Az összes tartozás napja
2020. június 05. írta: waddy

Az összes tartozás napja

 

Az MTA Trianon100 kutatócsoportjának múlt héten közzétett kutatása szerint a megkérdezettek 94%-a tartja igazságtalannak a trianoni békeszerződést. Ugyanakkor csupán 7%  tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mi is történt 1920. jünius  negyedikén. ( Lásd a Partizán június 3-i adását  https://www.youtube.com/watch?v=pWO8GSfsZTI&t=9s )

2010 óta június 4-e a nemzeti összetartozás napja. Ehhez többféleképpen lehet viszonyulni. Ez a bejegyzés most megpróbálja a racionalitás oldaláról megközelíteni ezt a közel sem egyértelmű emléknapot.

Június 3-án az Eleven Emlékmű csoport tartott egy online beszélgetést Trianon kapcsán. Ezen meghívott vendégként egy marosvásárhelyi újságíró is részt vett. Azért erre hivatkozom, mert ő - mint a határontúli magyarság része, ugyanakkor mint Magyarországon tanult értelmiségi, kellően autentikus forrás ahhoz, hogy támpontul szolgáljon a kérdés tárgyalásakor.

Azt állítja, és én egyetértek vele, hogy Trianon valójában nem június 4-én történt, ez a nap csupán betetőzése volt egy hosszú folyamatnak. A kezdeteket nehéz pontosan megállapítani, valamikor legkésőbb a reformkor környékéről datálódik az a nemzetiségi feszültség, amely végigkísérte az egész 19. századot,  majd egyre fokozódott a 20. század elején, elérkezett 1920-ba és velünk van mind a mai napig. Az a tény, hogy sem a 48-as forradalom, sem a 67-es kiegyezés és a dualista állam létrehozása nem vette figyelembe a Habsburg-birodalom, később Az Osztrák-Magyar Monarchia területén élő nemzetiségek érdekeit, sérelmeit, szándékait, jelentős mértékben hozzájárult azokhoz a zendülésekhez, amelyek az 1918 és 1920 közötti időszakot jellemezték. A teljes magyar uralkodó osztály felelőssége az, hogy elsősorban a Felvidéken, kisebb mértékben a Partiumban és részben a Délvidéken -  főként Bácskában a helyi feudális uralkodó osztály testesítette meg a magyar primátust, és égette bele a szlovák, a román és a szerb nép tudatába az alárendeltség érzését. És mindezt azért, mert úgymond a magyarság az egyetlen államalkotó nemzet.

Amikor az első világháború második felében egyre világosabbá vált, hogy aMonarchia fel fog bomlani, a később elcsatolt országrészekben helyi nemzetiségi lázadások törtek ki. A közigazgatás szinte teljesen megbénult, a falvak és községek lakossága nem fogadta el a magyar elöljárók fennhatóságát, ráadásul a háborús harcterekről érkező cseh és szlovák, illetve román katonaság jelentés túlerőben volt a magyar haderővel szemben. Az Osztrák-Magyar Monarchia belső határai átjárhatóvá váltak, a Magyar Királyság egyes területeire úgymond idegen csapatok vonultak be, és helyenként saját közigazgatási szerveket is létrehoztak. Amikor aztán a háború befejeztével meg kellett húzni a demarkációs vonalakat, az antant hivatalnokai  nyilvánvalóan a meglévő állapotokat vették alapul. Az őszirózsás forradalommal hatalomra került Károlyi Mihály tehetetlenül nézte az erősödő és egyre elszántabbá váló nemzetiségű mozgalmakat. Amikor megindult a román támadás Magyarország ellen, már a Forradalmi Kormányzótanács volt hatalmon, amely ugyan ( egyébként egyedül az egymást váltó kormányok sorában) felvette a harcot a diadalmasan előrenyomuló román hadsereggel, de kudarcot vallott. És hiába hangoztatják egyes történészek,  hogy a Szegeden alakuló Horthy-hadsereg bezzeg milyen derekasan verte vissza a románokat, valójában akkorra már létrejött az az egyezség, amely a románokat a későbbi határok mögé rendelte vissza, és Horthy Miklósnak csupán annyi dolga volt, hogy minden összecsapás nélkül ezeket az adminisztratív intézkedéseket foganatosítsa. 1920. jünius negyedikén aztán néhány politikus egy kastélyban aláírt egy szerződést, de az igazi történet nem akkor és nem ott zajlott, hanem itt, Közép-Európában és mintegy száz évvel Trianont megelőzően.

Tartozásunk tehát tetemes. Egyrészt tartozunk azoknak az egykor velünk élő népeknek, akiket hosszú időn keresztül elnyomtunk és azt harsogtuk a fülükbe, hogy a magyar primátus - vagy csúnyább szóval - a magyar felsőbbrendűség az egyetlen érvényes szabályrendszer; aki nem fogadja el, az pórul jár.

 Tartozik viszont a Kárpát-medencében élő számos nemzetiség a magyaroknak, mert mind a Délvidéken, mind román területen ( a Felvidéken kisebb mértékben ) szörnyűségek történtek, és ezzel nekik szembe kell nézniük.

Legfőképpen azonban önmagunknak tartozunk azzal, hogy végre számot vetünk a múltunkkal, szembenézünk a hibáinkkal, és elismerjük, hogy bizony tartozásunk van szomszédainkkal szemben.

 Hogyan lehet a tartozást rendezni? Semmiképpen sem úgy. hogy a múltba révedve, giccses emlékműveket emelünk, és adjuk a sértődöttet, akivel már megint elbánt a balsors. Az emlékezetpolitika nem arra való, hogy sírva vigadjunk a múlton; arra sem, hogy minden, ami a múltban történt, feledésbe merüljön. De arra Igenis való, hogy szembenézve hibáinkkal, és felismerve erényeinket, megbeszéljük az összes érintettel -  Burgenlandtól Marosvásárhelyig, hogy ki hogy élte meg az utóbbi 200 évet. És ha ezzel végeztünk, akkor talán megadatik nekünk, hogy egy új Közép-Európát építsünk fel. Immáron együtt. Leróva összes tartozásunkat, talán megélhetünk egy hiteles és érvényes összetartozást, mondjuk június negyedikén. Vagy bármikor. Mindig.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr5515741344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

/\ngel 2020.06.06. 22:24:12

@valósághű: Attól még hogy a vesztes oldalon volt, nem kellett volna feltétlenül így alakulnia a dolgoknak. Nagy-Magyarország nyilván nem volt egyben tartható, de sok színmagyar terület megtartható lett volna, ha Károlyiék nem eresztik szélnek a hadsereget a naiv pacifizmus jegyében.

waddy 2020.06.06. 22:27:16

@/\ngel: Így van. Nem asszimiláció volt, hanem elnyomás.

kvp 2020.06.06. 23:48:11

"Honnan a francból húztak elő nemzeti hadseregeket hirtelenjében? "

Az osztrak-magyar hadsereg nem magyar resze nem oszlott fel a haboru vegen, hanem hazamentek es megszereztek maguknak a sajat orszagukat. Ha a magyar hadsereg sem oszlik fel, akkor lett volna egy rendes polgarhaboru es a gyoztes fuggvenyeben alakultak volna az orszaghatarok. (tehat vagy semmilyen Magyarorszag vagy teljes) E helyett jottek nallunk a kommunistak es kb. az is csoda, hogy a nyugatiak meghagytak valamit az orszagbol.

Egyebkent trianonnal nem az a legnagyobb baj, hogy kaptak sajat orszagot a csehek, a szlovakok, meg mindenki mas, hanem az, hogy jelentos tisztan magyarlakta teruleteket is megkaptak. Ha ez nem lett volna, akkor a tobbe kevesbe termeszetes hararok mentek szet lehetett volna vagni az oszagokat. Az osztrakok es a csehek kozott ez tobbe kevesbe sikerult is.

Anno az orszag kapott egy lehetoseget a reviziora, de csak megszalltuk a visszakapott teruleteket es semmilyen kiserlet nem tortent a teruletek etnikai megtisztitasara. (mint ahogy megprobaltak ezt a nemetek az altaluk megszallt teruleteken) Ennek eredmenyekeppen a haboru elvesztesekor ugyanugy leteztek a kornyezo nepek, mint a becsi dontes napjan. Ez humanista dontes volt ugyan, de a nemzeti tuleles szempontjabol rossz.

Persze mostanra mar reg nincsennek egyseges magyar teruletek a hatarok menten sem, az erdelyi magyarsag elszigeteltsegerol pedig azok a magyarok tehetnek akik anno beengedtek a kulonbozo nem magyar nepeket az orszagba. Igazabol az egesz problema innen indult.

Trianon nem volt igazsagos, de sajnos sok generacionyi megengedett, sot sokszor segitett betelepules es az asszimilacio teljes elmaradasa okozta az eredeti problemat. Hozzateszem, hogy a kommunista hatalomatvetel is egy hasonlo folyamat eredmenye volt. Sajnos a magyar nep nem mutatott kello ellenallast a bekes(nek tuno) betelepulokkel szemben.

Nem veletlen, hogy most mar sokan tiltakoznanak a muzulmanok tomeges befogadasa ellen, de jelen esetben valoszinuleg mar keso, mivel kezd kialakulni az a vilagkormany ami hosszu tavon nem fogja megturni, hogy barmilyen nep vagy nemzet megmaradjon. Es ezzel kellene szembeszallnunk ugy, hogy a magyar lakossag letszama minden letezo intezkedes ellenere is folyamatosan csokken es a vilag osszlakossagahoz kepest egyre kisebb kerekitesi hiba vagyunk Konnyen megeshet, hogy par evszazad mulva mar annak sem lesz nyoma, hogy itt valaha orszag volt es nem az egyesult nemzetek keleteuropai regiojanak par megyeje.

vajdasagi 2020.06.07. 01:16:28

@ver@s kan-tár: @kocsisj: Lehet, hogy az a levezetés sértő. De attól még lehet igaz. És tényleg aki most a múltba réved, annak nem lesz jövője. Túlságosan gyorsan fut előre minden ahhoz, hogy mi ráérjünk Turul szobrokat avatni.

Egy adalék a Délvidékről: amikor Bécs irányított arrafelé. akkor a cseh faluban cseh nyelven, a szerb faluban szerbül, a magyar faluban magyarul vezették az anyakönyveket. Aztán jön a kiegyezés, és már nem Bécs, hanem Budapest irányít odalenn. Találós kérdés: ettől kezdve milyen nyelven vezették az anyakönyveket a cseh, a szerb és a magyar falvakban? A válasz bizony @ver@s kan-tár-t igazolja. Nekem ez persze nem fájt közvetlenül: az én őseim a magyar faluban éltek.

vajdasagi 2020.06.07. 01:25:59

@kvp: Ha nem lesz nyoma sem a magyarságnak, az éppen azért lesz, mert Turul szobrokat avatunk, Putyinnal meg az Azeri baltásokkal barátkozunk, ahelyett hogy tanulnánk, fejlődnénk, részt vennénk a legújabb ipari forradalomban. Ja: és Brüsszelt pedig utáljuk. A németeknek jól odamondogatunk. Angela Merkelt pedig Merkel nyanyának nevezi a kormány seggét nyaló sajtó. Meg aztán a diplomáciánk abban nyilvánul meg, hogy odaszarunk a közös asztalra. Már azt várom, mikor fogunk darutollas öltözékben menni a brüsszeli megbeszélésekre. Ebben még elmaradásunk van a Horthy korszakhoz képest. Azok úgy mentek a béketárgyalásokra is. Nem állítom, hogy a románok azért jártak jobban, mert nyugatias öltözékük volt a tárgyalások során, mi meg mentét viseltünk, de azért csak nézd meg a korabeli fotókat.

vajdasagi 2020.06.07. 01:40:14

@Galerida: @math0: Valóban, ha többet dugtak volna őseink, és jobban szaporodtak volna, akkor most minden másként lenne. Régen az volt érvényben, hogy azé az ország, aki teleszüli. Lehet, hogy ez mostanára változni látszik, de a XX. század közepéig biztosan igaz volt. Nem vagyunk/voltunk elég szaporák.

2020.06.07. 07:12:54

@waddy:
felőlem seperjétek el a fideszt. de nincs másik párt, amelyik a nemzeti minimumot képviselné. mert amit ti trianonról gondoltok az egy az egyben az ukrán nacionalista világképe. ők is sajnálják egy kicsit a magyarokat. de így jártak. nektek is kb. ez a véleményetek.

2020.06.07. 07:20:54

@math0:
mégis mi a francért akartak a románok egyre nagyobb számban erdélyben élni ha a regátban annyira jó volt. mégis miért tudtak egyra nagyobb számban szlovákká válni a felvidéken. mégis miért jöttek magyarországra egyre nagyobb számban zsidók? mert hogy szerinted a magyar királyság trianon előtt brutális módon üldözte a kisebbségeket. tényleg? szerinted tényleg. nyugat-európai mércével se üldözte. magyarország ez ügyben nyugatosabb volt a nyugatiaknál.

2020.06.07. 07:23:50

@waddy:
a magyar csatárt felrúgták a 16-oson belül. és erre ti azt mondjátok, hogy na jó, de az előző meccsen volt egy bedobás, amit rosszul ítéltek meg. a javunkra. úgy, hogy nem kérjünk már videóbírót. ne játsszák már vissza az egészet, hogy mi is történt. de. dehogynem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:12:32

@civisvaros___: mégis mi a francért akartak a magyarok egyre nagyobb számban a Kárpát-medencében élni ha az őshazában annyira jó volt?

mégis miért jöttek a Kárpát-medencébe magyarok?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:13:39

@civisvaros___: "mégis miért jöttek magyarországra egyre nagyobb számban zsidók? "

Mert az eredeti hazájukat muszlimok foglalták el.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:14:57

@civisvaros___: "Magyarországra"
"Magyar Királyság"

Ezeket nagy kezdőbetűvel írjuk, te hazaáruló selejt!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:18:57

@civisvaros___: Románia a 19. században még török megszállás alatt volt, Magyarországot már felszabadították a Habsburgok. Azért.

Gyorgy007 2020.06.07. 08:23:13

Minden ilyen cikk után büszke vagyok magamra, hogy a fideszre szavaztam és egy újabb jó ok, hogy a következő választáson is a fideszre szavazzak!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:39:55

@civisvaros___: itt van egy pár térkép, ami mutatja, hogy a románok már a 18. században ott voltak Erdélyben, ekkor a törökök elől jöttek oda, meg mert gyéren lakott terület volt.

slideplayer.hu/slide/15261899/92/images/15/A+XVIII.+sz.+n%C3%A9pess%C3%A9gi+v%C3%A1ltoz%C3%A1sai.jpg

itt egy másik térkép arról, hogy valójában a magyarok soha nem népesítették be Erdélyt és a Felvidéket, kivéve Erdély középső medencéjét.

commons.wikimedia.org/wiki/File:Ethnic_map_of_11th_century.jpg

a hegyvidékes területek kezdetben néptelenek voltak, illetve szlávok laktak ott, később románok jöttek oda, mert a magyarok basztak benépesíteni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:40:43

@Gyorgy007: minden ilyen cikk után kiderül, hogy a Fidesz kommentelőknek sehol nincsenek érveik.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:41:55

@civisvaros___: mi nem szeretnénk újra elkövetni azt a hibát, ami Trianonhoz vezetett, ti meg akarjátok ismételni ugyanazt a faszságot.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2020.06.07. 08:44:09

part #1
jó és összeszedett írás, pár pontot még legalább említés szintjén hiányolok:
- ahogy már előrébb is említették, a 48/49es szabadságharc során a magyar politikai vezetés kirekesztő hozzáállását más nemzetiségekkel szemben. szóba se jött a föderáció, csak az unió Erdéllyel (!)
- 1853-56: krími háború. ez abszolút az osztrák császári vezetés ügye és döntése, de sajnos lesz kihatása a későbbi diplomáciai kapcsolatokra. ebben a háborúban Anglia és Franciao. az oszmán Szultánság mellé áll, hogy elkerüljék a cári orosz flotta kijutását a Boszporuszon át a Földközi-tengerre. az 1815ös bécsi konvenció óta azövetséges a három keleti abszolút monarchia: Poroszo., Ausztria és Oroszország. az osztrákok itt a Krímnél ellenben a 49ben kapott orosz segítséggel nem küldenek segítő csapatokat. azaz elárulják a szövetségesüket, a cári Oroszországot.
persze ekkor a bécsi udvar még a nagynémet egységre pályázik.
- 1866 Königgrätz. egyértelmű katonai vereséget szenvednek az osztrák csapatok a poroszokkal szemben. a poroszok technikai és taktikai fölényben vannak a nagyobb számú, de szervezetlenebb és gyengébb harcértékű osztrák sereggel szemben.
- a kiegyezéskor, amit a magyar történelmi emlékezet szinte győzelemként tart számon, vitatható kompromisszum volt. az osztrákoknak kellett a politikai és gazdasági támogatás más születő nemzetállamok (Németo., Olaszo.) mellett. ezeréves megosztottság lett oda, végleg beköszöntött Európában a nemzetállamok és nemzeti identitás kora, viszont az akkor még osztrák császárság nem volt nemzetállam, abszolút monarchia volt.
- kiegyezés: az előbb kiemeltem az unió Erdéllyel tizenkettedik pontot. a legnagyobb hazugság az ezeréves magyar állam mítosza, mivel Mohács óta legalább két, ha olykor nem három, magyarul beszélő (direkt nem írok magyar nemzettudattal, hiszen az még nincs, bíró magyarokat) lakosságot tartalmazó államalakulat található a Kárpát-medencében. a Habsburg fennhatóságú nyugati területeken elsősorban magyar, osztrák és szlovák katolikusok élnek, a török fennhatóságú Erdély ezzel szemben “három vallás, négy nép” (1568 Torda) jegyében egy kevert vezetésű, nem átlátható és nem tisztázott működésű államforma.
jogilag az 1867es kiegyezéskor egyesül újra a Kárpát-medence egy államban, magyar politikai vezetéssel 1526 után. ez 341 év, legalább 12 generációnyi szünet.
- szóval OMM: felmerült ugyan trialista elképzelés is a csehekkel, ők a magyarokkal egyenlő jogokat akartak, a magyar politikai vezetés persze lobbival elérte, hogy ez ne legyen, csehek kiszálltak (!), Kossuth ekkor már hiába figyelmeztet a Kasszandra-levelében, ezen a ponton szállhatott el az utolsó esély a föderációra. a Monarchiában a lakosok 40% feletti arányát kitevő szláv népeknek a horvát területen kívül nincs és nem is lett helyi érdekképviselete.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2020.06.07. 08:45:04

part #2
- 1870es évektől kezdve már a Balkánon is nemzetállamok alakulnak. a magyar politikai vezetés ekkor sem kapcsol, helyette folyik az a semmi, amit Mikszáthtól ismerünk. a parlamentarizmus gyalázata, ugyanez zajlik pl ma is.
- 1878: az osztrák hadsereg császári döntés mellett önkényesen bevonul a mai Bosznia-Hercegovina területére, egyoldalúan felrúgva ezzel a hadszünetet a törökökkel. más államoknak sem tetszik ez, pl a már nem is szövetséges, de a Balkán és szláv lakossága iránt érdeklődő cári Oroszországnak sem.
- Jászi Oszkár ugyan találkozik nemzetiségi képviselőkkel felmérő munkája során, ugyanakkor vak módon ő sem akarja (?) észrevenni, hogy 1880-90ben a nemzetiségek saját úton járnak. a pánszlávizmus is ekkor nyer teret, furcsa, hogy a magyar politikai vezetés és osztály még csak említés szintjén se vesz erről tudomást.
- a magyar politikai vezetés a századfordulón bárminemű jövőkép híján csak a saját kiépített hatalmával és gazdaságot csapoló sápjaival foglalkozik. ismerős a mából?
- se Rudolf herceg tragédiája, se Ferenc Ferdinánd ismert problémái nem gondolkoztatják el a magyar vezetést arról, mi lesz itt Ferenc József után. egyáltalán semmi ötletük erre.
- és ha ez nem lenne elég, az egész világháborút az az államalakulat robbantja ki, amelynek a legkevésbé sem lett volna érdeke, hogy bárminemű konfliktus robbanjon ki a rajta és a cári Oroszországon kívül szinte már csak nemzetállamokból álló Európában.

szerintem ha valaki veszi a fáradtságot és végig olvassa ezen a pontokat, tulajdonképp egyfajta csoda, hogy a Monarchia kihúzta egyben 1918ig, több mint száz éven át 1815től, a napóleoni háborúk végétől. ez alatt a száz év alatt kulturálisan, társadalmilag és gazdaságilag is jóval nagyobbat változott a világ, mint előtte kb. ezer év alatt a sötét középkor és az egységes Frank Birodalom szétesése óta.

+ emellett teljesen igaz, hogy az 1918ban feldarabolt Monarchia során hangoztatott etnikai elv üres lózung volt. sajnos a békéket a győztesek írják és Mo. harminc év alatt két világháborút is a vesztesek padsorán végzett és ezen a padon nem sokan ültek mellettünk.
+ az sem segített, hogy legutolsó országként kerültünk sorra, az osztrákok már majd két évvel korábban aláírták a békét, ahol elvesztették Dél-Tirolt. érdemes megnézni, hány Südtiroler Platz köztér van a mai Ausztriában és milyen szorosan tartják a nyelvüket és kultúrájukat a ma Olaszo.-hoz tartozó földön.
+ száz évvel a darabolás után pedig egyáltalán nem biztos, hogy a más nemzetállamokhoz kerülő magyarok jártak rosszabbul. sajnos a magyar politikai, diplomácia és gazdasági elit, tehát a társadalom felső 10%a botrányos, amit művelt, művel és sajnos művelni fog. volt nacionalista, kommunista, szocialista és ma fideszes -> mindenre képes a hatalom megtartása és a társadalom szipolyozása érdekében.

2020.06.07. 08:45:34

@math0:
na de te azt állítod, hogy a román paraszt erdélyben a magyar parasztokhoz, vagy a regáthoz képest is szörnyű elnyomatásban élt. tényleg? akkor vajon mi a francért költöztek tömegével erdélybe? mi a francért jöttek a zsidók magyarországra és miért maradtak a magyar királyságban? miért nem mentek bezzeg romániába, és milyen sokan maradtak meg. bezzeg szlovákiában mennyien maradtak. stb. teljesen abszurd az érvelésetek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:47:59

@civisvaros___: Trianon arra mutat rá, hogy a magyar történelemben korábban is ti, nacionalisták tettétek tönkre az országot.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:52:44

@kvp: láttál te már olyat, hogy egy agresszor állam, amelyik elvesztett egy háborút "igazságot" kapott volna a békében? hol a faszomban igazságos az, hogy egy ország letámad egy másikat, elveszti a háborút, de utána egyenlő félként akar kijönni a békéből? akkor mindig mindenki háborúzna, ha így menne.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:53:19

@kvp: nem kellett volna megtámadni Szerbiát!

2020.06.07. 08:53:53

@adamskij:
szóról szóra azt mondod, amit dmitro haverom, aki ukrán nacionalista. semmiben nem különböztök tőlük.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:54:48

@/\ngel: az, hogy mit álmodtál részegen, bilibe lógó kézzel, nem érv.

a magyar lakta területek leginkább akkor lettek volna megtarthatóak, ha előtte nem olyan hülye nacionalisták a magyarok, mint te, és nem robbantják ki a világháborút. nem kellett volna megtámadni Szerbiát, te húgyagyú!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 08:57:56

@/\ngel: az Egyesült Királyságban is megmaradt a skót, ír és walesi nyelv. Egy fontos különbség pontosan az, hogy Románia és Szlovákia még időben független állam lett.

2020.06.07. 08:58:33

@math0:
a franciák is néhányszor elég jól kijöttek a háborúikból. megnyerték a békét. francia tudományos akadémia nem mondja azt, hogy a francia csak egy náci csatlós népség. a párizsi polgármester se mondja. még az ottani liberálisoknak is elegük lesz abból az elvtelenségből amit budapesten képviselnek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 09:14:54

@kocsisj: most mit csináljak az olyanokkal, mint te, akik műveletlenek, de okoskodnak?

"Szerinte míg 1914 július elsején a magyar miniszterelnök még ellenezte az országa érdekeivel ellentétes háborút, két héttel később már megszavazta azt az ultimátumot, amit a Monarchia küldött Szerbiának. "

nepszava.hu/1024210_a-hazardjatekos-tisza-istvan

2020.06.07. 09:18:09

@math0:
na de ezt majd elmondják helyetted a szerbek. még ők se ennyire magyarellenesek. mert a kölcsönösségen alapuló rendezésben érdekeltek.

2020.06.07. 09:26:04

@math0:
tisza a monarchiát akarta egyben tartani. illetve ezt a multikulturális birodalmat kiterjeszteni a balkánra. nem mellékesen azért, hogy weiss manfréd eladja a fegyvert, a töltényeket, a konzervet.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 09:36:11

@civisvaros___: a valóság az, hogy:

1) A Kárpát-medencében a magyarok betörése előtt is voltak népek. Különösen szlávok. Ha már számonkérünk, akkor mi a francnak jöttek ide a magyarok? A szlávoknak ősibb jogai vannak ezekre a területekre, mint a magyaroknak.
2) miután a magyarok letelepedtek, soha nem népesítették be igazán a Kárpátokat, csak a középső részeket.
3) Jött a tatár, pestis, török. Amikor bizonyos területek kipusztultak, akkor magyar és nem magyar királyok természetes módon telepítettek be más népeket, illetve a népek már csak olyanok, hogy szeretnek "Lebensraumot" keresni, és szívesen odamennek, ahol van üres terület.
4) Azt én igazából nem is tudom, hogy a szlovákok és románok jobban szaporodtak-e, mint a magyarok, enélkül is bőven érthető az, hogy Nagy-Magyarország soha az életben nem volt a magyarok által teljesen és sűrűn benépesített ország. A magyarok mindig is egy nagyobb országot akartak tartani, mint amennyit bírtak.
5) Ezt a dolgot akkor, és addig lehet csinálni, amíg puszta erővel keresztül lehet vinni. Az ilyen elnyomás ellen a magyarok is küzdöttek a törökök, Habsburgok ellen, a magyarok ellen is küzdött a többi nép.
6) Más népeket elnyomni addig lehet, amíg van hozzá erő. A 20. századra ez az erő elfogyott, és az elnyomás visszaütött. Külön elkövették a magyarok azt a hibát, hogy a fogyatkozó erőt az osztrákokkal együtt világháborúban akarták pótolni, de nem tudták, és még gyengébbek lettek a végén, és még nagyobb volt a retorzió.

n3spr3ss0 2020.06.07. 09:36:21

@civisvaros___: Sokra mész a magyar érzelműségeddel, kiröhögnek mindenütt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 09:37:19

@civisvaros___: Tisza megszavazta a háborút, és a magyar parlament többsége is. Ez volt a kérdés, nem az, hogy Tisza mit akart.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 09:38:38

@civisvaros___: én nem vagyok olyan hülye, mint te, hogy ha a szerbek mondanak valamit, és abban éppen igazuk van, akkor ellentmondjak nekik, és csak azért is a hülyeség oldalára álljak. állok én a szerbekkel szemben akkor, ha nincs igazuk. az igazat nézem, nem a nációt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 09:41:10

@civisvaros___: a franciák a két világháborúban a helyes oldalon voltak. nem ők voltak az agresszorok.

n3spr3ss0 2020.06.07. 09:44:10

@/\ngel: Rosszul tudod a történelmet. Még a nagy magyar, Deák is azt vallotta az 1840-es években, csak az a jobbágy kaphasson földet, amelyik beszél magyarul. Az ilyen politika vezetett Trianonhoz.
1920 június 4-nek volt pozitív hozadéka is. Lett egy Magyarország, mert addig nem volt.

2020.06.07. 09:45:34

@math0:
ezt a szöveget majd elmondják a románok helyetted. szerintük tisza robbantotta ki a háborút. ezért volt indokolt az, hogy románia nagyobb területet nyerjen, mint amennyi magyarországnak maradt. mert magyarok voltak az agresszorok. a szegény kis románok fegyverszünet idején csak úgy sportból vonultak el győrig. és nem is nagyon fosztogattak. csak néhány dolgot magukhoz vettek. errefelé első dolguk volt, hogy az osztrák-magyar bankházat kifosszák. utána mindenkinek új igazolványt kellett váltania. csak néhány kommunistát leszámítva senki se vallotta magát románnak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 09:46:55

@civisvaros___: tényleg a magyarok voltak az agresszorok. ha a román nem ugrik bele a kútba, akkor te juszt is beleugrasz. pontosan ilyen egy idióta, nacionalista fasz, mint te.

2020.06.07. 09:52:05

@math0:
na de ezt majd elmondják a román nacionalisták helyetted. azt, hogy a magyarok voltak "az" agresszorok.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 09:59:37

@civisvaros___: tényleg a magyarok voltak az agresszorok. ha a román nem ugrik bele a kútba, akkor te juszt is beleugrasz. pontosan ilyen egy idióta, nacionalista fasz, mint te.

Tisza megszavazta a háborút,

"Az amerikai magyar történész, Vermes Gábor Tisza Istvánról írt kitűnő angol könyvében hosszú fejezetben tárgyalja a hadbalépés körülményeit. Szerinte míg 1914 július elsején a magyar miniszterelnök még ellenezte az országa érdekeivel ellentétes háborút, két héttel később már megszavazta azt az ultimátumot, amit a Monarchia küldött Szerbiának."

nepszava.hu/1024210_a-hazardjatekos-tisza-istvan

2020.06.07. 10:02:04

@math0:
ez egy nagyváradi román kulturális fesztivál.
www.youtube.com/watch?v=5CEfngvzmds
ehhez restaurálniuk kell a magyar királyságot. nekik kulturálisan nem jó az, amit a bukarestből mondanak, hogy az erdélyi románok sötét elnyomatásban éltek. hanem latinkeresztény lovagok voltak magyarországon.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 10:09:14

@civisvaros___: nincs mit restaurálni, 1914-ben végleg elbasztátok!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 10:10:26

@civisvaros___: az is csak egy idióta náci fejében foganhat meg, hogy azért, hogy a románok ne nyomják el a magyarokat, állítsuk vissza a románok elnyomását!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.07. 10:29:46

@math0:
szent lászló napok ugyanott.
www.youtube.com/watch?v=S0xw9HslHc8
ez ellen nem bukarestben tiltakoznak, hanem budapesten az úgymond liberálisok. mert a fidesz a magyar szavazók 95%-át megnyeri többek között a neoton famíliával. egész héten hajtottam a melókat. kaszinó tviszt. otp bank támogatásával.
www.youtube.com/watch?v=Z8pgEGxqm9U
és román családok is táncikálnak. hungária.
a nacionalizmust posztmodern köntösbe csomagolják. és a tesco gazdaságos ugrálóvár mellé jönnek a hagyományőrzők. az interrégióban építenek bicikliutat, tanösvényt. a magyar és a román politikusok a közbeszerzéseken összekacsintanak. az építőipari kartellek felosztották a piacot. amíg az eu pénzel őket addig közös a gazdasági érdek. és rájöttek, hogy a kereszténység a kulturális összekötő kapocs. meg a zsidóság is. debrecen-nagyvárad zsidó zarándokút is van. a fidesz zsinagógákat újít fel határon innen és túl.

2020.06.07. 10:40:45

@math0:
a magyar királyság restaurációja egy kulturális projekt. amiben a felvidéken és erdélyben élő szlovákok és románok többsége is érdekelt. mert különben nincs múltjuk, nincs kultúrájuk.
a szlovák történelemből a magyar királyság nélkül megmarad szvatopluk. utána tiso és a fasiszta bábállam. majd meciar és a szlovák köztársaság.
az erdély történelméből a magyar királyság nélkül megmarad az ókori dácia és utána antonescu parancsnok, ceausescu falurombolása. a tót vagy oláh se árufeltöltő, vagy pénztáros akar lenni a tesco-ban. azok a pártok nyernek választást, akik képesek a nacionalizmust posztmodern köntösbe csomagolni.

kocsisj 2020.06.07. 10:41:42

@math0: Tudod ez egy kicsit olyan, mint a Semjén Zsolt mostanság. Minden szemétláda dolgot ő vezet föl. Igen ám, csak ha nem vezetné, másnap kereshetne egy jó kis kántor tanítói állást, ha arra egyáltalán alkalmas.
Te tényleg elhiszed, hogy ha Tisza tiltakozik Magyarország nem lép be a háborúba? Nem a farok csóválta a kutyát. Ferenc Jóska. Ha ő azt mondta, hogy háború, akkor a budapesti okosok köhöghettek meg höröghettek,a somogyi meg szabolcsi baka menetelt Belgrád felé.

kvp 2020.06.07. 10:45:25

@vajdasagi: "Ha nem lesz nyoma sem a magyarságnak, az éppen azért lesz, mert Turul szobrokat avatunk, Putyinnal meg az Azeri baltásokkal barátkozunk, ahelyett hogy tanulnánk, fejlődnénk, részt vennénk a legújabb ipari forradalomban. Ja: és Brüsszelt pedig utáljuk. A németeknek jól odamondogatunk."

Igazabol egyiket sem kellene csinalni, se a turul szobrot, se az odamondogatast. Ha valami nem tetszik, azt teljesen neman vagy az ellenkezojet hazudva is lehetne csinalni, lasd pl. Kina vagy Izrael. Egyreszt kicsi a lakossag es fogy, masreszt ipar ugyan van, de tenyleg nem eleg fejlett. (bar pl. Nemetorszag meredeken huz el mellettunk lefele, mindent felvasarolnak a kinaiak amit csak tudnak) Megfelelo meretu lakossag, megfelelo meretu ipar, megfelelo erossegu hadsereg lenne a fontos. Mindehhez persze egy kelloen tulelesparti nemzeti vezetes is kellene, tartosan. A jelenlegi bena es sok dologban inkabb csak szimbolikusan politizal, ahelyett, hogy nem mondana semmit, csak cselekedne. Mondjuk legalabb nem az orszag gyors felszamolasa es egy egyseges unio kialakitasa a celja, mint a legtobb ellenzeki eronek. A nagyobb gond az, hogy a lakossag darabszama miatt eleg egyszer feladni az onallo allamisagot es onnantol az mar nem allithato vissza.

@math0: "láttál te már olyat, hogy egy agresszor állam, amelyik elvesztett egy háborút "igazságot" kapott volna a békében? hol a faszomban igazságos az, hogy egy ország letámad egy másikat, elveszti a háborút, de utána egyenlő félként akar kijönni a békéből?"

Japan a masodik vilaghaboru vegen? Voltak teruleti vesztesegeik, de joreszt csak a megszallt teruletek, meg nehany gyerenlakott es tavoli sziget. Es mindezt ket atombomba es leirhatatlan nepirtasok utan sikerult osszehozniuk. Egyszeruen a gyoztesnek ugy volt erdeke, hogy szovetsegest (vazallust) csinaljon beloluk, ne feldarabolja oket, mint ahogy az eredeti tervek lettek volna (meg a Szovjetunio is kapott volna egy nagyobb szigetet, most ott lenne a Deljapan nepkoztarsasag). Magyaroszag trianon idejen gyenge volt, hadsereg nelkul es belso forradalommal-polgarhaboruval, igy nem jelentett semmilyen elonyt. Pedig - mivel a haborut nem a magyarok, hanem az osztak uralkodo inditotta - akar lehetett volna egy eros nyugati szovetseges is, a tobbi frissen letrejott es valamivel kisebb, de etnikailag tiszta szlav allammal egyutt. Ehhez persze epeszu magyar politikusok kellettek volna, ami a magyarokra csak nagyon ritkan volt jellemzo az elmult 1000 evben.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2020.06.07. 10:49:05

@math0: pontosan ugyanerre céloztam: a Monarchia érdeke mindenképp a fegyveres konfliktus elkerülése lett volna. ehelyett a magyar politikai vezetés kb. kocsmai ultiparti szintjén hazardírozott a rá bízott országgal.

nyilvánvaló a párhuzam a tíz éve tartó narancs diplomácia sikertelenségével, még a jelszót is kimondták: érdekeik vannak és nem elveik. ennek mentén sikerült eljutni a türk tanács társult tagságáig és a nagy hévvel beharangozott keleti nyitás után az összes “kereskedőház” = állami pénzmosoda bezárásáig.
még undorítóbb, hogy ezt a magyar lobogó színei alatt művelik, évtizedekbe telik majd ezt helyrehozni, ha egyáltalán lehetséges.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2020.06.07. 10:50:26

@math0: pontosan ugyanerre céloztam: a Monarchia érdeke mindenképp a fegyveres konfliktus elkerülése lett volna. ehelyett a magyar politikai vezetés kb. kocsmai ultiparti szintjén hazardírozott a rá bízott országgal.

nyilvánvaló a párhuzam a tíz éve tartó narancs diplomácia sikertelenségével, még a jelszót is kimondták: érdekeik vannak és nem elveik. ennek mentén sikerült eljutni a türk tanács társult tagságáig és a nagy hévvel beharangozott keleti nyitás után az összes “kereskedőház” = állami pénzmosoda bezárásáig.
még undorítóbb, hogy ezt a magyar lobogó színei alatt művelik, évtizedekbe telik majd ezt helyrehozni, ha egyáltalán lehetséges.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2020.06.07. 10:57:39

@kvp: az utolsó mondataiddal nagyon egyetértek. persze egy ilyen párhuzamos univerzumban nincs kiegyezés, hanem a magyar vezetés nem enged a föderációs átalakításból.
illetve 1918ban egyből keresi a lehetőséget a tárgyalásra az antanttal, hivatalos és lobbi úton egyaránt. A “lengyel korridor” mintájára lehetett volna korridort kérni a székely terület és a partium közé. tehát konstruktív, driving force-ként fellépni az asztalnál és nem két évvel később, már tönkreverve bocskaiban és mentében odaszédelegni.

és a legnagyobb tragédia, hogy száz évvel később még mindig hasonló nacionalista söpredék vezeti ezt a szerencsétlen búval baszott országot. ideje lenne végre mosolyogni is a világra, nem sadface visszafelé mutogatni. ami volt és ami sose volt, elmúlt.

2020.06.07. 11:03:38

@kocsisj:
a csendes revíziót azért vezeti semjén doktor, mert budapesten nincs senki, aki vezesse.

2020.06.07. 11:07:06

@adamskij:
trianon ügyében miben különbözik az álláspontod egy bukeresti ortodox román nacionalista véleményétől? ugyanazt regélitek, mint a románok és az ukránok.

2020.06.07. 11:11:33

@adamskij:
nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. de nekem nem úgy tűnik, hogy a fideszben búval baszott nacionalisták ülnek. inkább az ellenzék tűnik búval baszott internacionalistának. a népeknek kulturális igényeik vannak. ahogy népi nacionalista múltat kreálnak minden oldalról. a románok is, a szlovákok is. mindenki. magyarországon meg olyan nagyon kreálni se kell. mert ahhoz a történelmi magyarország adva van. és vagytok ti, akik felsoroljátok ezeknek a bűneit. vádoljuk a magyarokat és csak a magyarokat azzal hogy. mivel is?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 11:20:58

@civisvaros___: 1) értelmes szinten lehet valaki nacionalista, például, amikor büszke arra, amire lehet, és ami igaz is.

2) saját magunk által elbaszott dolgokért másokat hibáztatni, az nem tartozik bele az értelmes nacionalizmusba

3) a vád az, hogy a magyarok trianon előtt elnyomták a más nemzeteket, aztán egy igazságtalan, agresszióban vettek részt, amit elvesztettek, utána meg sírnak a jogos büntetésen. és ez így van, igazoltuk, te csak vaksin tagadni tudod. ez a vak, idióta nacionalizmus. ebből nem kérünk! ez az ország lerontásához vezet.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 11:24:03

@kvp: tehát te arra, hogy egy igazságtalan háború után a vesztes félt egyenlő rangúként kezelik egy olyan példát hozol fel, ahol a vesztes félből a saját szavaid szerint VAZALLUST csináltak.

gratulálok, te idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 11:28:00

@kvp: btw. becserélnéd Trianont Budapest leatombobázására?

2020.06.07. 11:32:09

@adamskij:
így nézett ki akkoriban közép-európa térképe.
i.imgur.com/5hWovH8.jpg
volt annak bármi realitása, hogy németország és az osztrák magyar monarchia létrehoz egy a balti tengertől a balkánig tartó közép európai tömböt? a szerbek, a románok, a bolgárok belátják, hogy sokkal jobb a közép ejrópai multikulti. csak nem látták be. és azt mondják, hogy azért nem, mert volt a szűk látókörű gróf tisza. erre van alapozva trianon. és azóta milyen jól megy a népeknek.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2020.06.07. 11:32:42

@civisvaros___: szó sincs a magyar nép vádolásáról.
a szűklátókörű, vak és kapzsi, csak saját jussát remélő és ennek érdekében saját népét is eldobó magyar politikai vezetést annál jogosabban illeti bírálat.

tudod, mi jut eszembe rólad? ez a régi vicc:
Az öregember felhajt autójával az új pályára. Be is kapcsolja a rádiót, épp hírek jönnek: “Siófok mellett egy autó rossz oldalon hajtott fel és szembe halad a forgalommal.” Erre az öreg: “Egy autó??? Mindegyik!!”

bármennyire hihetetlen dolog egy hozzád hasonló vak nacionalistának, de más népek is élnek a Kárpát-medencében, sőt éltek mindig is. az a helyzet állt elő, hogy az emberek többsége másképp és más formában akarta folytatni az életet egy világégéssel végződő korszak után.
ahogy minden sarki kiskocsmában, máshol is sok alkoholista veri az asztalt révedt állapotban, mikor a többiek már rég hazaértek a bálból.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 11:40:53

@kvp: itt egy térkép a II. VH előtti Japánról.

cdn.britannica.com/64/105764-050-B12B5AFC/Empire-of-Japan-1942.jpg

Ha el is tekintünk a II VH. előtt közvetlenül megszerzett kínai területektől, meg azt mondjuk, hogy Szahalin, és egyéb kis szigetek alig jelentenek is valamit, akkor is Japán elvesztette Mandzsúriát, Koreát és Tajvant. Tajvant Japán még a 19. század végén foglalta el, szóval csak azt mutattad meg, hogy műveletlen vagy, és hamarabb kommentelsz, mielőtt utánanéznél valaminek.

2020.06.07. 11:52:34

@math0:
annyiban kellene megegyezni, hogy ti nem vagytok magyarok. magyar érzelműek. ugyanazt mondjátok, amit a legvadabb ukrán nacionalisták. mert a szlovákok és még a románok is engedékenyebbek.

2020.06.07. 12:11:43

@adamskij:
és a környező népek is a magyar királyságot akarják restaurálni. csak budapesten élnek balfaszok, akik azt mondják, hogy jaj szegény elnyomott kis románok. már az erdélyi románok se ezt mondják. jaj szegény elnyomott kis cigányok. már a cigányok se ezt mondják. a szlovákok se. a többségi magyarellenesség már elsősorban budapestre jellemző.

2020.06.07. 12:17:07

@math0:
kerti parti tisza gróf szobránál.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA
ez hogy van?

waddy 2020.06.07. 12:20:09

@civisvaros___: Miért szólítasz meg többes számban?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 12:34:09

@civisvaros___: próbálj meg artikuláltan érvelni, az, hogy böfögsz, nem érvelés!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 12:35:44

@civisvaros___: "a környező népek is a magyar királyságot akarják restaurálni. csak budapesten élnek balfaszok"

hát persze, Trianonban is a budapesti "panelprolik" ültek a tárgyalóasztal másik felén, nem a Soros vagy a Gyurcsány véletlenül?!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.07. 12:36:57

@waddy:
felteszem nem egyedül hirdeted az "új paradigmát". két brancs van budapesten. és nincs mód az egyezségre. mert a középutasok ugyanazt mondják, amit a "liberálisok", akik meg ugyanazt mondják, mint a környező népek nacionalistái. illvetve újabban a többségi magyarellenesség leginkább budapesti ellenzéké. joggal mondja kövér laca, hogy nem vagytok magyarok. és sajnos csak egy párt képvisel a nemzeti minimumból valamit. és sajnos lölőnek össze kell lopni néhány száz milliárdot, hogy kivásárolja a nem-magyarok média érdekeltségeit. mert ezt hívják úgy, hogy jogállam. a fidesz rájött, hogy a szavazatvásárlást a kereszténységre alapozni a legolcsóbb. a debreceni nyugdíjasoknak csinálnak egy ilyen buszos kirándulást erdélybe. aztán ti meg bégetitek a komcsikkal és a libsikkel, hogy tombol a fasizmus.
www.youtube.com/watch?v=Wpzbbg-QBf4

2020.06.07. 13:01:32

@waddy:
ez a debreceni jazz napok.
www.youtube.com/watch?v=x8l9fWMK0LY
ehhez kapcsolódóan a debreceni borvidék az érmelléken van. mert hagyományosan az érmelléken van debrecen szőlőskertje. és azt "elcsatolnánk" feltéve, hogy az ott élők is úgy akarják. ti meg érveljetek a románokkal, hogy a határ mentén tömb magyar részek is romániát illetik. dehogy is.

karácsonykor vendégül látjuk a kolindáló románokat. betérhetnek egy új építésű ortodox templomba. a kelet magyarországi főegyházmegye minden gyülekezetet befogad.
img1.indafoto.hu/10/7/133827_0baaf00c2a40d3c6ebf20b82f2f9fb4e/19227921_11a0218fc4670683e918f790a47e12bc_xl.jpg
év végén reméljük a román keresztény hittestvéreinket üdvözüljük a mihály napi nagyvárásban és az adventi vásárban. ami kisvárosi posztmodern multikulti.
www.youtube.com/watch?v=Zta8xf5r7mg

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 13:02:20

@civisvaros___: mi magyarok vagyunk, mi jót akarunk Magyarországnak, mi akarunk jót Magyarországnak. ti vagytok hülyék, ti teszitek tönkre Magyarországot, ahogy ti tettétek tönkre Trianon idejében is.

2020.06.07. 13:21:27

@waddy:
hosszasan tudnám ekézni a fidesz kulturális projektjeit. sorolni, hogy miért problémásak. azt is lehet mondani, hogy ezek alacsony költségvetési giccsparádék. még azt is, hogy mondjuk ez egy komplett ízlésficam.
www.youtube.com/watch?v=Iw2T8nNrOgs
ilyen egy aug. 20. a virágkarnevál idején a halottakra emlékeznek.
www.youtube.com/watch?v=wCr9A9gjIDc
errefelé méltóság, hanem túl azon, hogy mindenkié elsősorban nem a buziké, hanem a halottaké. kósáné alapítványának érzékenyítő napja.
www.youtube.com/watch?v=6gyHKwxcJ8s
aztán lehet mondani, hogy feküdjön össze az olimpia bajnok úszónővel. azt is, hogy ne lopják szét az országot. kósa lízingelje a motorokat és ne a 80 éves anyukája. ezt lehet mondani. de azt nem, hogy tombol a fasizmus. vagy akárcsak az extrém nacionalizmus egypárt fidesz környezetben. ez mind egypárti fidesz. a fidesz integrálta az összes párt kulturális programját. a gyerekek narancsos sárga csillaggal vonulnak, mert a méltóság szimbóluma a nárcisz. méltóság menete helyett méltóság mezeje. a mobilfénnyel adventi gyertyát gyújtó posztmodern templomi kórus. fidesz kreatívok posztmodern mémjeit hosszasan lehetne sorolni. és ez integrálta a határon túliakat és a cigányokat. és ezzel szemben nincs semmi, vagy alig valami. az nem liberalizmus, hanem az underground. ami mainstream akar lenni azzal, hogy tombol a fasizmus.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 13:22:49

@civisvaros___: ti olyanok vagytok, mint egy agresszív pitbull, amelyik csodálkozik, hogy elaltatják, miután szétmarcangolt egy kisgyereket. a pitbull persze szegény nem tehet róla, mert nincs különösebben tudatos esze, ösztönei vezérlik, így született, így tenyésztették, így nevelték. a pitbullról is az emberek tehetnek inkább. no de nem ez volt a kérdés.

és a pitbull, tudod az nem kutyább a többinél, hanem agresszívebb a többinél, és nincs helye a modern, városi társadalomban. az eszetlen nacionalizmusra sincs szükség a globalizált, modern társadalomban.

waddy 2020.06.07. 14:27:19

@civisvaros___: Én nem vagyok budapesti, a többi vádaskodásodnak is ugyanennyi alapja van

2020.06.07. 15:22:17

@waddy:
hirdesd az új paradigmát. ami micsoda? a nagy semmi. ugyanazt hirdetitek, amit a belspestiek libeberalizmus címszóval. ami trianon ügyében ugyanaz, amit az ukrán nacionalisták hirdetnek.

2020.06.07. 15:38:37

@math0:
nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. mondjuk ez egy kósáné alapítványi projektje. érzékenyítő nap.
www.youtube.com/watch?v=bOIvM8zmEoc
nem nevezném fasisztának. a fidesz kreatívok "méltóság" menete (pride) helyett méltóság mezeje programot csinálnak. dignity day. az idén vagy 20 ezer óvodást és kis iskolást vontak be. és vonultak narancsos sárga csillaggal. mert a méltóság jelképze a nárcisz.
www.youtube.com/watch?v=-1IQGeoZpp0
a holokauszt mellé beemelik a hospice-t. ezt nem nevezném fasisztának. errefelé a szivárványos felvonulás a virágkarnevál. amire lehet mondani, hogy alacsony költségvetésű giccsparádé. abban is a méltóság túl azon, hogy minden embert, a holtakat illeti meg.
www.youtube.com/watch?v=wCr9A9gjIDc
a fidesz átpozícionálja ezeket a toposzokat.

egy példa. debrecenhez kapcsolódó borvidék az érmelléken van. mert hagyományosan az debrecen szőlőskertje. ez a határon túl van. és ahhoz amerikai kisvárosi jazz fesztivált kapcsolnak.
www.youtube.com/watch?v=x8l9fWMK0LY
nem nevezném fasisztának. erre szavaznak és nem kövér lacára, bajer zsocára. akiknek az kell azok megérdemlik őket. holokauszt-hospice. keresztényszocialista érzékenyítő napok. trianon és a jazz.

2020.06.07. 15:53:45

@math0:
debrecenben egypárti fidesz van. amitől annyira rettegtek. errefelé karácsonykor a főtéren románok kolindálnak. mert beleférnek a fidesz multikultiba. ősi napkultusz, zsidókeresztények, keresztény papság, pásztortűz, csikósok, német hütte, óriáskerék continental vitesco, a lappföldi mikulás nemzetközi iskolába is ellátogat, kisördöggel, jégvarázs angyalka, templomi kórus sorosista mobilfénnyel, betlehemi fesztivál, gospel kórus, stb.
www.youtube.com/watch?v=x8l9fWMK0LY
és lehet mondani, hogy ez mind egy alacsony költségvetésű giccsparádé. a fidesz is megtanulta a posztmodern világot. a tesco gazdaságos ugrálóvárakba beemelte a hagyományt.
csak ilyenkor jönnek a libsik, hogy jaj, jaj, belelövik az embereket a dunába. hupikék törpikék, flinstone család és turul madár, ami főnix, vagy pulykakas.
www.youtube.com/watch?v=JNjXpzPqvIY
ilyesmi a fidesz. ez a network elér hegyeshalomtól csángóföldig. és ehhez képest mi a tomboló fasizmus? kövér laca. mégis mit kellene mondani az antimagyarkodásra. azt, hogy nem vagytok magyarok. és felőlem váltsátok le a rezsimet. csak legyen már az is megengedve, hogy unortodox módon a rezsim váltsa le a jelenlegi ellenzéket.

valósághű 2020.06.07. 16:05:37

@/\ngel:
ttól még hogy a vesztes oldalon volt, nem kellett volna feltétlenül így alakulnia a dolgoknak. Nagy-Magyarország nyilván nem volt egyben tartható, de sok színmagyar terület megtartható lett volna, ha Károlyiék nem eresztik szélnek a hadsereget a naiv pacifizmus jegyében.

Én azt fejtegettem, hogy Trianon elkerülhető lett volna.
Hogy az elvesztett háború után, meg lehetett volna-e tartani bizonyos területeket, az más kérdés. Egyáltalán nem biztos, hogy a magyar hadsereg bármilyen kormányzat által egyben tartható lett volna, vagy csak elenyésző részben. Lélektanilag is rossz pillanat volt a háborúvesztést követő időszak, valamint az értelmetlen háborúban kimerült katonák szemléletének sem kedvezett, akiknek tekintélyes része nem is volt magyar, így nem harcolt volna a magyarokért.
A többi vesztes államban is forradalmak voltak, és nem véletlenül.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 16:07:16

@civisvaros___: te leginkább elmebeteg vagy. mi a faszomnak hozod ide ezeket, mi köze a kérdéshez, mi a jó édes kurva anyádat akarsz ezzel az összefüggéstelen, zagyva kommenttel?!

vajdasagi 2020.06.07. 16:10:35

@civisvaros___: Te elmebeteg vagy, jóember. Ha esetleg valakinek ugyanaz a véleménye Trianonról, mint az ellenségednek, akkor Te már azt is ellenségednek látod. Pedig hátha ott van az igazság, erre nem gondoltál?

Én nem bánom, ha Te megpróbálod az erdélyi románokat visszacsábítani Magyarországba, szíved joga. Meg Dunamenti szövetségről szoktál deliriálni. De azt gondolom Te is tudod, hogy ez esélytelen vállalkozás. Amúgy persze szeretném én Szabadkát Magyarországon belül látni, de mivel ez esélytelen, akkor nem emlegetem. Hiszen ha sokat emlegetjük, akkor azzal csak rontjuk az ott élő magyarok (pl. a rokonaim) helyzetét, és ezen kívül más eredmény nem lesz. Azt, hogy temérdek pénzt öntünk a vajdasági magyarok támogatására, azt támogatom, ámde emiatt Te meg én kapunk itt kevesebbet. Mondjuk én itt Budapesten (a Te gondolataid szerint "a zsidók között") a munkámból jól megélek. De vajon Neked is jut elég? Nem kéne, hogy amit én adózok, azt inkább a magyar vidék felzárkóztatására költse el a kormány?

De talán mégis jól van ez így, hogy a Délvidék megmaradt magyarságát finanszírozzuk. Viszont azt, hogy focicsapatot veszünk odaát, azt tékozlásnak tartom, Inkább a szegény sorsú magyarországi fiatalok képzését támogatnánk! Azt meg, hogy a mi Vezénylő tábornokunk és a még nála is korruptabb Vucsity előnytelen kínai kölcsönből vasutat építenek, hogy a NER-lovagok minél több pénzt lophassanak, azt károsnak tartom. Még akkor is, ha én utazni fogok talán azon a vasúton és élvezni fogom, Te meg csak annyit látsz majd belőle, hogy a hazai hasznosabb célokra kevesebb jut majd.

Összegezve: te beteg vagy, és a sok olyan mint te egy újabb katasztrófát fogtok okozni a Hazának, ha mi le nem váltunk benneteket két év múlva. Amire sajnos kevés az esély.

2020.06.07. 16:26:22

@math0:
de miben vagytok magyarok? amit ti mondtok arra ott vannak az ukrán nacionalisták. ők se feketítik be annyira a magyarokat, ahogyan ti úgymond "középutasok". a fidesz másodvonala ilyen "sájni hepi pípöl". amiből a fenti videókból kaphattál egy kis ízelítőt. de ha bekapcsolod a köztévét ott is ezek mennek. létezik egy többé kevésbé konszolidált magyarország. a fideszben az olcsó szavazatvásárlás különféle technikáit kitanulták. és a fidesz behálózza a kárpát-medencét.

nekem nincs ellenemre az se, hogy a fideszen kívül bárki bármiféle alternatívát nyújtson. de az micsoda? ti annyit toltok, hogy ezek nácikok. nem. meg hogy nem versenyképesek. lehet. és hol van a fideszen kívül verenyképes gazdaság? és hol vannak a fideszen kívüli szociokulturális projektek. mi a fideszen kívüli mainstream? nem társadalomkritikának nevezett undergrond.

az antifasiszmusnak mondott magyarellenesség van. és ezen túl mi az új paradigma, amit ez a blog meghirdet? a nagy semmi.

2020.06.07. 16:54:32

@vajdasagi:
a történetírásból az objektivitás trianonnak a számokkal történő leírása. és ami azon túl van az szubjektív értelmezés. ha valaki azt mondja, hogy a magyarok sötét elnyomatás alatt tartották a kisebbségeket az aligha lehet magyar. mert ez egy brutális magyarellenes vélemény. ez nem objektivitásra való törekvés. mondja azt, hogy ő dédapjával így vagy úgy elbántak a magyar királyság erőszakszervezetei. ez rendben van. de ti abból indultok ki, hogy a magyarok voltak "az" agresszorok. szóról szóra azt mondjátok, amit a román történetírás.

a magyarok írják le magyar szempontból. és tegyék meg a csehek és a szlovákok is az ő nézőpontjukból. a románok is. és így lehet közös álláspontot kialakítani. de ez politika. az objektivitás a természettudomány. a földajztudós számszerűsíti az etnikai arányokban történt változásokat. na most ha valaki a többségi elvre hivatkozik, akkor kb. a második bécsi döntést kellene támogatnai. abból a revizionizmus következik. ti csak elvtelen magyarellenesek vagytok. ezen a blogon meghirdetett új paradigma egy nagy nulla.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 17:19:12

@civisvaros___: figyi, ezt egy 5 öves kis debil is felfogja, csak te nem, mert te elmebeteg vagy.

1) Mi azt mondjuk, hogy: "Trianon előtt sajnos elbasztuk, ezért sajnos megbüntettek minket, máskor ne basszuk el!"

2) A román azt mondja: "Trianon előtt jól elbasztátok, de szerencsére Trianonnál megbüntettek titeket" esetleg: "basszátok el máskor is!"

3) ti, hülye nácik meg azt mondjátok, hogy: "Trianon előtt jól csináltuk, de utána jól kibasztak velünk, legközelebb is ugyanígy csináljuk". eminek következtében legközelebb is a románok járnak jól.

ugye, valójában ti vagytok azok, akik a románok kezére játszotok, nem mi.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 17:20:08

@civisvaros___: figyi, ezt egy 5 éves kis debil is felfogja, csak te nem, mert te elmebeteg vagy.

1) Mi azt mondjuk, hogy: "Trianon előtt sajnos elbasztuk, ezért sajnos megbüntettek minket, máskor ne basszuk el!"

2) A román azt mondja: "Trianon előtt jól elbasztátok, de szerencsére Trianonnál megbüntettek titeket" esetleg: "basszátok el máskor is!"

3) ti, hülye nácik meg azt mondjátok, hogy: "Trianon előtt jól csináltuk, de utána jól kibasztak velünk, legközelebb is ugyanígy csináljuk". aminek következtében legközelebb is a románok járnak jól.

ugye, valójában ti vagytok azok, akik a románok kezére játszotok, nem mi.

mi nézzük a magyarok érdekeit, ti vagytok a hazaárulók.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 17:22:17

@civisvaros___: "hol van a fideszen kívül verenyképes gazdaság?"

ha Mészárosék nem lopnak el százmilliárdokat, már azzal sokkal versenyképesebb lenne a gazdaság. ezért gyakorlatilag bármilyen másik kormány jobb lenne, amelyik nem lop (ennyit).

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 17:24:55

@civisvaros___: "ha valaki azt mondja, hogy a magyarok sötét elnyomatás alatt tartották a kisebbségeket az aligha lehet magyar. mert ez egy brutális magyarellenes vélemény. ez nem objektivitásra való törekvés. "

valójában, amit itt te írsz, az egy:

1) mély, dogmatikus, hülye hitnyilatkozat. betonba dugod a fejed.
2) mint ilyen, te vagy a magyarellenes

nem az a jó magyar, aki letagadja a hibákat, hanem az, aki elismeri, és javítani próbál rajtuk.

te egy iszonyatosan sötét "ember" vagy, egy elmebeteg selejt.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.07. 17:25:50

@math0:
a fidesznek van egy revíziós politikája. jó, rossz, valamilyen. a fideszen kívül nincs revíziós politika. tudtommal legalább is. tehát akkor most úgy vitázunk, hogy a semmi áll szembe valamivel. és lényegében azt mondjátok, hogy a fidesz el fogja baszni. mert itten egy háborút fog kirobbantani a kisantanttal. lehet. de ezt ellentétet az ellenzéki értelmiség fűti. és erre mondják azt a fideszben, hogy ti belső ellenségei vagytok magyarországnak. mert az ellenzék politikája jobb esetben a nagy semmire, rosszabb esetben a nyílt magyarellenességre (többségi és kisebbségi magyarellenességre) van az alapozva. és szerintem ebben a fidesznek igaza van.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 17:26:43

@civisvaros___: "a magyarok írják le magyar szempontból. és tegyék meg a csehek és a szlovákok is az ő nézőpontjukból. a románok is. és így lehet közös álláspontot kialakítani. "

már elmagyaráztam,t e húgyagyú, hogy ez hülyeség! abból, hogy a magyar nacionalista hülyék fújják a magukét, és a románok is a magukét, abból közös álláspont nem lesz, háború igen.

jó ez Magyarországnak vagy Romániának? nem.

büdös hazaáruló selejtek vagytok.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 18:05:55

@civisvaros___: "a fidesznek van egy revíziós politikája. jó, rossz, valamilyen. "

a rossz az rosszabb, mint a semmilyen. ezt egy 5 éves debil is felfogja.

nincs szükség revíziós politikára. az EU-n belül a határoknak nincs különösebb jelentőségük. a probléma elmúlik magától.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 18:09:51

@civisvaros___: "ezt ellentétet az ellenzéki értelmiség fűti. "

a faszt. ahhoz, hogy a Fidesz, és más jobberek összevesszenek a román nacionalistákkal, semmiféle ellenzék nem kell.

elmebeteg kretén vagy.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.07. 18:21:26

@math0:
ez a helyi rugby csapat.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/deacrogbi2.jpg
a magyar mellett srí lanka-i, kanadai, brazil, dél-afrikai, kenyai, zimbabwei, ugandai, nigériai, egyesült arab emírségekbeli, palesztin, török, azeri, pakisztáni, indiai, egyesült királyságbeli és izlandi található az együttesben. nem srí lankai pék, hanem egyetemista. és ők azért edzenek, hogy elinduljanak a magyar nemzeti bajnokságban. amerikai focisták.

és erre mit lép a fidesz? azt, hogy hogy magyarországon magyar foci magyarokkal legyen az uralkodó. mert a magyar egy futball okos nemzet. orbán hóbortja a foci egyház. de ez azt nem jelenti, hogy tombol a fasizmus. hanem malkócs tamás és aenab hussain vezetik a klubot

az edző obai mahfouz egyesült arab emirátusokban válogatott amerikai focista volt, most mechatronikai mérnöknek tanul. ryan munaki aki zimbabwei bajnok. és programtervező informatikus szakon tanul. a fidesz ezeket betiltja? dehogy is. csak az ellenzék vizionálja, hogy ha egypárti fidesz uralom lenne, akkor betitlják. debrecenben egypárti fidesz uralom van. és nem titlják be.

2020.06.07. 18:29:17

@math0:
vagy jégkoronban nagy magyar bajnokság van. a magyar csapatok erdélyi túrára mennek. játszanak csíkszerda, gyergyói és brassói magyarokkal. de ha a szlovákok is csatlakoznának, akkor esetleg velük is játsszanak a magyar királyi kupáért. fociban a slovan esetleg átlépne az otp ligába. ez is ugye revízió. unortodox módon még a szlovákok is ezt szeretnék.

vajdasagi 2020.06.07. 18:37:33

@civisvaros___: Te tényleg elmebeteg vagy. Mindegy nekem, hogy ki focizik melyik klubban. Csak ne az én adómból tegye. Pénteken ismertem meg egy igen jóravaló srácot, aki pénzhiány miatt rögtön a középiskola elvégzése után informatikusként elkezdett dolgozni, mert nem engedhette meg a családi költségvetés az egyetemi tanulmányokat. Most próbálja pótolni a hiányosságoat utólag. Nos: ezeket kéne támogatni és nem a focit. Akár a mi focinkat, akár az amerikait. Szép dolog a vezénylő tábornok hóbortja, de emberek ezreinek a jövője megy így gallyra az országban. Persze ezzel szemben sok tehetségtelen focista keres jól. Tele is van velük a környékem: egy igen gyenge fociklub tehetségtelen, lusta és hülye fiatal focistái sokmilliós kabriókat túráztatnak állandóan a lakásom közelében. Ezt nevezed te "viziónak"? Köszi, nem kérnék belőle. A Dunamenti szövetséged megvalósíthatatlan ugyan, de az legalább vizió. Ez mi?

2020.06.07. 18:43:33

@math0:
és ehhez társul a kultúrharc. mert a rugby rugby városáról kapta a nevét. na de ez mit is jelent az emberiség ősi nyelvén? nyilván azt, hogy rúgkapál. na és a futbal. foot. gyalogolni angol. fitfut. ez is magyarul van. szegről végre a rugby is magyar. csak az amerikaiak nem tudnak róla. hogy a field föld. követték a folyót. follow. flow. a világangol tkp. egy régi magyar nyelvjárás. csak az mta szerint ezt finnül kell olvasni. van még ez is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 18:49:01

@civisvaros___: "a fidesznek van egy revíziós politikája. jó, rossz, valamilyen. "

a rossz az rosszabb, mint a semmilyen. ezt egy 5 éves debil is felfogja.

nincs szükség revíziós politikára. az EU-n belül a határoknak nincs különösebb jelentőségük. a probléma elmúlik magától.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 18:49:47

@civisvaros___: "a fidesznek van egy revíziós politikája. jó, rossz, valamilyen. "

a rossz az rosszabb, mint a semmilyen. ezt egy 5 éves debil is felfogja.

nincs szükség revíziós politikára. az EU-n belül a határoknak nincs különösebb jelentőségük. a probléma elmúlik magától.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.07. 18:50:31

@civisvaros___: "a fidesznek van egy revíziós politikája. jó, rossz, valamilyen. "

a rossz az rosszabb, mint a semmilyen. ezt egy 5 éves debil is felfogja.

nincs szükség revíziós politikára. az EU-n belül a határoknak nincs különösebb jelentőségük. a probléma elmúlik magától.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

vajdasagi 2020.06.07. 21:09:19

@civisvaros___: Ja még egy dolog: nekem van "reviziós politikám": hagyni az EU-t egyre szorosabbá válni. És először szellősé válik a magyar szerb határ, majd eltűnik. No onnantól kezdve számomra Szabadka már majdnem olyan, mintha idetartozna. Mert gazdaságilag idekötődik majd Szegedhez. Egyszerre csak azt fogjuk tapasztalni, hogy a helyi szerbek igyekeznek magyarul megtanulni, mert úgy nagyobb fizetést kaphatnak. Röviden: a "reviziós politikám": nagyon szoros EU és gazdasági szárnyalás.

waddy 2020.06.07. 21:22:14

@civisvaros___: Ennek a blognak azért új paradigma a neve, mert szakítani kíván a jobb-bal megosztottsággal, és a türelmes, gondolkodó, töprengő olvasók véleményére számít. Ha te még a régi paradigmában hiszel, miért jössz ide?

waddy 2020.06.07. 22:39:35

Kérek minden kommentelőt, hogy maradjon a tárgynál, és kerüljük a napi politikai utalásokat!

kvp 2020.06.11. 15:27:07

@math0: "Ha el is tekintünk a II VH. előtt közvetlenül megszerzett kínai területektől, meg azt mondjuk, hogy Szahalin, és egyéb kis szigetek alig jelentenek is valamit, akkor is Japán elvesztette Mandzsúriát, Koreát és Tajvant. Tajvant Japán még a 19. század végén foglalta el, szóval csak azt mutattad meg, hogy műveletlen vagy, és hamarabb kommentelsz, mielőtt utánanéznél valaminek."

Megszallt teruletek voltak, sajat identitassal rendelkezo lakossaggal es bizonyos esetekben tobb mint 100 eves megszallassal. Kb. olyan lenne azokat a tortenelmi Japan reszenek tekinteni, mintha Horvatorszagot Magyarorszag reszenek tekintenenk, mert anno a Magyar kiralysaghoz tartozott. Nem, ezek kulon nepek voltak Japan eseteben is.

"tehát te arra, hogy egy igazságtalan háború után a vesztes félt egyenlő rangúként kezelik egy olyan példát hozol fel, ahol a vesztes félből a saját szavaid szerint VAZALLUST csináltak."

Melyik orszag jart jobban? A meg mindig amerikai megszallas alatt levo japanok vagy a papiron teljesen szabad, de sajat magaval hataros Magyarorszag? Masok is irtak, hogy az ertelmetlen nemzeti buszkeseg sokszor okozta mar az orszag vesztet es a magyar politikusok joresze ezt meg mindig nem fogta fel. Ennel sokkal pragmatikusabb vezetesre van szukeg, ami hajlando meg a kornyezo allamokkal is szovetseget kotni, ha az mindket felnek elonyos. Ezt egyebkent meg Kossuth javasolta anno, csak bolondnak neztek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.11. 17:29:42

@kvp: "Megszallt teruletek voltak, sajat identitassal rendelkezo lakossaggal"

ugyanez igaz a Trianonnál elcsatolt területek nagy részére.

"Melyik orszag jart jobban? A meg mindig amerikai megszallas alatt levo japanok vagy a papiron teljesen szabad, de sajat magaval hataros Magyarorszag?"

mindkettő rosszul jár, mert mindkettő rossz oldalt választott.

ennyikeh.

ver@s kan-tár 2020.06.21. 14:24:51

Jó sokan szóltak hozzá, és a túlnyomó többség, ha még vitába szállt is olykor az eredeti bejegyzésbe foglaltakkal vagy épp egymással, érdemi szempontokat hozott fel. Értem én (és hát családom révén, mivel összetett és sokágú a nemzetségfa, valahol érintettje vagyok, de hát ki nem az) a nem nagypolitikai, hanem személyes, kisközösségi relációkban megfogalmazottakat, és azokat helytállónak ismerem el. De hatalmi erőterekben ezek nem tényezők - ezt nem értik sokan, és ezt nem értette a kor embere, valamint (sajnos) a korszak magyar politikai krémje sem. A dolgok menete régiókra nézve és kontinentális léptékben rajzolt új felállást, aminek beérése volt csak kérdéses, nem pedig a folyamat maga. Nem kérek elnézést azért, hogy ezt írom, igaz, semmi örömöm ebben, mert én is szívesebben (nem is képzelnétek, mennyire) élnék egy a hegyláncok övezte és a két folyam határolta országban, együtt megannyi más nyelvűvel, ami ráadásul még színesítené is a mindennapokat. De ez nekünk már nem adatott meg. Aki szelet vet, vihart arat, és a korszak politikája sajnos elvetette a szelet is meg a sulykot is, mikor az akkori, a többnemzetiségű Magyarországról volt szó.
Még az is lehet, hogy ha a figyelembe vett tények tekintetében nem is, a végkövetkeztetésemben esetleg tévedek, így megállapításaim felemásak és bántók. Fiatalkorom óta, egészen pontosan a Padovától Trianonig megjelenésétől kezdve foglalkozom ezzel, még ha nem is történészi szinten, és minden lehetséges, e témában felmerülő véleménnyel és érveléssel szembetalálkoztam már. A történelem nem egzakt tudomány. Az emberről szól, annak természetéről, így nem is lehet az. Mondom, lehetséges, hogy tévedek. De nem túl valószínű. A történelem leginkább a közgazdaságtan, pszichológia, filozófia, szociológia, hadtudomány, társadalomföldrajz (és még mennyi egyéb) szolgáltatta szintézis. Eseménysorok és annak miértjei. Hogy a győztesek írják, az azt jelenti, hogy végül az ő elképzelésük érvényesül, hiszen azért győztesek. De a miértek kikutatásában mindannyian részt vehetünk, megállapításokkal élhetünk. És vitázhatunk róla. Ha tanulsággal képes szolgálni, mindenképpen van értelme.