Gilead vs. Gödel
2021. június 30. írta: waddy

Gilead vs. Gödel

Akik még nem látták a Szolgálólány meséje legutóbbi epizódját és szeretnék megnézni, azok most ugorják át ezt a bekezdést, mert spoilerezés lesz. A többieknek röviden annyit, hogy ebben az elképzelt, pusztító világban, Gileadban, egy teokratikus diktatúra alakul ki a jövőben, amely a Bibliát politikai hitvallásnak, a nőket pedig biológiai szaporító gépeknek tekinti. A negyedik évad záró epizódjában a főhősnő tucatmagával bestiális kegyetlenséggel agyonveri korábbi bántalmazóját.
Adódik a párhuzam a nemzeti együttműködés rendszerével, bár azért ez túlzás volna. Magyarország nem teokrácia, jóllehet az oktatási, egészségügyi, kulturális és szociális ügyeket éveken keresztül egy református lelkész felügyelte. Magyarországon a nőket nem tekintik biológiai szaporító gépeknek, noha lehetett hallani a női princípiumról, és a parlament házmestere szerint a nőknek az a dolguk, hogy neki unokákat szüljenek.
Magyarország tehát nem Gilead. Nem is ez a lényeg. Az analógiát sajnos az teszi kézenfekvővé, ahogy June Osborne kedves, szerethető fiatal nőből vérszomjas és kegyetlen gyilkossá válik. Ahogy az epizódban is elhangzik: Gilead ellen csak Gilead tud harcolni. Ahogy a NER-t is csak saját eszközeivel lehet legyőzni. Korrupcióval, polgárháborús uszítással, bűnözéssel. Mert ezek az évek beleették magukat a szívünkbe, ezt a mérgezett levegőt lélegezzük be. A 2000 után született generációk már ezt tekintik természetesnek, ennek keretein belül keresik a helyüket, ez formálja gondolkodásukat.
Ezzé lett magyar hazánk.

Hacsak nem kezdünk laterálisan gondolkozni . Hacsak nem találunk egy olyan nézőpontot a rendszeren kívül, ahonnan tisztán látszik, hogy az, amiben élünk, nem a valóság. Csupán egy beteg elme által elképzelt és megvalósított disztópia. Ha ezzel tisztába jövünk, nincs más dolgunk, mint felébreszteni a társadalmat a kétségkívül tehetséges szociopaták által alkalmazott hipnózisból
Vagy megkereshetjük azt a gödeli pontot, amely ugyan immanens része a rendszernek,  ám annak törvényszerűségei alapján nem igazolható. Amire vagy akire vonatkozóan a rendszer nem teljesül. Ha Gödel igazat mondott, akkor minden rendszernek van ilyen eleme. Ha ezt megtaláljuk, akkor elkerülhető a kegyetlen leszámolás. Ha nem, akkor marad az elképzelt és sajnos nagyon is elképzelhető valóság. És tizenkét szolgálólány az erdőben.



A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr2416609166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2021.06.30. 19:29:57

"Adódik a párhuzam a nemzeti együttműködés rendszerével"

De csak a beteg ballib agyakban, tegyük hozzá.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2021.06.30. 19:31:19

"nincs más dolgunk, mint felébreszteni a társadalmat a kétségkívül tehetséges szociopaták által alkalmazott hipnózisból"

Ez így igaz. Ez a célunk. A liberális demokrácia megbuktatása. Csak agymosott ember hiheti, a liberalizmus megfelelő társadalomszervező eszme.

Boldeone Bull 2021.06.30. 21:12:58

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott): Az összes demokratikus rendszer a klasszikus liberalizmus , felvilágosodás alapelveire èpül . A pluralizmus , az ideológiai sokszínűsèg a lènyege a liberális demokráciának , azaz nincs vezèrelv , mint a nem liberális államokban, ès többi klasszikus ismèrv: a hatalom elszámoltathatósága, a hatalmi ágak elválasztása, jogegyenlősèg, egyèni szabadságjogok primátusa

Boldeone Bull 2021.06.30. 21:21:20

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott):
Ez a célunk. A liberális demokrácia megbuktatása." Ez egy baromság! Az ember genetikailag determinált alaptermèszete az, hogy szabadon , függősègektől , kènyszerektől mentesen szeret èlni , ez pedig a legjobban egy szabadszellemű, haladó államban teheti meg.

Lorrh 2021.06.30. 22:28:40

@Boldeone Bull: aranyos vagy hogy értelmesen akarsz vele beszélni. Nem fog menni - elárulom.

waddy 2021.06.30. 23:52:50

Csak a biztonság kedvéért: nem liberálist írtam, hanem laterálist. Olyan kreatív gondolkodásra utaltam, ami kívól helyezi magát egy adott rendszeren és így talál megoldást a rendszer problémáira.

midnight coder 2021.07.01. 07:36:56

"Ahogy a NER-t is csak saját eszközeivel lehet legyőzni. Korrupcióval, polgárháborús uszítással, bűnözéssel."

Igazából ez egy picit korábbra datálható. Maga a gengszterváltás is a korrupció és a bûnözés története. És ez nem is véletlen, így lett tervezve. Volt egy szocializmus, amibõl sürgõsen kapitalizmust kellett csinálni. Csakhogy ehhez egyrészt hiánytoztak a kapitalisták, másrészt minden köztulajdon volt. Nos, hogy csinálunk kapitalizmust? Úgy, hogy pár szorgos és fõleg ragadós kezû ember "megszerzi" a köztulajdont. Ezek véletlenül valahogy általában jó elvtársi kapcsolatokkal rendelkezõ jó elvtársak voltak. Aztán a Horn kormánnyal ez a dolog kifújt, jöttek Orbánék, és bár Orbán nem túl kreatív, viszont roppant tanulékony. Ettõl függetlenül 2002-ben ismét megverték, médiafölénnyel, uszítással, demagógiával. Orbán pedig ismét csak tanult. Gileád ellen Gileádot épített. Ezt hívjuk ma NER-nek.

Itt nem az angyalkák harcolnak az ördögök ellen, hanem az ördögök egymással.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2021.07.01. 09:42:14

@Boldeone Bull:

"Az összes demokratikus rendszer a klasszikus liberalizmus , felvilágosodás alapelveire èpül ."

Nem, pl. az ógörög demokrácia nem ezekre épül.

"A pluralizmus , az ideológiai sokszínűsèg a lènyege a liberális demokráciának , azaz nincs vezèrelv"

Van vezérelv, a liberalizmus. S sokszínűség meg scak addig, míg ez nem veszélyeztete a liberális hegemóniát. Azaz nincs sokszínűség.

"a hatalom elszámoltathatósága"

Ez hiényzik a liberális demokráciában.

"a hatalmi ágak elválasztása"

Aminek eredménye: gyengébb a nép szuverenitása. Még a kevés hatalmi jog is meg van osztva.

"jogegyenlősèg"

Formálisan, ami nem ér semmit.

"egyèni szabadságjogok primátusa"

Ez igaz. S ez a rendszer egyik fő hibája.

MEDVE1978 2021.07.01. 10:57:37

Sajnos még egy kormányváltás esetében sem tudom nagyon elképzelni a megújulást. Igazából a magyar korrupció egy intézményesült és a társadalomban mélyen berögzült dolog, az csak más kérdés, hogy a FIDESZ ezt az intézményesülést további fékek kiiktatásával segítette elő.

Míg mondjuk egy nyugat-európainak inkább alapélménye a "polgári" mivolt, a védelem az állam túlhatalmától, nekünk az alapélményünk a kiszolgáltatottság, folyamatos túlerő elleni küzdelem. Ha brit állampolgár voltál a XIX. században, akkor az egy tény, hogy simán éhen halhattál mondjuk mint munkás, de mint brit állampolgártól, egyes jogaidat sohasem vették el.
Magyarországon már Mohács óta nem voltak "elsőrendű" jogai senkinek. Egy külső birodalom állampolgára voltál, amely németül beszélt hivatalosan és te voltál a beáldozható, ha netán a török Bécset fenyegette.
A kiszolgáltatottság, állami túlhatalom, az élet sok rétegét befolyásoló állam végigkíséri a magyar történelmet. Egy ilyen felállásban fontossá válnak a tradicionálisan kisebb közösségek (család, iskolatársak stb.) és ez elvezet a nepotizmushoz, korrupcióhoz.

Ha a FIDESZ-t leváltják ugyanúgy korrupt lesz az új kormány is, csak másképp.

Lorrh 2021.07.01. 12:26:05

@MEDVE1978: ezzel az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek. Kijött a palackból a szellem, hogy ezzel a néppel ezt meg lehet csinálni.

Tipikus huszadik századi sors 2021.07.01. 12:38:43

“Adódik a párhuzam a nemzeti együttműködés rendszerével, bár azért ez túlzás volna”- túlzás az bizony. Ha már hasonlítani kellene magyar párttal az pont a Momentum lenne, valahogy az ő szólamaik szólnak arról hogy irány vissza az őskorba, nem kell rovarirtás, légkondi, termék csere, kell térdig érő gaz (pardon, méhlegelő), otthon varrt zokni, borogatás a szúnyogcsípésre rendes irtás helyett stb.

“Ahogy a NER-t is csak saját eszközeivel lehet legyőzni. Korrupcióval, polgárháborús uszítással, bűnözéssel. “ - csodálatos haladó gondolat :)

Itt felettem azt írták: “Magyarországon már Mohács óta nem voltak "elsőrendű" jogai senkinek. Egy külső birodalom állampolgára voltál, amely németül beszélt hivatalosan és te voltál a beáldozható, ha netán a török Bécset fenyegette.” - ez a legnagyobb szivárványos haladó multinál is így van ma. Megy a “we are one team and we love each other as a big family” mantra a céges portálokon / social mediaban stb, hogy másnap rezzenéstelenül vágják a pofádba azt, hogy a munkának annyi, mert Kumar Delhiben megcsinálja 80 ezerért (hogy milyen minőségben azt hagyjuk). És pont ezért kétlem, hogy nagy tömegeket lehet nyerni azzal, hogy “nyugathoz tartozás”, “finn oktatás”, “észt szavazó rendszer” stb, ezt a nép nagy része nem igényli olyan mértékben, hogy kockáztassa azt amije van, és amit a mostani rendszer ad. Persze aztán lehet még megvalósítani, 1949-ben is sikerült olyat amit a nép nem igazán akart, csak kellett egy kis “ráhatás” (azt, hogy az akkoriban legjobban tevékeny emberek gyerekei / unokái most melyik pártokban vannak, hagyjuk)

midnight coder 2021.07.01. 15:29:19

@MEDVE1978: "Míg mondjuk egy nyugat-európainak inkább alapélménye a "polgári" mivolt, a védelem az állam túlhatalmától, nekünk az alapélményünk a kiszolgáltatottság, "

A nyugat-európai polgár is csak alattvaló volt. Egyedül az amcsiknak és talán az ausztráloknak volt meg az az élményük, hogy szabad emberként csinálhattak saját maguknak államot. Itt Európában az uralkodókat a parlament váltotta, de a csinovnyikok maradtak.

Lorrh 2021.07.02. 08:50:45

@midnight coder: "A nyugat-európai polgár is csak alattvaló volt."
Ez teljes tévedés.
Nézz meg egy angol vagy francia tősgyökeres polgárt. Nehogy már neki alattvaló élménye legyen! Ez tárgyi tévedés.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.01. 15:58:28

" Ha Gödel igazat mondott, akkor minden rendszernek van ilyen eleme."

Gödel 90 éven keresztül átvert sokakat:

Gödel első nemteljességi tétele öncáfolás és hamis dilemma

vilagnezet.blog.hu/2021/11/28/godel_elso_nem_teljessegi_tetele_oncafolas_es_hamis_dilemma
süti beállítások módosítása