Retró pótló
2018. március 30. írta: waddy

Retró pótló

Gondoltam egy merészet és megleptem magamat egy retró-délutánnal. Beleolvastam a magukat ellenzéknek nevező pártok hajdani alapszabályába, alapító okiratába, kedvemre tallóztam eredeti célkitűzéseik között. Kicsit tömörítve ide másolom, amit találtam:

 Az LMP az egyenlőség, a bizalom, a jóhiszeműség, a méltányosság, a tisztelet, az együttműködés és az álláspontok racionális megindokolásának elvei alapján működik. A Párbeszéd Magyarországért célja, hogy a társadalmi párbeszéd és a közhatalom gyakorlásában való részvétel útján minél szélesebb körben érvényre juttassa elveit és értékeit. Az Együtt olyan értékközösséget alkot, amelynek tagjai mindenekelőtt tiszteletben tartják a másik ember jogait, értékeit és érdekeit. Fontosnak tartják az esélyegyenlőséget, Hisznek a tiszta, korrupciómentes piaci verseny erejében és hasznában. Tiszteletben tartják továbbá a jövő generációk érdekeit,  Az MSZP olyan társadalom megteremtését tartja céljának, amely a szabadság, az egyenlőség, az igazságosság és a szolidaritás értékein alapul. Törekvéseit a társadalom többségének támogatásával, továbbá a természeti és az épített környezetért viselt felelősséggel kívánja megvalósítani.  A Demokratikus Koalíció azt vallja, hogy a jog uralma, a jogbiztonság, az európai alkotmányos értékeknek megfelelő alkotmányos garanciákkal védett egyéni és közösségi szabadság, az egymásért viselt felelősség és szolidaritás, az igazságosságra törekvés, a kisebbségek jogainak tisztelete, valamint a köztársasági eszme képezik alkotmányos rendünk alapjait. A Momentum Mozgalom  hisz az értékek egymással párhuzamos érvényre jutásának társadalmi hasznosságában, illetve a piacgazdaság és a teljesítményelvűség hatékonyságában, vallja ugyanakkor azt is, hogy ez csak az esélyegyenlőség és a társadalmi mobilitás mindenkori biztosításával vezethet igazságos eredményre. A párt támogatja az egyéni felelősségvállalást, vallja azt is, hogy a társadalom közös értékei és érdekei közös és kölcsönös segítségvállalást kívánnak meg. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt célja a társadalmi igazságosság érvényre juttatása, a demokratikus államfelépítés támogatása és folyamatos fejlesztésében történő részvétel, valamint a humor megjelenítése a közpolitikában.

Igazán lelkesítő mondatok, nemde? Külön szeretném kiemelni az alábbi néhány tételt:  a bizalom, az álláspontok racionális megindoklása, a társadalmi párbeszéd, a másik ember jogainak tiszteletben tartása, a szolidaritás, az egymásért viselt felelősség, a közös és kölcsönös segítségvállalás.

Ezek alapján teljesen érthetetlen, hogy miért nem fonódik össze - vagy akár olvad egybe ez a sok, hasonló gondolkodású, nemes célokat és örök emberi értékeket valló szervezet. Hiszen az egymásra figyelés, a szolidaritás, egymás segítése, és főként a mindent átható bizalom biztos fundamentumát képezhetné egy sikeres együttműködésnek. Talán ha nem azzal foglalkoznának a hölgyek és urak, hogy egymást részeg disznónak állítsák be, vagy ordenáré mosóporos reklámot készítsenek; ha nem a saját szaros töredékszavazataikat számolgatnák, és az átmenetileg fedő nélkül hagyott húsosfazék körül tolonganának, talán jutna idejük arra, hogy beleolvassanak egykori önmaguk által írott egykori elveik gyűjteményébe.

 Viccből rápillantottam a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alapító okiratára is. Ők nem foglalkoztak ilyen veretes célok megfogalmazásával. Íme egy rövid szemelvény: „A Fidesz MPSZ célja, hogy elősegítse a közéletben a családok megerősítését, a munka becsületét, a tudáshoz való hozzájutás egyenlő lehetőségét, az egyéni és közösségi jogainkat biztosító rendet, valamint a nemzet összetartó erejének növelését, a hagyományok és a keresztény értékrend megerősítését szolgáló döntések meghozatalát; erősítse a szabadság és joguralom jegyében működő demokrácia intézményeit.”

 Pompás szöveg. Hiszen látjuk, ahogy a család megerősödik, a demokrácia intézményei egyre izmosabbak, és ami a fő: végre rend van.

 És csak a teljesség kedvéért, álljon itt a Jobbik 2010-es programjának néhány sora:  „A Jobbik programja minden értelmes, tisztességes és igazságszerető magyar ember programja. A dokumentum nem kerget nagy álmokat, csak olyan alapvető dolgokat szeretnénk végre elérni, mint rend, gyarapodás, igazság és önrendelkezés. Ha valaki megismeri az elképzeléseinket, rájön, hogy végső soron mindig is jobbikos volt, csak eddig nem tudott róla."

Ha tehát egy bizalmon, igazságon, együttműködésen, jogbiztonságon  alapuló szabad országban akarunk élni, akkor, nincs más hátra, mint... mi is?

Hát ez itt a probléma. Drága ellenzék: itt ez a négynapos ünnep. Semmi dolgotok! Az időjárás is pocsék. Üljetek le egy fotelbe, kucorodjatok össze, és olvasgassátok hajdani gondolataitokat! Meglátjátok, frissítő élmény lesz!  Aztán, ha kiröstelkedtétek magatokat, menjetek át egymáshoz, és nosztalgiázzatok közösen. Hátha kisül belőle valami!

Mert tudjátok, hogy ha valaki - remélem, minél több honpolgár - rászánja magát, hogy jövő vasárnap leadja szavazatát, és nem olyan megátalkodott szabadelvű, mint e sorok írója, akkor szomorúan  maga elé teríti a lepedőnyi szavazólapot, és rájön, hogy végső soron nincs igazi választása. És akkor találomra behúz egy ikszet valamelyikőtök neve mellé. Ami még akár azt is eredményezheti, hogy másnaptól másvalakik fognak kormányozni. és nem ezek a senkik. Csak nehogy a senkik maradjanak, mert akkor Magyarországból lesz semmi. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr4913791202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása