbiakat.

Ha valaki nem ismerné, álljon itt a tömör, összesen két sorból álló új nemzeti énekünk. Kérem minden olvasómat, hogy ennél a résznél szíveskedjen felállni, hiszen, aki ülve marad, az nemzetgyalázó. Íme hát a veretes sorok:

„Piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra.”

Úgy gondolom, hogy mind verstani, mind növénytani értelemben tagadhatatlan a fejlődés. Hiszen mit  írt Kölcsey? „Értünk Kunság mezein  Ért kalászt lengettél.” Bonyolult, csak a nagykörúton belüli köldöknéző értelmiség számára érthető képek sorjáznak benne.A Nyerges-féle műalkotásban pedig ez áll: „Mint porba hullott mag, mi többé nem ered.” Milyen mag? Hova nem ered?  Viszont az Orbán-szöveg egyértelmű, tiszta, világos, tehát igazán magyar. Egyetlen gyöngéje talán az, hogy túlságosan rövid, ezért javaslok hozzátenni még két sort. Valahogy így:

Nem kell nekünk mocskos buzi Kölcsey. Magyar beszéd legyen inkább kötcsei.

 Értem én persze: nem ez a lényeg, hanem hogy Magyarország előre megy. De hát ennek is van előképe, Bereményi Géza írta a 70-es években Désiré apjáról, aki a 424-esen volt fűtő. Hogy is volt csak? „Előre sohase hátra, de jó hogy nem vagyok árva.” Persze ez a mai keresletnek nem felelne meg, hiszen gondolkozni kell rajta. Ráadásul még olyan sorok is vannak bennehogy „ barátja állomásfőnök, van neki takaros háza, a háznál takaros kert van.”

És még attól sem riad vissza, hogy „el ne feledjétek azt, hogy vannak köztünk keskenyvágányú vasutasok is.” Ugyanis nem árt, ha egy himnusz, vagy akár csak egy sima, újévi jókívánság a nemzet egészéhez szól.  A képeket nézve viszont inkább a létező szocializmus sejlik fel, amikor a téeszelnök, a párttitkár, a tanácselnök és szolgálatkész kíséretük egy jól sikerült vadászat utáni pacalvacsorán jól bebasztak, aztán felpakolták a lányokat az asztalra és hajnalig húzatták a cigánnyal.

Jó lenne, ha Magyarország végre elindulna előre. mert ahol most vagyunk, ott milliók élnek a szegénységi küszöb közelében vagy az alatt, százezrek élnek félelemben és kiszolgáltatottságban, mert a szabadság és demokrácia díszletei között egy önkényuralmi rendszer épült ki.

Ráadásul, a tavalyi termésben rábukkantam 2 sárga koktélparadicsomtőre. Finom volt, édes és nem kellett tőle hátra mennem. Ettőp a daltól viszonr igen. Méghozzá szaporán.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr4916808096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.01.10. 07:22:51

Ez elég gyengécske lett. Max. fületlen bögre. Amúgy igen, a nyelv változott Kölcsey óta és nem feltétlenül elõnyére. De ebben talán a liberósbolsi értelmisegg is hibás, Pl. az olyan megnyilvánulásokkal, hogy szegény szegín gyerekekkel nem kellene Jókait olvastatni mert az bonyi.

Lorrh 2022.01.10. 07:56:09

@midnight coder: gondolom nincs neked maigyereked. Mert akkor megértenéd, hogy az Aranyember vagy a Kőszívű ember fiai kurvára nem nekik való. Azt nem gyerekeknek írta Jókai. Hanem az ezernyolcszázas évek felnőttjeinek. Ez felnőtt regény. Nem gyerekeknek való.
A himnusz is szar. Minden népnek büszke himnusza van. Nem depressziós halálhörgés. Ezért tartunk itt.

midnight coder 2022.01.10. 10:28:25

@Lorrh: Általánosban nem is. De gimiben már simán. De a kôszívût onnan is kihagynám, az kb Jókai legrosszabb regénye.

Lorrh 2022.01.10. 12:41:19

@midnight coder: pedig asszem pont az a kötelező. Nekünk az volt. Általánosban. Még kádár alatt.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.10. 14:26:19

@Lorrh: "Hiszen mit írt Kölcsey? „Értünk Kunság mezein Ért kalászt lengettél.” Bonyolult, csak a nagykörúton belüli köldöknéző értelmiség számára érthető képek sorjáznak benne."

Érti vagy nem érti, pontosan ez a ráknépség az, amely lesajnálja a Himnuszt. És mivel épeszű ember leszarja a belpesti liberális gittegyletet, a lesajnálásra is csak legyint, max köp egyet.

Lorrh 2022.01.10. 14:46:34

@Lesz még Magyar Köztársaság: az hogy a himnuszunk szomorú, depresszív, a veszteségre koncentráló - ennek semmi köze a ballibsikhez. Ez tény.
Szerinted ez egy lelkesítő, életkedvet adó himnusz?
Neked mi a véleményed?

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.10. 17:25:42

@Lorrh: Érdemben is hozzászóljak? Rendben.

A Himnuszunk utalva történelmünk viszontagságaira egy fájdalmas, de egyáltalán nem depresszív, ugyanakkor előretekintő, reményteljes költemény. Erkel zenéje lebilincselő. Fiatal országoknak talán szükségük lehet gyors, pergő, lelkesítő szöveges muzsikára, hogy összerántsa az - etnikailag akár meglehetősen széttagolt - lakosságát, de nem szükségszerűen egy régi, annyi mindenen átesett és annyi mindent felmutatni képes ország kései lakóinak. Egy ilyen ország nemzeti költeményében nyugodtan hivatkozhat múltjára és fogalmazhat meg éppen a történelemből tanulva, okulva óvatosabban reményt a jövőre nézve. Lehet, pátoszosan hangzik, de nekem nem. Ezt vagy átérzed, ezzel vagy egyetértesz vagy nem. Természetesen jogodban áll nem szeretni a Himnuszt. Nekem pont a történelmi fájdalmak beleszövése és az Úrhoz fohászkodva (19.század!) nem kimondva, de a remény megfogalmazása, az ország (a nemzet) jövője kívánalmának sajátos megfogalmazása tetszik benne. Kölcsey ugyanis nem az ország, az akkor épp formálódó nemzet halálát látta. Felhívta a figyelmet ennek veszélyére (19.sz.). És mi mást is lehet beleszőni egy már akkorra, annyi mindenen átesett ország számára, mint a megmaradás alázatos vágyát? Amiben, hogy egy kis akkori reálpolitikát is belevigyek, nagy szerepe lehetett a reformkor nemzeti forrongásának, nem mellesleg az ez ellen ható osztrák- német birodalmi törekvéseknek, és nem utolsó sorban talán a korban igen népszerű a szláv tengerben élés tudatnak is.

Lorrh 2022.01.11. 09:47:41

@Lesz még Magyar Köztársaság: igen, ezekkel mind egyet lehet érteni.
Ám a reformkor óta ugyebár volt két vesztes világháborúnk, trianoni országvesztés, levert 56unk, elcseszett rendszerváltás és most egy feudális önkényuralom. Kurvára semmi okunk se büszkélkedni, se vidámnak lenni.
És igen, ehhez tökéletes aláfestés a szomorú himnuszunk.
Én rohadtul nem akarnék még egyszer ebbe a szerencsétlen országba születni. Ahol nem csak a külső körülmények tépnek minket, hanem kifejezetten szemét módon viselkedünk mi magyarok egymással a hétköznapokban.

Neytiri1 2022.01.11. 14:04:00

A magyar Himnusztól eret lehet vágni.

Lassan elvérezni, miközben meghatódunk, hogy micsoda gyönyörűség, büszke dobogó szívvel, mely a vérvesztességgel arányosan halkul és lassul, lefittyedő ajakkal suttogva, hogy Isten áldd meg a magyart, jó kedvvel...

Monumentális, fenomenális kesergő, mely felsorol mindent, mi balsorsot hozott ránk, vér, könny, keserv, mi életünket kísérte, úgyhogy itt az idő, várjuk Istentől a szebb jövőt. Persze azóta se nagyon jött, és most még lehetne két-három új versszakkal is bővíteni, kik és miért tehetnek arról, hogy most is szar.

Egyébként tényleg szép. Én fiatalabb koromban nem tudtam könnyek nélkül meghallgatni, ma már azt érzem, amit leírtam előző bekezdésben.
Ideje lenne valami friss, magával ragadó pattogóst szerezni Himnusznak.

Tessék, itt van például ez. Láb nem marad a földön, mert lépi az ember az ütemet és megy, nem nyavajog.
www.youtube.com/watch?v=oIePl0rMSGU
Tessék elolvasni a szöveget is (mennyi hasonlóság)
1:33 ugyanúgy a régi basztatásról egészen máshogy emlékeznek meg.

Nézzünk már meg egy meccset, ahol először elhangzik a csapatok Himnusza. Hát ... ne csodálkozzunk, hogy a magyar válogatott csak cammog, mert még mindig sír a fájdalomtól és a gondtól-bajtól. :)

Lorrh 2022.01.12. 15:14:09

@Neytiri1: Protestáloook!!
"várjuk Istentől a szebb jövőt. Persze azóta se nagyon jött,"
Megjött orkánsiktor a mi megváltónk!!!

Neytiri1 2022.01.13. 10:30:42

@Lorrh: a történelem ismétli önmagát.
Ebben az esetben is van aki ezt hiszi és van aki nem hiszi ezt. :)

Lorrh 2022.01.13. 10:52:25

@Neytiri1: az egész univerzumban is minden ismétlődik, a színuszhullám is.

Neytiri1 2022.01.13. 11:33:45

@Lorrh: én is ismétlem magam, már hány virtuális éve...
süti beállítások módosítása