Tétessék különbség!
2015. szeptember 14. írta: waddy

Tétessék különbség!

Megjelent a Charlie Hebdo legújabb száma. Címlapján a vízbe fulladt szír kisfiúról szóló vicc, és egy rajzos utalás a kereszténység és iszlám közötti különbségre. Mindkettő visszataszító és ízléstelen. Nem azért, mintha nem lehetne ironizálni a válsággal, hanem mert nagy különbség van Mohamed próféta kicsúfolása és egy kisgyerek halála között.

Miként az sem mindegy, hogy ennek ürügyén most egy bejegyzést ír-e az ember, vagy siet robbantani. És azt hiszem, ez a lényeg. Ha mindent egybemosunk, és utána megpróbáljuk kétfelé választani ( jókra és rosszakra, miénkre és övékre, Hitlerre és Gandhira ), akkor nem a probléma megértésének közelébe jutunk, hanem önmagunk homályos tükörképét fényesítjük.

Tétessék különbség! Ha segítek a menekülteknek, nem feltétlenül a migráns-politikát ellenzem, hanem emberbarát vagyok. Ha nem segítek, nem feltétlenül vagyok xenofób, hanem esetleg tartok az iszlám fundamentalizmustól. Ha egyetértek avval, hogy tenni kell valamit a menekült-áradat megfékezése érdekében, attól még nem vagyok Orbán-hívő. Ha ellenzem, nem biztos, hogy ellenzéki vagyok.

És persze számítanak a részletek is. Ha azt mondom: Európa keressen megoldást a válságra, az nem ugyanaz a kritikai attitűd, mintha azt harsognám: minden migráns menjen vissza a hazájába. Ha elgondolkodom azon, hogy Szaud-Arábia 200 mecsetet kíván építeni Európában, de nem hajlandó befogadni senkit, akkor ez nem szükségképpen demagógia, hanem talán csupán a felelősség kereteinek kitágítására tett kísérlet.

Ha enni adok egy éhezőnek ( migráns, cigány, nyugdíjas, kutya ), akkor nem a filozófiájával értek egyet, hanem a helyzete ellen tiltakozom. Tétessék különbség a segítés gesztusa és a világnézeti azonosulás között!

Ha tisztességesen viselkedem nehéz helyzetekben, attól még hangsúlyozhatom a törvény - jelesül az EU törvényének fontosságát. Tétessék különbség jog és etika között!

Egy gyermek fotója lehet szívet melengető és megrendítő például egy lágerben, de lehet taszító és elrettentő egy felfegyverzett terrorista csapatban, testére erősített robbanószerkezettel. Tétessék különbség hatásvadászat és embervadászat között!

Magyarországon jobboldalinak számít az, aki migráns-ellenes nézeteket vall. Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Szlovákiában, az USA-ban ugyanez baloldali politikai gondolkodásnak minősül.

Egy gesztus ( egy mosoly vagy egy pofon ) viszonylag egyszerűen vállalható; a megoldáshoz vezető út kanyargósabb. Mi például befogadtunk egy kóbor kutyát, de az állatmenhelyek helyzetének javítását nem tudjuk felvállalni. Természetesen ismerem a mondást, hogy aki egy életet megment, az egész emberiséget menti meg - de ettől a gesztus nem válik megoldássá.

Tetteinknek következményei vannak. Ha jobb élethez segítünk egy menekültet, jobb embernek érezhetjük magunkat. Ha az ISIS térnyeréséhez járulunk hozzá, veszélybe sodorjuk Európát. Ki vagyok én, hogy megmondjam a tutit?

Inkább csak igyekszem megérteni a helyzetet, és erre bíztatok mindenkit. Van ugyanis különbség megértés és ítélkezés között is.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr167788240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása