Gyász és remény közt
2020. október 12. írta: waddy

Gyász és remény közt

Meghalt egy ember. Nem nagy ügy, mondhatnánk, mindennapos eset. Különösen mostanában. Ilyen időket élünk, kész-passz.

Kicsit árnyalja a dolgot, hogy ismertem az illetőt. Egy kolléganőm férje. Igen, idős volt. És igen, krónikus beteg. Jelentsen ez bármit is. Hiszen krónikus beteg az asztmás, a cukorbeteg, a nagyothalló, a gyengénlátó, de hivatalosan ide tartoznak azok is, akiknek porckorongsérvük vagy csípőprotézisűk van. Úgyhogy ők nyugodtan meghalhatnak. Hiszen előbb-utóbb úgyis ez vár rájuk.

Valóban. Mindannyiunkra ez vár. Hogy most előbb vagy utóbb, kit érdekel. Az a fő, hogy pörögjön a gazdaság. Hiszen ha leáll az ország, mindenki elveszti a munkahelyét, nem lesz mit enni, nem lesz tömegközlekedés, nem termelődik GDP.

Azt gondolom, hogy ilyesmi előfordul. Volt már úgy, hogy nem volt mit enni, nélkülözni kellett a tömegközlekedést, megrendült a gazdaság. Meg olyan is volt, hogy emberek tízmilliói pusztultak el járványban, mintegy száz évvel ezelőtt - ráadásul háború is volt meg gazdasági összeomlás. De nem ez az érdekes, ez a szakemberek dolga.

Az igazi probléma az, hogy a döntéshozók, akik a megfelelő hatáskörrel és a szükséges forrásokkal is rendelkeznek, nem végzik el a dolgukat. Általában sem, és konkrétan azon a területen sem, amelyen valamelyes jártassággal rendelkezem: az oktatásban.

Mert mi is történt? A teljes oktatást központosították, elvették az összes forrást, elvették az összes döntési jogkört, megszüntették a szubszidiaritást, hogy majd mindent a központból, vagy a központnak alárendelt bürokratikus intézményrendszeren keresztül oldjanak meg. Ez évekig sikeres működést biztosított, hiszen nem voltak problémák. A pedagógus-társadalom meg szépen beszopta az egészet, mindenki lesunyta a fejét és feltette a kezét.

 Most viszont baj van. Kiderül, már megint kiderült, hogy az államszocialista modell nem működőképes. Ahelyett azonban, hogy beismernék és változtatnának, vagy ha erre képtelenek, tanácsot kérnének szakértőktől, vagy végső esetben távoznának a hatalomba, inkább bevezetnek egy sajátos szubszidiaritás: mindenki ott oldja meg a problémát, ahol az keletkezik! A munkahelyek bocsássák el az alkalmazottakat vagy álljanak at home office-ra; a szülők maradjanak otthon a gyerekeikkel vagy ne, dolgozzanak otthonról vagy ne; a tanárok hordjanak maszkot vagy ne; - és ha lehet, mindenki mutogasson a másikra, vagyis mi mindannyian inkább egymást hibáztassuk .

Azt gondolom, nem jól  van ez így. Lehetne persze helyben dönteni, helyi forrásokból megfinanszírozni a kieső jövedelmeket, egyéni megoldásokat találni a kialakult helyzetre. De azt mondani, hogy első a gazdaság, és semmi más nem számít, még ha ebbe emberek bele is döglenek, az cinikus és gyáva dolog.

És egyáltalán mit jelent az hogy első a gazdaság? Mi omlott össze tavasszal? Voltak ellátási nehézségek? Megugrott az infláció? Való igaz, hogy tömegek vesztették el az állásaikat. Ahogy Európában is sok helyütt. Csakhogy vannak országok, ahol felszabadították a tartalékokat, és pótolni tudták, ha részlegesen is, ha átmenetileg is, a kieső jövedelmeket. Nekem ne mondja ez a kormány, hogy nincs miből! Száz és száz milliárdok állnak rendelkezésre olyan ostoba és pazarló beruházások finanszírozására, amelyek egy tollvonással leállíthatók lennének, és az így felszabaduló összeget szabadon fel lehetne használni kármentésre.

Szlovákiában mától bezárják a középiskolában. Uramisten, mi lesz most: tönkremegy a szlovák gazdaság? Fellázadnak a szülők, mert nem tudnak bemenni a munkahelyükre? Nem valószínű. Csupán annyi történt, hogy askiknek ez a dolguk, azok gondolkodtak és megfelelő döntést hoztak. Nálunk ez sajnos nem így megy.

Gondolkodni és dönteni viszont mindannyiunknak szabad. Én most arra a kolléganőmre gondolok, aki a gyász mellett, valószínűleg az önváddal is küzd. Hiszen könnyen lehet, hogy az iskolában fertőződött meg és vitte haza a vírust a családjához. Ez mindannyiunkkal előfordulhat. Hány esetnek kell megtörténnie, hány embernek kell meghalnia, hogy mi magunk felemeljük a fejünket és leengedjük a kezünket? Hogy végre azt mondjuk: a magunk életéről mi magunk döntünk. Hogy nem holmi operatív törzs kénye-kedve szerint törődünk a magunk és szeretteink egészségével. Középiskolákban, amelyekben az ott dolgozók úgy látják jónak, hogy áttérnek a digitális oktatásra, a többség nem veszít semmit. Akik mégis, mert olyan szaktárgyat oktatnak, ami nem állítható át távoktatásra, a központi költségvetés terhére átmeneti jövedelemkiegészítésben részesülhetnek. Erre is van példa Európában. És erre is van pénz, amíg el nem lopják. Van rá mód, vannak rá százmilliárd forintok és uniós pénzek is. Jut belőle, kell hogy jusson belőle, azoknak a gyerekeknek, akiknek nem telik okostelefonra vagy táblagépre.

A "mi lesz a gazdasággal?" kommunikáció azt sugallja, hogy mindenkinek szolidárisnak kell lenni, a gazdaság más szereplőivel - és tökéletesen közönyösnek lenni a saját mikrokörnyezetével szemben. Én fordítva gondolom. Ha Magyarország vezetői cserbenhagynak bennünket, akkor nekünk magunknak kell megszervezni saját önvédelmünket!

 Nem, nem vagyok szolidáris a busz vezetőkkel. Azt javaslom nekik, hogy fogjanak össze és ha nem akarják kitenni magukat a fertőzés veszélyének, emeljük fel a fejüket és szóljanak meg! Ha a bolti eladok nem akarnak megbetegedni, tanácskozzanak és tegyenek javaslatot a szaktárcának.

Mi tanárok pedig, egymással legyünk szolidárisak. Aki akar, tanítson hagyományos keretek között, aki akar, tanítson digitális módon. A feltételeket pedig biztosítsa a tankerület, vagy az EMMI.

A világ nem fekete-fehér. Nem csak gyász van, nem csak remény. A kettő között van egy jelentős szürke zóna, és rengeteg egyéb szín. Jó lenne szóba állni egymással és kiutat keresni a jelen helyzetből. Amíg még van hová és van kivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr7016236962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.10.13. 08:43:02

A közvéleménykutatások szerint a többség nem akar korlátozásokat és lényegében helyesli a védekezés jelenlegi módját. Orbán egy populista politikus, tehát amíg ez így van, nem lesz változás.

midnight coder 2020.10.13. 08:50:59

@MAXVAL birсaman közíró: Az elnyomó és a liberális kizárja egymást. Az már más kérdés, hogy Európában mostanság liberális erők nincsenek csak balliberálosok akik sokkal inkább kommunisták mint liberálisok, és valójában jobban szembemennek a liberalizmus értékeivel (Pl. szólásszabadság) mint Orbán vagy akár Putyin.

midnight coder 2020.10.13. 08:59:45

"Mert mi is történt? A teljes oktatást központosították, elvették az összes forrást, elvették az összes döntési jogkört"

Átlag iskolaigazgatónak kb. annyi vezetői képessége van mint egy földigilisztának. Akár a döntésképességről, akár a szervezőképességről, akár az emberekkel való bánásról van szó. Pont úgy hosszú évtizedek kontraszelekciójának eredményei, mint egy átlag politikus.

"A "mi lesz a gazdasággal?" kommunikáció azt sugallja, hogy mindenkinek szolidárisnak kell lenni, a gazdaság más szereplőivel - és tökéletesen közönyösnek lenni a saját mikrokörnyezetével szemben."

Nem. Ez azt jelenti, hogy ha lezárod az országot, akkor kevesebb az adóbevétel. Ha kevesebb az adóbevétel, akkor kevesebb pénz lesz egészségügyre, oktatásra.

Amúgy a középiskolákat simán be lehetne zárni, azzal túl nagy kiesés nem lenne. De ha az általános iskolákat zárod be - különös tekintettel az alsó tagozatra - vagy az óvodákat, akkor kiesik ezek legfontosabb szerepe, a gyerekmegőrzés. Ami azt jelenti, hogy ahol a két szülő dolgozik, ott az egyiknek otthon kell(ene) maradnia. A szabadságokat viszont már általában elhasználták ezek a családok még tavasszal. Ahol pedig csak az egyik szülő dolgozik, ott szegény anyuka nem tudná nyugodtan nézni a kedvenc szappanoperáját a TV-ben, ha ott ugrálna körülötte a gyerek...

midnight coder 2020.10.13. 09:01:22

@MAXVAL birсaman közíró: Én leginkább liberósbolsiknak hívom őket. És ez a mainstream. Akár Európát nézed, akár az amcsikat mostanság.

midnight coder 2020.10.13. 09:04:57

@midnight coder: Amúgy a magyar verzió egy különösen szépen fejlett példány az ex-állampárt és az SZDSZ egymásra találásával, és a belőlük kinőtt DK-val, de ha jól megnézed a nyugat-európai politikát, ott bőven találsz hasonló szennyet a balszélen, akár szocdemnek akár zöldnek hívják magukat.

Emmett Brown 2020.10.13. 09:10:13

@midnight coder: ehhez képest ha egy óvodai csoportban valaki pozitív, akkor az egész csoportot 10 napra karanténba rakják (ahelyett, hogy tesztelnének), ami ugye egy kétkeresős családban egy kieső embert jelent.

Ráadásul az ovis gyerek kap egy cetlit, nem hagyhatja el a lakást DE ha van tesója, az továbbra is járhat oviba vagy suliba. Ennek mi a fasz értelme van? járványügyileg nyilván hülyeség, de gazdaságilag is hétszentség, hogy olcsóbb lenne letesztelni az összes gyereket, mint az, hogy egy szülő otthon dekkol.

chrisred 2020.10.13. 09:12:45

@midnight coder: "Amúgy a magyar verzió egy különösen szépen fejlett példány az ex-állampárt és az SZDSZ egymásra találásával, és a belőlük kinőtt DK-val,..."

És akkor az még említésre sem került, hogy ehhez képest a másik lehetőség a régi állampártból kinőtt új állampárt. Ilyet nyugaton sehol sem találsz.

chrisred 2020.10.13. 09:15:20

@MAXVAL birсaman közíró: Nincs balliberalizmus, a liberalizmus jobboldali társadalmi ideológia. A neoliberalizmus nem társadalmi ideológia, hanem gazdasági/hatalmi doktrína, ennélfogva lehet jobb- és baloldali verziója is. A balliberális koalíció ugyanúgy neoliberális volt, mint a Fidesz.

chrisred 2020.10.13. 09:23:38

A poszt tárgyával kapcsolatban: valójában nincs alternatíva. A tavaszi kéthónapos lezárással az állam ellőtte az összes tartalékát. Ha most lezárások lennének, azoknak nem két hónapig, hanem úgy fél évig kellene tartani, amitől a gazdaság összeomlana. Nem képletesen, már a télen működésképtelenné válnának az ellátórendszerek. Ezért nincs más lehetőség, a kormánynak be kell vállalnia a lehetséges hullahegyeket. Azt már megoldották, hogy az egészségügyi dolgozókat akár karhatalmilag is kényszeríteni tudják a munkahelyükre.

midnight coder 2020.10.13. 09:23:38

@Emmett Brown: Pontosan. Gyerekeket amúgy sem tesztelnek. Meg a környezetet sem. Anyuka dögrováson, várja a mentõt a covid teszttel (ami aztán úgy egy hét múlva pozitív lett) de közben az alsó tagozatos gyerekét ugyanúgy járatja az iskolába. Amúgy szerintem pont az óvodások és az alsósok fertõznek leginkább, mert õk a legkevésbé képesek a távolságtartási szabályok betartására.

midnight coder 2020.10.13. 09:26:30

@chrisred: Orbánéknak nem sok közük van az állampárthoz azon túl, hogy ott is vannak ex-komcsik mint mindenhol. De az MSZP az MSZMP jogutódja, a DK pedig belõlük nõtt ki.

Egy liberális pedig soha nem támogatna Pl. egy gyûlöletbeszéd elleni törvényt, vagy nem erõszakolná ki a deszegregációt, vagy nem vezetne be Pl. nõi kvótát.

chrisred 2020.10.13. 09:42:00

@midnight coder: A Bibó egy állampárti káderkeltető volt, a Fidesz az állampárttal való kerekasztal mutyi során lett hivatalos politikai erő, és most ugyanolyan állampárti jogrendet vezet be.

Miért ne tenne ilyesmit egy liberális, ha mondjuk szegregált vagy nő?

midnight coder 2020.10.13. 10:04:04

@chrisred: "a Fidesz az állampárttal való kerekasztal mutyi során lett hivatalos politikai erő"

Ahogy minden gengszterváltó párt. Azt nem mondom, hogy nekik nem lenne kukában a helyük, de ők baloldaliaknak semmiképpen nem nevezhetők.

"Miért ne tenne ilyesmit egy liberális, ha mondjuk szegregált vagy nő? "
Pl. mert a női kvóta ugyanúgy diszkrimináció mint ha nem vesznek fel valahová mert cigány vagy. A deszegregáció eddig a pontig még rendben is van. Ugyanakkor az, ahogy ezt megvalósítják már nagyon nem. Valahol ott a kérdés, hogy mi az erősebb jog: a kisebbség joga hogy bekerüljön egy adott iskolába, vagy a többség joga ahhoz, hogy a kisebbségi ne zavarja meg az egész közösség munkáját ? Ennek az egésznek a megoldása nem ez lett volna, hanem olyan iskolák létrehozása a kisebbségnek, ahol az ő speciális igényeiknek megfelelő, valóban színvonalas oktatást kaphattak volna, ami kihozza belőlük az általuk elérhető maximumot. Ezzel szemben az a megoldás amit alkalmaztak azt hozta, hogy a kecske is megdöglött és a káposzta is szétrohadt. Sem Kanalas Leoncióból nem lett agysebész, de még szakmunkás sem, sem a másik 30 gyerek nem tudott miatta tanulni, és jó szar lett a PISA.

chrisred 2020.10.13. 10:20:11

@midnight coder: "Pl. mert a női kvóta ugyanúgy diszkrimináció mint ha nem vesznek fel valahová mert cigány vagy. "

Ezek szerint anno a női választójog bevezetése is diszkrimináció lehetett, mert csökkentette a férfiak esélyeit a politikai döntéshozatal befolyásolására.

"Valahol ott a kérdés, hogy mi az erősebb jog: a kisebbség joga hogy bekerüljön egy adott iskolába, vagy a többség joga ahhoz, hogy a kisebbségi ne zavarja meg az egész közösség munkáját ?"

Ennek semmi köze a jogegyenlőséghez, pedagógiai kérdés. Ha a közoktatásban dolgozók meg lennének fizetve, olyan képességű emberek dolgoznának a szakmában, akik az iilyen helyzeteket meg tudnák oldani.

Lorrh 2020.10.13. 16:34:11

@midnight coder: egyetértek ezzel!
A poszthoz meg hozzátenném, hogy amikor vírus járvány van akkor igen, meghalnak emberek. Ha lezárunk mindent, akkor is. A járvány előbb-utóbb mindenkin végig fog menni.
Lesznek akik az oltóanyag miatt halnak majd meg, mert bennük komplikációt okoz majd. Értem, hogy egy közeli ember halála megrendít, de a nagy társadalom számára hozott döntések nem szabad hogy ilyen mikro szintekről szóljanak.

Lorrh 2020.10.13. 16:35:48

@chrisred: "Ha a közoktatásban dolgozók meg lennének fizetve, olyan képességű emberek dolgoznának a szakmában, akik az iilyen helyzeteket meg tudnák oldani. "
Hát nem! Nagyon nem!
Régi vicc:
- tud úszni?
- nem!
- és, ha megfizetem?

waddy 2020.10.13. 20:00:06

Kérem, hogy a trollok kivételesen ne vigyék el a beszélgetést liberálisozás meg állampártozás irányába! A poszt nem erről szól. Köszönöm.

Neytiri1 2020.10.13. 21:04:36

Részvétem.
Orbánt egyáltalán nem érdekli a vírus.
Egy ismeretlen kérdőívre hivatkozva a gazdaságot választotta.
Én már nem nézem és nem hallgatom őt. Max elolvasom, mert nem bírok ránézni, és nem bírom hallani a hangját. Totálisan szenvtelen.
Remélem nem lesz igazuk azoknak, akik 25 ezer halottat vizionálnak decemberre és sok ezer beteget.
Nem csinál semmit az ellen, hogy a vírustagadók tábora egyre erősebb és hangosabb legyen, és képes, hogy az ingadozókat meggyőzze.
Nem látom a pénztárcáját, ezért nem tudom, mennyire bírná a híresen jól működő gazdaságunk, hogy itt bármi bezárjon, így nem tudom ez mennyire járható út. Abban igazad van, hogy számtalan felesleges szart leállíthatna, itt van például jövőre a vadászkiállítás, a felesleges plakátrengeteg, a kÓrmány kommunikációra szánt milliárdjai, az épülő, vagy tervezett stadionok.
De munkahelyek támogatásából nem tud meggazdagodni -meddig akarnak még?- az ismerettségi kör. Mi lenne velük? Éhen halnának szegények.
Én dühöt érzek, még a te ismeretlen munkatársnőd férjének a halála miatt is. És tehetetlenséget.
De amíg abban sem hisznek sokan, hogy egyáltalán létezik a vírus, amíg még mindig azzal jönnek, hogy sima influenzában is halnak meg, amíg olyanok nem halnak meg, akik ezt a szöveget terjesztik, amíg ez nem lesz látványos, vagy nem lesz olyan szövődmény sokuknak, ami az életüket fenekestől felfordítja, vagy amíg nem születik valami isteni csoda, addig ez van.
Talán belebuknak majd, ha tényleg nagy gebasz lesz. Bár nem tudom nem-e szarabb világ jönne akkor még ennél is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.14. 07:09:13

@midnight coder: "Sem Kanalas Leoncióból nem lett agysebész, de még szakmunkás sem, sem a másik 30 gyerek nem tudott miatta tanulni, és jó szar lett a PISA." - egyetértünk. Én láttam a 3. kerületben olyan sulit, ahol dögivel voltak cigányok. Megszüntették, a kisebbség ment a fehér suliba, ahonnan a szülők utána menekítették a gyerekeiket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.14. 07:12:13

Az hogy mennyi halott lesz, az közvetlenül kevés embert érint. A gazdaság visszaesése meg mindenkit. Így politikusként az előbbit választotta. Orbánnak nagyon rosszul jött a vírus, hiszen annak gazdasági hatásai pont a 22-es választások előtt fognak kicsúcsosodni.

chrisred 2020.10.14. 08:21:07

@Lorrh: Jó vicc, csak teljesen másra vonatkozik. Nem azt írtam, hogy több pénzért ugyanazok az emberek jobban dolgoznának, hanem hogy jobb képességűek is választanák ezt a pályát.

konrada 2020.10.14. 09:20:00

...szvsz. egy demokráciában joga van mindenkinek eldönteni, hogy fél-e, vagy bevállalja a veszélyt.

...és a félősebbek még mindig jobban járnak azzal, ha önként vállalják be az izolációt, mintha azt államilag mindenkire kötelezővé tennék.
Hiszen ugyanúgy magukban vannak, de a többi még üzemeltetni tudja a gazdaságot, így még mindig könnyebb kigazdálkodni a bezárkozók támogatását, mintha mindenkit bezárnának, és csak robotok nyomtatnák a jegybankban a pénzt, amit nem biztos hogy máshol el is fogadnának...

Neytiri1 2020.10.14. 09:56:32

@konrada: hány "félős" ember döntheti el önkényesen az "izolációt" szerinted? Hány szülő dönthet úgy, hogy a gyereke ne járjon iskolába?
Hány szalagon, vagy kereskedelemben, vagy oktatásban dolgozó ember döntheti el önként, hogy házába húzódik és csak akkor meg ki, ha muszáj?

konrada 2020.10.14. 10:05:42

@Neytiri1:
Te nem hiszel az emberek szabad döntési jogában, azaz a demokráciában.
Bárki dönthet így, és szerintem a mostani rendkívüli helyzetben még a szülőt sem fogja retorzió érni, ha gyermekét nem engedi iskolába.

...az más kérdés, ha nem dolgozik, akkor nem kap érte fizetést.
De akkor se kapna, ha kötelezően a szalagon, kereskedelemben dolgozók mindegyikének otthon kellene kötelezően maradni, mert nem lenne miből.

...ezért írtam azt, hogy az önkéntes remeték még mindig jobban járnak azzal, ha csak ők zárják be magukat, - és marad, aki termel, és szolgáltat - mintha központilag az egész országot bezárnák.

MEDVE1978 2020.10.14. 10:36:32

@Sir Galahad: Ezt egyébként honnan veszed? Vektor nemzeti konzultációjában 61% támogatja az iskolák bezárását, 59% a kijárási korlátozást. A többit azért nem mondom, mert azok kevésbé súlyos korlátozások, azokat még többen támogatják.

koronavirus.gov.hu/cikkek/koronavirusrol-szolo-konzultacio-eredmenyei

Neytiri1 2020.10.14. 10:37:53

@konrada: nem tudom mennyire élsz olyan emberek között, aki gyárban dolgoznak, akik eladók, stb. Nem dönthetnek. Ki lesznek rakva, sok most a munkát kereső, és senki sem pótolhatatlan.
Az iskolából pedig nem lehet hiányozni. Van egy óraszám mennyiség, amit elérve osztályt kell ismételni.
Ha te úgy gondolod, hogy dönthet egy mezei, átlagos ember az elszigeteltségéről, akkor tévedsz.
A szabad döntési jogában hiszek, de hogy ezért kap egy "munkakönyvet", évismétlő "végzést", abban is.

MEDVE1978 2020.10.14. 11:10:04

Először is sajnálom, mert egy ember volt, aki élhetett volna még, ha nem jön ez a szar.

A jelenlegi helyzet:

1. A kormány bedobta a gyeplőt a lovak közé. Mivel a tesztelési kapacitás elérte a maximumot, ezért a járványról közölt számok most még fiktívebbek, mint tavasszal, amikor tízszeresre becsülték a tényleges fertőződéseket. A kontaktkutatások immár teljes mértékben értelmetlenek, mivel ilyen mennyiségű fertőzött lehetséges kontaktjaival nem lehet érdemben foglalkozni.
2. A távolságtartás rész teljes mértékben önkéntessé lett téve azzal, hogy nincs kijárási korlátozás és a gazdaságnak egyébként is működnie kell. A metrókon, villamosokon, buszokon, játszótereken, köztereken, éttermekben, üzletekben stb. sokszor továbbra is tömeg van, valószínűleg vannak fertőződések a maszkviselés ellenére is.
3. Valószínűleg a teljes rendszer hülyén van felépítve, mert csak a PCR teszttel már igazolt fertőzötteket különítik el és azok 2-3 napig "normál" kórházi osztályokon vannak. Tehát nincsenek olyan osztályok, ahol a gyanús esetek fekszenek, vegyítik a más betegségben szenvedőket a még nem biztosan COVID-osokkal. Ennek a másik oldala se lenne túl szívderítő, méghozzá a gyanús esetek átszállítása a COVID elkülönítőbe, hiszen ott aztán biztosan megbetegszenek. A megoldást valószínűleg a gyanús elkülönítők jelentenék, azonban ilyeneket nem csináltak.
4. Pont most szart bele a kormány a nullás lisztbe azzal, hogy az orvosokat kényszerhelyzetbe hozta és a pandémia kapcsán akar reformálni. Biztos mindenki úgy gondolja, hogy pont ez a megfelelő pillanat arra, hogy az egész rendszeren egy olyan reformot vigyenek végbe, ami 30 éve nem sikerül. És természetesen az egész visszafelé sülhet el, egy rakat orvos beinthet a 2 éves katonai szolgálat szerű kirendelésre, arra, hogy valami kormányszerv dönthet arról, hogy ő magánozhat-e szabadidejében stb.
Ami mégjobb, hogy még a magánellátás egy részét is bedöntheti, tehát, ha mondjuk tüdőproblémával akarsz magánorvoshoz menni, lehet, hogy nem lesz.
5. Az oktatási intézményeket brutálisan magukra hagyták az elején. Immár az iskolaigazgató dönt arról - központi iránymutatás nélkül - , hogy mikor zárja be az iskolát, rendel el digitális oktatást stb. Ez rettenetesen kényelmes, hiszen, ha az iskolában tömeges járvány alakul ki ez az igazgató hibája lesz, aki nem reagált elég gyorsan. Ellenben, ha mondjuk 5-10 gyerek betegsége után bezár, akkor lehet kurvaanyázni, hogy ilyen kevés miatt miért és az ember mehet haza vigyázni a kölykökre. Ma már van némi iránymutatás, illetve a részben pótcselekvés lázmérés, ennyivel jobb a helyzet.
6. Simán elképzelhető, hogy a járvány - a mostanihoz hasonlóan - korlátlanul terjed tovább és nem ezer, hanem 10 ezer halottnál tartunk majd év végére.

chrisred 2020.10.14. 11:19:31

@MEDVE1978: 1. Tavasszal az alacsony szintű tesztelés miatt az nem derült ki idejében, hogy a korlátozásokkal és a lezárásokkal a csírájában sikerült elfojtani a járvány terjedését. Ezért jobb híján a nálunk rosszabb helyzetben lévő Ausztriát utánoztuk kis időeltéréssel, így az intézkedések felesleges károkat okoztak, ráadásul azzal a következménnyel járt, hogy a lakosság azóta a tapasztalatai alapján szükségtelennek és feleslegesnek tartja az óvintézkedéseket.

Neytiri1 2020.10.14. 11:26:27

@chrisred: "lakosság"
Barokkos túlzás.
A lakosság egy része, amelyiknek nagy szája van, ezért többnek tűnik.

konrada 2020.10.14. 11:45:05

@Neytiri1: "Ki lesznek rakva, sok most a munkát kereső, és senki sem pótolhatatlan. "
...sajnos igen.
...de a helyzetén nem javítana az sem, ha a munkahelyét azért zárnák be, mert a karanténba zárt munkaerő hiányában csődbe megy.
...és mint írtam, még mindig jobban jár az önkéntes bezárkozó, ha a többiek dolgoznak, mert ha egyszer vége lesz a vészhelyzetnek, úgy nem egy nullára leírt gazdaságba tér vissza, ahol még nehezebb lenne munkát találnia, mint egy olyanban, amely - igaz nélküle - de működik.

...és persze: ha a gyerek nem jár iskolába - előbb-utóbb valóban évismétlő lesz. De az már megint az egyén saját mérlegelése, hogy mi a fontosabb: az, hogy a gyerek várható cca. 80 életévéből 1-2-3-4-5 (mert esetleg jön egy újabb fajta influenza, melynek mortalitása megközelíti a H1N1-ét, azaz magasabb a coronánál) évvel később végez az iskolában, vagy a veszély mértéke, ami annak iskolába járásával jár.

Neytiri1 2020.10.14. 12:22:54

@konrada: ha úgy dönt, hogy feladja a munkáját és otthon ül, akkor mikor jobb helyzet lesz, munkakereső lesz, sokad magával, kevesebb eséllyel (sok ember között kevesebb az esély a felvételére, fel kell adnia az elvárásait azért, hogy mielőbb munkát találjon, egy elbeszélgetésen, ahol megkérdezik miért mondott fel, nem hiszem, hogy jó pont, hogy azért, mert féltem a vírustól).
Nem biztos, hogy egy évvesztes gyerek, aki még évet is ismétel akar otthon maradni. Az átlagtól két évvel később kezd dolgozni, saját lábra állni. Persze sok lusta gyerek van, aki ennek még akár örülhetne is, de azért vannak, akik nem.
Nem beszélve arról, hogy amíg otthon ül, addig semmit sem kap. Ha a munkahelye zár be, ott azért van lehetőség a cégének állami segítséget kérni, megtartani akit lehet, amibe beleeshet ő is. Ha ő megy el, semmilyen segítséget nem kap, három hónapig a vicces munkanélküli segélyt. Ha ebben az évben még nem volt az előtte.
És most ne egy emberről beszéljünk, hanem egy tömegről, akik ezt választanák.
Én nem a gazdaság teljes lezárását tartanám jónak.
De azt a fajta szabadságot, ami most megy, semmiképpen sem.
11-től nem lehet enni, meg inni, meg bulizni, és zárt helyen maszk kell.
Ez baromira kevés.
Miközben az egészségügy lábai megrogyni látszanak, és lesz ott még letérdelés is, amilyen állapotban van.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.14. 13:58:21

@MAXVAL birсaman közíró: Ez baromság. Nem magyaráztad meg a buta állításod. A neoliberalizmus pedig pontosan a multinacionális gazdaság megnevezésre. Tehát ha ezt tagadod akkor minek szidod a kizsákmányoló multikat, amik szerinted nincsenek?

konrada 2020.10.14. 14:04:29

@Neytiri1:
A probléma ott van, hogy azt hiszed az állam egy jóságos nagybácsi számolatlan pénzzel.

Nem. Az állam mi vagyunk. Ha mi (a benne dolgozók) nem termelünk, szolgáltatunk, akkor az államnak sem lesz bevétele, azaz nem lesz mit kifizetnie segélyként az álló gyáraknak, szolgáltatóknak, de az általad felemlített egészségügynek sem.
Nyomtathat ugyan pénzt, de termelés hiányában nem lehet mire elkölteni, de ami még rosszabb - ha mégis vásárolni kell - akkor abból egyre kevesebbre lesz elég.

...szóval ez egy igazi kockázati tényező számítás.
Fel kell mérni, hogy mi a fontosabb: az, hogy a legkisebb veszélyt is kizárjuk, vagy bevállaljuk.
Az embereket meg felnőttnek kell nézni: meg kell adni a lehető legtöbb információt számukra, és hagyni kell eldönteni, mit választ.
Aki el akarja kerülni a kockázatot, annak is kockáztatni kell: feladni az addigi életét, és elszeparálni magát. Az emberiség jó része évezredekig elélt úgy, hogy nem tartott kapcsolatot a külvilággal, és nagy mértékben önellátó volt. Ez sokkal kényelmetlenebb, mint a mai modern élet, de a döntés az övé. Az meg nem igazán jó döntés, ha arra vár, hogy a közösség többi tagja - az állam - megoldja azt, hogy ne változzon az ő élete, mert ahogy mondják, k.rvának állni, meg szűznek is maradni nem nagyon lehet...;)

chrisred 2020.10.14. 15:27:12

@MAXVAL birсaman közíró: Neoliberalizmus=neokonzervativizmus

ujegyenloseg.hu/mi-a-neoliberalizmus-1-resz-a-neoliberalizmus-eredete/

"A klasszikus liberális szerzők sok szempontból nem fogadnák el utódaiknak a neoliberálisokat. A neoliberális gazdaságpolitika deklarált céljával szemben nem a piaci verseny intenzívebbé válásához vezet, hanem az állam foglyul ejtéséhez a nagyvállalati szektor által. A foglyul ejtett állam pedig a szabadságot korlátozza, azaz szembemegy a politikai liberalizmus eredeti célkitűzéseivel. Ahogy Soros György fogalmaz: a fasizmus és a kommunizmus után a neoliberalizmus válik a nyílt társadalom első számú ellenségévé."

chrisred 2020.10.14. 15:34:57

@MAXVAL birсaman közíró: Az még nem érv, hogy neked nem tetszik. A szabad piac elve nem ejti foglyul az államot.
süti beállítások módosítása