Hamis premissza
2016. július 08. írta: waddy

Hamis premissza

A szillogizmus jó dolog. Ha ugyanis minden veréb tollas, továbbá minden tollas állat madár, akkor nyilvánvaló, hogy minden veréb állat. Tiszta sor. Persze az is fölvethető, hogy ha minden madár repül, továbbá minden denevér repül, akkor nyilván minden denevér madár. És ez még sincs így.

Mivel az USA és az EU között tárgyalások folynak a génmódosított élelmiszerek forgalmát részben engedélyező  szabadkereskedelmi egyezmény aláírásáról, továbbá Szíriát az amerikaiak bombázzák, tehát minden rossz dologért az USA a felelős. Ez egy közkeletű szillogizmus mindazok körében, akik szeretnek bonyolult kérdésekre egyszerű és tetszetős választ kapni. Ennek ugyanis megvan az a semmihez nem hasonlítható előnye, hogy megkímél a gondolkodástól és ezáltal módfelett pihentető. Ráadásul, ha kellően nagyléptékű a konklúzió, akkor egy csapásra érthetővé teszi körülményeink rettentő sivárságát és megmagyarázza egész kudarcos életünket. Bonuszként még a bűnöst is megnevezi, és mi önfeledten ráronthatunk. Végre.

Mi a baj a génmódosítással? Az ember beleavatkozik a növények genomjába és megváltoztatva azt, új gén-variációkat, mutáns egyedeket hoz létre. Ez komoly dolog, bár lényegét tekintve nem újdonság: az ember eredendően a természet megváltoztatására törekszik. A kérdés az, hogy mennyi kárt okoz ez a lépés, és hogy jár-e számottevő előnnyel. Mivel nem tudjuk, hogy ez a művi evolúciós forradalom mekkora és milyen jellegű élettani változásokat fog eredményezni, bevezetése valóban veszélyekkel járhat. Ugyanakkor, a világ azon részein, ahol a rizs az egyetlen táplálék, a béta-karotin tartalmú GM-rizs forgalmazása jelentősen javíthatja az ott élők túlélési esélyeit.

Szíriát az USA és Oroszország bombázza, az ISIS létrejöttében és működtetésében  számos közép-keleti hatalom, Irak, Szaud-Arábia mellett a nemzetközi fegyverkereskedelem, és legfőként az olaj játszik szerepet. Még az sem zárható ki, hogy az USA felelőssége a legnagyobb. De azt állítani, hogy a migránsokat Amerika pénzeli, hogy elárasszák Európát: butaság.

Merthogy a kiinduló premissza a hibás. Ha elégedetlenek vagyunk az életünkkel, de nem merünk, vagy nem akarunk foglalkozni a valós indokokkal, akkor kapóra jön Amerika, a multik, a kapitalizmus - sőt: az imperializmus, és máris kész az összeesküvés elmélet, lehetőleg Soros Györggyel a háttérben. Miközben a multik bevásárlóközpontjaiból szerezzük be a napi betevőnket,és cégünknek a kapitalista verseny piacán szerzünk megrendeléseket. És persze két pofára zabáljuk a hormonkezelt ál-marha burgerünket, szakértelem nélkül töltjük a kolbászt, esszük a vágóhídi nyesedéket ( a parizert ) és ország-világ ( de még Amerika ) előtt is büszkélkedünk az egészségtelen, zsíros-csípős konyhaművészetünkkel.

Ez mégis csak nyugisabb, mint részt venni a saját életünkben, szót emelni a honi visszásságok ellen, tenni valamit közállapotaink megjavítása érdekében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr808874102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.08. 14:08:59

"nem akarunk foglalkozni a valós indokokkal, akkor kapóra jön Amerika, a multik, a kapitalizmus - sőt: az imperializmus"

Meg a Gyurcsány, az elmúlt nyolc év, a migránsok, az IMF, az EU, Brüsszel, a buzik , a zsidók, a liberálisok... hirtelen, kapásra ennyi.
Az ilyeneknek a legfőbb problémát a gondolkodás okozza, ezért imádják a leegyszerűsítéseket.

room_101 2016.07.08. 14:18:51

A lúzereknek is meg kell valamivel vígasztalni a lelkét, hogy elviseljék, örökké lúzerek maradnak.

ZX 2016.07.08. 15:56:45

Alapvetően igazad van, de a génmódosítással én sem értek egyet. Pláne úgy, hogy a világon megtermelt élelmiszereknek kb. a fele a szemétben végzi, negyede még a piacra kerülés előtt elrothad. Ezen kellene javítani elsősorban.

waddy 2016.07.11. 01:06:56

@ZX: persze, egyetértek - én inkább egy gondolkodási sémát próbáltam vázolni. A GM mellett és ellen is szólnak érvek, de ebből geopolitikai gigakonfliktust kreálni szánalmas!

waddy 2016.07.11. 01:10:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: igazából ők is gondolkodnak, csak épp egy olyan mátrixban élnek, ahol minden esemény egy logikai láncra van felfűzve. És ez így igen kellemes nekik.
süti beállítások módosítása