A birodalmak visszavágynak
2022. július 30. írta: waddy

A birodalmak visszavágynak

Timothy Snyder könyve, a Szabadság felszámolása, tudományos igénnyel, nagyon pontosan, rengeteg forrás felhasználásával elemzi az orosz-ukrán háború előzményeit, és magát a háborút is.

Ezt megelőzően azonban, a könyv első részében általánosabb érvényű elemzésben mutatja be világunk mai állapotát.

Két alaptételt állít fel. Az egyik, hogy a kapitalizmus, és annak politikai vetülete, a liberális demokrácia eljutott fejlődésének lehetséges végpontjához. Vagyis megismétli a Fukuyama által kifejtett gondolatot, hogy a kapitalizmus megreformálásának, illetve meghaladásának kísérlete kudarcot vallott, így a létező legjobb rendszer, a liberális demokrácia önmagának folyamatosan javítgatása révén  végül is az egész emberiség civilizációs keretévé válik.

Snyder ezt a vonalat viszi tovább, és oda lyukad ki, hogy a liberális demokrácia nem váltotta be ezt a reményt. Nem képes saját magát megreformálni, nem képes saját hibáit folyamatosan korrigálni, ezért szükségképpen el kell buknia. A kapitalizmusnak , és az azt felváltani próbáló szocializmusnak nem sikerült megvalósítani az emberiség nagy álmát: a háborúk, az éhínség, a járványok és az egyenlőtlenség megszüntetését. A felvilágosodás által új keretbe helyezett európai gondolkodás egyik eleme, szabadság, amely a 19. században liberalizmus néven hozott korábban soha nem látott fejlődést és gyarapodást a világ bizonyos részein, kifulladni látszik.

A másik állítása, hogy a történelem során a tartós béke, a fejlődés, az anyagi, tudományos, művészeti fejlődés mindig is nagy birodalmakban zajlott le. Sőt, azt is állítja, az emberiség története voltaképpen birodalmak története, rövidebb-hosszabb közjátékokkal, amikor pedig rendszerint igen komoly hanyatlás következett be. Az ókori afrikai birodalmak, az asszírok, az egyiptomiak, a kínai, az indiai, a hellenisztikus világ, a Római Birodalom, aztán a frankok, majd a német-római császárság, a Habsburg-birodalom, végül a Szovjetunió. Amerikában pedig a maják, az aztékok, az inkák, és persze az Egyesült Államok. A felvilágosodás nyomán a 19. században megjelenő nacionalizmus felívelő szakasza legkésőbb az 1878-as berlini kongresszussal, a balkáni nemzetállamok létrejöttével lezárult. A 20.századi  birodalmak felemelkedéséig hátralevő mintegy négy évtized ennek a nacionalizmusnak a csődjét hozta el.

Snyder két fogalmat vezet be ennek a folyamatnak a leírására: a szükségszerűség és az örökkévalóság fogalmát. Előbbi a felvilágosodás nyomán kialakult nyugat-európai és amerikai gazdasági-politikai rendszer jellemzője. A szabad verseny, a demokratikus választások, a  jogállamiság, az emberi jogok és a nemzeti ideológiák világa. A másik a birodalmi lét, amit a mozdulatlanság, a változatlanság, a hierarchikus társadalom, a hatalom örökletes volta jellemez.

Ezek után a könyv rátér az orosz-ukrán háború történeti és politikai elemzésére, ezzel itt most nem foglalkozom. Felvet és nyitva hagy viszont egy Igen fontos kérdést. Mivel a történelem, úgy ahogy korábban ismertük, véget ért, a globális kapitalizmus keretébe foglalt világrendünk kénytelen átadni a helyét egy másik paradigmának. És mivel a marxi gondolat, a kapitalizmus megdöntéséről és egy új gazdasági-társadalmi rendszer felépítéséről megbukott, logikusnak látszik a következtetés, hogy az előre vezető út valójában a múlt, a felvilágosodás előtti premodern világ irányába tart.

Ez a felismerés áll Putyin és és politikai-ideológiai támogatói gondolkodásának hátterében. Alexandr Dugin, Szergej Glazijev és persze a teljes orosz propagandagépezet ezt sulykolja éjjel-nappal: az örökkévalóság ősi hagyománya fel fogj váltani a szükségszerűség felvilágosult és progresszív,  de működésképtelen világát.

Eddig Snyder. Vajon mi következik mindebből? Ha körülnézünk a 21. század világában, számos olyan törekvést látunk, amelyek már egy ideje ezt a kínálkozó lehetőséget igyekeznek megragadni. Eltekintek a széles körben terjedő összeesküvés-elméletektől; nem gondolom, hogy a világot a szilícium-völgy és annak tech-cégei kívánják uralmuk alá hajtani, azt sem gondolom hogy Elon Musk azért kívánja terraformálni a Marsot, hogy majd jó pénzért odamenekítse az emberi faj maradékát.

Van ezek nélkül is elég bajunk. Legalább négy olyan hatalmi központ létezik, amelyek közül bármelyik megindulhat, hogy újra rendezze világunkat.

Az egyik természetesen az Egyesült Államok, amelynek egész huszadik századi történelme a felvilágosodás értékeinek, a demokráciának, a jogállamiságnak és az emberi jogoknak az exportálásáról szólt, váltakozó sikerrel. A másik jelölt Oroszország, amelynek vezetője, Vlagyimír Putyin egy 2010-es beszédében a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő Eurázsiai Birodalom képét villantotta fel. Putyin tudatosan hivatkozik az 1774-es békére, amely az orosz-török háborúk lezárásaképpen Nagy Katalin birodalmát hozzájuttatta a Fekete-tengeri kijárathoz, ezzel megalapítva Novorossziját, ami 2014 óta újra létezik, és az orosz birodalmi gondolat szerint jogalapot teremt Ukrajna megszállásához.

A harmadik hatalmi központ Kína, amely a nagyhatalmak politikai-ideológiai csatározásai közepette szép csendesen megszállta a világgazdaságot, kezébe vette a textilipart, az élelmiszerfeldolgozó ipart - mindannyian tapasztaljuk nap mint nap, hogy bármihez nyúlunk, bármit vásárolunk, minden Kínában készült. Ráadásul közben hatalmas területekre – és ezzel komoly befolyásra tett szert Afrikában,

A világ fölötti uralom igényével fellépő negyedik hatalmi központ a politikai iszlám. Az a formáció, amely valójában egyesíti a fenti gondolatokat. Idegen tőle a nemzetállami lét, sőt valójában az állami lét minden formája is (eltekintve a teokráciától). A rendkívül ellentmondásos arab tavasz megmozdulásait leszámítva nem volt és mind a mai napig nincs is iszlám felvilágosodás, vagyis tökéletesen megfelel annak a paradigmának, amely egy nemzetállami léttől független, premodern világot kíván kialakítani.

Miért érdekes mindez? Mert az a gazdasági-politikai-kulturális központ, amelyben élünk, jelen állapotában nem képes kezelni ezt a helyzetet. Európa továbbra is a globális kapitalizmus és a történelmünk során több ízben csúfosan leszerepelt nemzeti gondolat bűvöletében él. Az európai gondolat, ami a második világháború után abból a felismerésből született, hogy a kis, acsarkodó nemzetállamok érdekeit közelíteni kell egymáshoz, történelmi kibékülést kell előmozdítani, a hagyományosan egymással ellenséges országok között, a hidegháború fennállása idején nyilvánvalóan nem tudott kiteljesedni. A Szovjetunió és a szocialista világrendszer szétesésével megteremtődött a lehetőség egy egységes, birodalmi jellegű új Európa létrehozására. Mostanra azonban világossá vált, hogy ezt a résztvevők sem nyugaton, sem keleten nem akarják. Ha Európa nem képes egységes gazdasággal, egységes külpolitikával, közös hadsereggel, közös pénzügyi rendszerrel újraépíteni saját magát, menthetetlenül elbukik. Lehet sajnálkozni azon, hogy a felvilágosodás fennkölt ígéretei nem váltak valóra, de ez nem vezet sehova. Egy széttagolt Európa, amelynek vezetői saját önös érdekeiket gazdasági, belpolitikai indíttatásból a közös európai haza megmentése elé helyezik, szükségszerűen alulmarad a minden irányból közeledő birodalmi lépegetőkkel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr5817894401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2022.08.01. 10:55:20

Nem értek egyet sem az idézett szerzővel, sem a szerzővel, szerintem számos rossz következtetése van, nem vesz figyelembe rendkívül jelentős tényezőket.

Először is nézzük a vizionált birodalmakat:

1. Az USA. Jelen pillanatban az USA birodalom ez nyugodtan kijelenthető és viszonylag stabil is, bár hanyatló státuszban. Továbbra is megvan a képessége, hogy a világ bármilyen részén megsemmisítse az ellenségeit, egészen a középkorba való visszabombázásig (az afganisztáni és vietnámi kudarcok oka pontosan az volt, hogy az ellenség megelégedett egy középkori életszínvonallal). Emellett gazdaságilag rettenetesen erős, a világ a pénzét használja tartalékképzőnek, a vállalatai átszövik az egész világot. A kérdés, hogy ezek a képességei hogyan változnak a jövőben? Nem nagyon. Három téren lehet ezeket megvizsgálni: a) katonailag. Az USA katonailag továbbra is világelső és lényegében védelmi ernyője / beavatkozási övezete a teljes NATO, nemzetközi szinten erős hadseregekkel. A NATO várhatóan még erősödik is majd az ukrán-orosz konfliktus miatt. b) gazdaságilag. Nincs semmi, ami arra mutatna, hogy az USA-ra jelentősebb vagy tartósabb gazdasági válság várna. (természetesen a háború miatt válság jön, de ez nem hat majd károsabban az USA-ra mint a többi szereplőre). c) kulturálisan: az USA az egyik legnagyobb divatdiktáló a világon, a szellemi, kulturális, tudományos irányzatokban, a globális kapitalizmus pedig tökéletes eszköz ennek a terjesztésére, fenntartásátra.
2. Kína. Kína birodalom. Gazdasági téren nagyon erős, termelőipara hatalamas, gyakorlatilag szinte mindent gyártanak a világon. Az európaiak sokszor elfelejtik, hogy Kína lényegébben akkora mint Európa, tehát nem egy nemzetállamhoz kellene igazából viszonyítani, mindig is birodalom volt, amikor éppen egységes volt. Katonai szempontból Kína mérsékelten erős: papíron rengeteg katonája van, de a csapásmérő ereje drasztiksuan elmarad a nyugati országokétól. A gazdasága erősen exportorientált és nagyon jelentősen függ a világkereskedelmi kereslettől, ezért nagyon instabil. A pénze nem játszik drasztikus szerepet a világgazdaságban.
Kínára nagyon nagy hatással van a demográfiai változás, ami éri: video.foldrajzmagazin.hu/kina-korfaja/
Lényegében a demográfiai változás következtében Kínának a következő 10-20 évben kell bármilyen extenzív tevékenységbe kezdenie (pl: háborúba, hódításba stb.).
Itt is jöhet a mi vár Kínára:
a) katonailag. Kína relatíve gyenge katonailag. Főként a lehetséges célpontok szempontjából. A konkurrensek közül az indiai és orosz haderő is profibb, fejlettebb, Tajvan pedig gyakorlatilag bevehetetlen hagyományos fegyverekkel (a tajvani védekezési rendszer és a partraszállás nehézségei miatt). Nyilvánvalóan, amíg lehetőségük van rá, a kínaiak erősíteni fogják a hadsereget és támadni a 10-20 éves időtartamban, ha valamit meg akarnak szerezni.
b) gazdaságilag Kína növekedése rettenetesen érzékeny. Jelenleg látni, hogy a COVID, illetve az ingatlanbuborék és az ehhez kapcsolódó banki válság nagyon nagy problémákat okoz. Ettől függetlenül valószínűleg a kínai növekedés folytatódik majd, csak kisebb ütemben.
c) kultúra / tudomány stb.: ez érdekes, mert Kína gyakorlatilag minimálisan terjeszkedik kulturálisan, nem nagyon van az az igénye, hogy így befolyásolja a Föld többi részét. Ez valószínűleg így is marad, lényegében a nyelv miatt eleve hátrányban is vannak. Tudomány szintjén megpróbálnak saját tudásközpontokat létrehozni, de ez viszonylag gyengén halad, az autoriter struktúrák miatt.
3. Oroszország: óriási tévedés azt hinni, hogy az ukrán háború Oroszország erejének demonstrálása. Igazából a háború az orosz civilizációs minta kudarca miatti pótcselekvés, a menthető mentésének kísérlete. Az orosz birodalom egy olyan szerveződés, amely túl nagy, túlságosan sokféle nép él benne és ez problémákat okoz. Ezeket már sokféleképpen próbálták meg kezelni: ott volt a despotikus elnyomás a cáratyuska gépezetével, aztán a párt gépezetével. Mindegyik működött egy bizonyos ideig, de egyik sem volt vonzó, békésen kiterjeszthető rendszer, mindkettőt katonai erővel terjesztték ki. A katonai erő hátterében pedig az ellenségekhez képest relatíve óriási népesség állt. Ez azonban minden jel szerint erősen csökkenni fog, itt egy korfa: en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia#/media/File:Russian_population_(demographic)_pyramid_(structure)_on_January,_1st,_2022.png
Nagyobb baj nekik az egyébként, hogy az új putyini orosz utat senki sem akarja követni, lényegében egy zsákutca. Erre utal Ukrajna, Grúzia, Örményország, Kazahsztán különutassága és hogy nem akarnak az oroszhoz hasonló civilizációs modellt.

folyt. köv.

MEDVE1978 2022.08.01. 11:25:13

Folytatás: Nézzük tehát mi vár az oroszokra.
a) katonailag. Oroszország katonai képességeit jól megmutatja az ukrán helyzet és az, hogy nem bírnak Ukrajnával, egy lassú felörlő háborút folytatnak, drasztikus és jelentős győzelmek viszont elmaradnak. Ez a hagyományos katonai erőkre igaz, nukleáris természetesen nem lett bevetve. Ettől függetlenül az oroszok jól tudnának védekezni egy támadás ellen, illetve a katonai fejlesztési potenciáljuk is jelentős (lenne, ha éppen nem embargo alatt lenne). Mindenesetre egyértelmű, hogy katonailag Oroszország nem képes nagyobb "területfoglaló háborúkra". Ez továbbra sem fog megváltozni, ha Putyin netán "all in"-t mondana és mozgósítana, akkor is rendkívül korlátozott sikerekre lenne elég a dolog (mondjuk Ukrajna elfoglalása).
b) gazdaságilag: az orosz gazdaság egyértelműen fejletlen és nyersanyagexport függő. Az ukrán háború egyik oka is az ukrán nyersanyagkitermelés (gáz) megakadályozása volt. Az oroszok gyakorlatilag abból élnek, hogy eladják a nyersanyagaikat, ez a "birodalom" bázisa.
c) kulturálisan: az orosz kulturális és tudományos terjeszkedés fénypontja a hidegháború volt, azóta ez az egész visszaszorulóban van és további hanyatlása várható.
4. Végül a politikai iszlám. Vagyis más néven a kalifátus. Az iszlám állam pontosan megmutatta azt, hogy ma a kalifátus mire képes. Az iszlámon belül már önmagában van egy nagy megosztó vonal a siíták és szunniták között, de emellet ma már fontosak más vonalak is. A törzsi / nemzeti megosztottság nagyon fontos volt már az első kalifátusok idejében is. Ezeket fel tudták oldani vagy inkább el tudták nyomni a nagyobb birodalmak (Kalifátusok, Mamelukok, Török Birodalom stb.), de ezek végig fennmaradtak. Csak meg kell nézni a Közel-Keletet, a szunnita Törökország jelenleg jobban utálja és irtja a szintén szunnita kurdokat, mint az iráni siítákat. A politikai iszlámnak ma nincs érdemi birodalomalkotó potenciálja, így lényegébben ebbe értelmetlen dolog is belemenni. Az utolsó ilyen próbálkozás Nasszer Egyiptom-Szíria uniója volt az ötvenes-hatvanas években, ami megbukott. Jövője nincsen ennek az elképzelésnek, hiszen a nemzeti gondolat és a vallási szektásodás ezeken a területeken kizár egy újabb kalifátust, tehát birodalmat.

Konklúzió: az USA birodalom marad, egy rakat gazdasági szövetségessel, a világ legnagyobb és legerősebb hadseregével, valamint a világ legerősebb katonai szövetségével.

A kínaiak birodalmi státusza nagyon sebezhető, jelentősen függ attól, hogy a következő 20 év lehetőségeivel mit kezdenek. Demográfiailag a legnagyobb kínai népességcsoport még ebben az időszakban lesz aktív és produktív. Természetesen Kína felismerte ezt és ezért "gyarmatosít" a felhalmozott pénzével, főleg Afrikában, de Dél-Amerikában és Európában is. A Kínai Birodalom alapja azonban a párt, a struktúra, ami az egész társadalmat átszövi. Korábban a Birodalom alapja évezredekig a császár és hivatali struktúrája volt. Amikor Kínát nem a párt vagy a császár uralta, akkor Kína polgárháborús állapotban volt vagy hadurak uralták. A XX. század közepéig gyakorlatilag erről beszélhetünk, ahogy a mongol invázió idején és korábban is voltak ilyen szakaszok. Ha tehát Kínában a párt hatalmon marad és továbbra is irányít, Kína egységes és hatékony tud maradni. Ha nem, akkor széteshet vagy káoszba süllyedhet.

Oroszország önmaga árnyéka teljes mértékben. Ez egy minden tekintetben hanyatló birodalom, amit Putyin próbál felrázni és egy olyan toposzt teremteni, ami egyesíti a polgárait. Jelentős veszélye van Oroszország szétesésének / gyengülésének / a távolkelet elveszítésének orosz szemszögből. Az oroszok cselekvőképessége már most is jelentősen korlátozott. A legszélesebb korosztályok a kínaiak esetében a 30-55 évesig terjedő korosztályok, ezért lehet mondani, hogy 10-20 évig még jó helyzetben vannak, utána ezek nagy hányadban válnak inaktívvá, ezzel "lassítva" a gazdaságot. Az oroszok esetében ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy náluk a lakosság sokkal betegebb, kevesebb ideig él, illetve, hogy a kínaiaknál a 30 évnél fiatalabb generációk lélekszáma az előzők kb. 75%-a, míg az oroszoknál ez az arány jóval alacsonyabb 50-60%.
Ez azt jelenti, hogy míg a kínaiaknál van népességcsökkenés, de jelentős kontinuitás is van, az oroszoknál drasztikus a népességcsökkenés, szinte megfeleleződik a lélekszáma a fiatal korosztályoknak. Strukturálisan még nagyobbak a gondok, mert a legjobban a muzulmán orosz régiók szaporodnak és a legkevésbé a törzs orosz régiók. Ez polgárháborúkhoz, elszakadási törekvésekhez vezethet.

MEDVE1978 2022.08.01. 13:04:10

A konklúzió igazából az, hogy nagy birodalmi képződés a jövőben sem várható. Kína visszaesik, kérdéses, hogy a jelenlegi, kvázi gyarmatosító stratégiája mennyire lesz sikeres. Az oroszok vagy éppenhogy fenn tudnak maradni vagy szétesnek darabokra, mindenesetre rendkívül valószínűtlen, hogy az ukrán beavatkozás után újabb háborút indítanának. Pánarab vagy politikai iszlám állam vagy birodalom felemelkedése gyakorlatilag esélytelen a részérdekek miatt. Az USA birodalom marad, azonban egyre kevesebb ráhatással a kaotikusan működő globális kapitalista gazdaságra.

"Európa továbbra is a globális kapitalizmus és a történelmünk során több ízben csúfosan leszerepelt nemzeti gondolat bűvöletében él. " A sokat kárhoztatott nemzeti gondolat most is virágkorát éli. Több a nemzetállam, mint valaha, sőt mindkét reálisan birodalomként számba vehető szereplő (USA, Kína) is nemzetállamként tekint magára és nem pedig soknemzetiségű integrátorként, különböző nyelvek és kultúrák egyesítőjeként. A nemzetállam a világtörténelem jelen, lehet, hogy leszerepelt, de attól még realitás.

Tehát nálunk nincsenek birodalmi lépegetők, Európa USA érdekövezet, Kína csak tipeg, az oroszok az ukrán háborút követően még sokáig nem rúgnak majd labdába (ha egyáltalán megteszik ezt), a muzulmánok pedig túl megosztottak.

"Egy széttagolt Európa, amelynek vezetői saját önös érdekeiket gazdasági, belpolitikai indíttatásból a közös európai haza megmentése elé helyezik, szükségszerűen alulmarad a minden irányból közeledő birodalmi lépegetőkkel szemben."

Ez egy részigazság, mert ahogy levezettem, csak két igazi birodalom van.
Az USA-val "szemben" Európa lényegében már alul maradt, hiszen gyakorlatilag maradéktalanul átvette gazdasági struktúráját (néhány nüansztól, mint a jóléti állam kontra angolszász állam) eltekintve. Katonailag az EU az USA kliense, talán Nagy-Britanniát és Franciaországot kivéve, amelyeknek van lényegi hadereje. Az EU tehát inkább az USA meghosszabbított keze, mint az USA-val szemben felépíthető globális alternatíva. A kínaiak katonailag egyértelműen túl messze vannak és relatíve gyengék ahhoz, hogy bármit kezdjenek az EU-val. Gazdaságilag elkezdtek nyomulni (lásd Budapest-Belgrád vasútvonal, Fudan Egyetem), de ez az USA befolyásának töredéke még mindig. Eléggé esélytelennek tartom, hogy a kínai befolyás bármely EU tagállamban olyan szintet érjen el, ami valamennyire is megkérdőjelezné a nyugati értékrendet, életmódot, katonai vagy gazdasági tömbhöz tartozást.
süti beállítások módosítása