Apa nem mesél
2020. január 22. írta: waddy

Apa nem mesél

Pokorni Zoltán könnyei akár lehettek igaziak is, bár szerintem csak meghatódott a saját hangjától, ami gyakran előfordul az emberrel, ha nyilvánosság előtt őszintén akar megszólalni. Társadalmi vita alakult ki arról, hogy Pokorni megrendültsége őszinte volt vagy színjáték. Szerintem nem ez a kérdés. Valójában Pokorni Zoltán azzal szembesült, amivel Magyarország minden egyes polgárának előbb-utóbb szembesülnie kell: a felejtés, az elhallgatás, a felelősség-elhárítás személyiségromboló hatásával.

Néhány éve ugyanaz a Pokorni Zoltán ugyanilyen megrendülten beszélt a magyar országgyűlésben apja ügynök múltjáról. A személyes következtetéseket akkor is, most is becsülettel levonta. Olvasott, művelt emberként, hajdani történelemtanárként feltételezhetően eltöprengett a huszadik század furcsaságain. Megértette, hogy sem a Rákosi-korszak, sem a Horthy-korszak nem írható le egyetlen mondattal. Hogy minden korszakban emberek éltek; volt akiből hős lett, volt akiből áldozat, áruló vagy egyszerűen csak cinkos. Ezeket a bonyolult kapcsolatokat alapos kutatómunkával, levéltári dokumentumok elemzésével meg lehet ismerni. Úgy gondolom Pokorni Zoltán ezekkel nagyjából tisztában is van.

A probléma igazi gyökere ennél mélyebbre nyúlik. Nem a levéltárak mélyén rejtőzik az igazság, hanem az alábbi mondatban: "Beszéld majd el a fiaidnak és unokáidnak, amit Egyiptommal cselekedtem..."  ( 2 Mózes 10,2)

A múlt elbeszélése rendkívül fontos. Nincs az a tudós könyv, művészi film, vagy fotógyűjtemény, ami olyan érzékletességgel és hitelességgel tudja közvetíteni elmúlt korok történéseit, mint a szájhagyomány. Az egyes szám első személyű beszámoló mélyen beleég a mesehallgató gyerek lelkébe, jellemébe. 

Hogyan lehetséges az, hogy egy ember 75 évig nem értesül arról, hogy a nagyapja tömeggyilkos volt? Hogyan lehetséges az, hogy ilyen súlyos bűnök évtizedeken keresztül kibeszéletlenek, és ebből következően feldolgozatlanok maradhatnak? Nem volt egyetlenegy rokona, családi barátja, aki szólt volna neki a Turul-szobor felállítása előtt, hogy vigyázzon, mert háborús bűnöst kíván a hősi halottak között feltüntetni?

Csak egyetlen válasz lehetséges: megszakadt az elbeszélés fonala. Pokorni József a háború végén gerinclövést kapott és meghalt, ezért ügye nem került a népbíróság elé és hivatalosan nem minősült háborús bűnösnek. Ő tehát nem tudta elmesélni fiának, hogy milyen bűnöket követett el. De a családból nyilván akadt, aki tudott róla, csak éppen jó magyar szokás szerint hallgatott. Ahogy azt ma is oly gyakran hallani: felejtsük el a múltat, nézzünk bizakodva a jövőbe. Ami volt elmúlt, spongyát rá. A nyilasok egy része simán átigazolt a kommunista pártba és az új államhatalomba. A szomszédokat, barátaikat elárulom polgárok beköltöztek az elhurcoltak lakásaiba, és az élet ment tovább. De mi történt, amikor a családok magukra zárták a lakásuk ajtaját? A hosszú téli estéken, amikor még televízió sem volt ültek egymás mellett az asztalnál és hazudtak? Vagy hallgattak? A srác megkérdezte az anyját: apám hogy halt meg és ki volt és mit csinált? Nem kapott választ? Nyilván nem. Mehetett lefeküdni mese nélkül. És amikor az unoka értesül arról,  hogy apja besúgó volt, nagyapja tömeggyilkos, érthető módon megrendül.

Én elhiszem Pokorni Zoltán megrendelését. Az azonban kérdés, ennyi év elteltével, hogy hogyan szerzett tudomást nagyapja bűneiről. Jó lenne tudni, ki tartotta vissza az információt ennyi időn keresztül. Ő az igazi probléma.

Volt Pokorni Zoltánnak egy jó mondata. Arról szólt, még Magyarországon 1944 ben magyarok gyilkoltak magyarokat. Ez fontos mondat, de nem jó helyen hangzott el. Ez már nem Pokorni Zoltán magánügye, nem az ő tragédiája, nem az ő felismerése. Pokorni Zoltán a Fidesz egyik meghatározó arca. Kutyakötelessége felállni, és minden lehető fórumon elmondani, hogy az az emlékezetpolitika, amit a Fidesz művel, velejéig romlott. Mozgalmat kellene indítania,, hogy pártja szakítson a Horthy-korszak dicsőítésével. Ha nem is bontatja le a törvénytelenül felállított Turul- emlékművet, nyilvánosan ki kellene fejeznie, hogy a Turul, mint szimbólum megosztó jellegű, és föl kellene lépnie a szélsőséges mozgalmak ellen, amelyek az általa felállított Turul-szobrot használják gyülekezési helyként. Szívesen látnánk a Szabadság téren is, hogy nemzetközi sajtótájékoztatón jelentse be: a magyar holokausztot magyar emberek követték el magyar emberek ellen.

És ha még van valami befolyása a magyar közoktatásra, tanácsolhatná a nemzeti alaptantervvel bohóckodó kollégáinak, hogy igyekezzenek arra ösztökélni az új és új nemzedékeket, hogy kérdéseket tegyenek fel az őket, családjukat és közvetlen környezetüket érintő ügyekkel kapcsolatban. Nekünk meg az a dolgunk, hogy meséljünk nekik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr4815421422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvagyhadnagy 2020.01.24. 06:38:34

"És ha még van valami befolyása a magyar közoktatásra, tanácsolhatná a nemzeti alaptantervvel bohóckodó kollégáinak, hogy igyekezzenek arra ösztökélni az új és új nemzedékeket, hogy kérdéseket tegyenek fel az őket, családjukat és közvetlen környezetüket érintő ügyekkel kapcsolatban. Nekünk meg az a dolgunk, hogy meséljünk nekik. "
Egyetéretünk. 2006 októbere, ne felejtsük.

2020.01.24. 07:04:09

Nem kell itt semmit magyarázni. Abból már van elég, mint a javaslatokból, amiket a padlásról időnként le kell seperni, mert már nem fér fel több belőlük. Tessék a besúgók, spiclik , ügynökök aktáit nyilvánosságra hozni, és végre megtenni mindazt amit már mások 10-20 éve megtettek. Mert addig csak utólagos magyarázkodás lesz.

kewcheg 2020.01.24. 07:50:38

És nyilván azt sem fogja elmesélni a családi szájhagyomány a kamasznak, hogy:"drágám, neked most azért van ilyen menő mobilod, azért járunk elektromos Merci SUV-val és azért élünk a dombok között kacsalábon forgó palotában, mert nagyapa 1990-ben, mint párttitkár, tsz elnök,igazgató, stb. kb. egy kalap bódiszilváért szerezte meg/privatizálta/ a szállodát/tsz-t/üzemet etc.etc., míg a azok akik építették, és akiké valójában volt, a dolgozó nép szájtátva nézte a bűvészmutatványt....
süti beállítások módosítása