Kérdőjelek
2015. május 04. írta: waddy

Kérdőjelek

Mit tudunk mi, átlagemberek a történelmünkről? Hétvezér, tatár-török, Mátyás az igazságos, kuruc-labanc, kossuthlajos azt üzente, Trianon. Az egészet átlengi a vérzivataros századok szomorúsága, a balsors és a virtus kettőssége. Egy roppant dráma díszletei közt élünk, amely egyaránt szól büszkeségről, szégyenről, veszteségről, diadalról, örömről és bánatról. Csak arról nem, hogy mi is történt itt e hazában az elmúlt 1000+ évben.

Sokan kiabálnak igaznak vélt szólamokat országszerte. Mind azt sugallják, hogy birtokában vannak az igazságnak, ismerik az összes választ.

De vajon föltettek-e akárcsak egyetlen kérdést is? Megfogalmaztak-e akárcsak egyetlen kételyt is? Én most megpróbálom.

Nem tudjuk, ki volt Álmos felesége. Annyi valószínűsíthető, hogy a kazár birodalom területén élő egyik nép  - egyesek szerint a kabar nép tagja volt, tehát Árpád vezér félmagyar?, 

Géza kétszer nősült, egyes források szerinti első felesége  Belekegim lengyel hercegnő. István születésekor Sarolt már kb. 50 éves lehetett - vajon nem a lengyel nő volt első királyunk anyja?

Szent László történészei meghamisíthatták a családtörténetet, mert nem nézett volna ki jól, ha annak a Vazulnak a fia avatja szentté Istvánt, akit az ünnepelt megvakíttatott. Ezért inkább annak másik unokatestvérétől, Szár Lászlótól származtatta magát. Lehetséges ez?

II. Szilveszter eredetileg a lengyel királynak szánta a koronát, de álmot látott, amely megjövendölte, hogy másnap látogatója érkezik és úgy helyes, ha neki adja. Ez volt Asztrik apát?

A korona minden bizonnyal nem az eredeti. Az alsó, ún. görög korona I. Géza királyunkat ábrázolja  A felső, latin korona aranyának minősége nem egyezik meg az alsó részével, a hegesztés is elég hevenyészett. Feltételezik, hogy a latin korona pántjai egy kódex arany díszítéséből készültek, a görög pedig egy korábbi uralkodó halotti koronája volt. Lehet, hogy a korona jóval István halála után keletkezett?

Királyaink közt volt-e egyáltalán magyar? Az Árpád-ház kétséges eredetétől eltekintve, az Anjou, Jagelló, Habsburg uralkodók nem jöhetnek szóba. Talán csak I. Mátyás  tekinthető annak, bár apja havasalföldi nemes volt, a Hunyadi név felvett.

A magyarországi nemzetiségektől 1848-ban megtagadtuk az autonómiát  így sikerült egy jelentős részüket a szabadságharc ellen fordítani, 1868-ban pedig egy felemás nemzetiségi törvényt fogadott el az országgyűlés. Lehet, hogy ide nyúlik vissza a máig ható sovén, kirekesztő politikai gyakorlat?

Holnap van a történelem érettségi. Bízzunk benne, hogy a helyes válaszok megjelölése mellett a diákoknak marad idejük és kedvük e kérdéseken is töprengeni.

Immár éretten.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr617430018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása