Lovagias ügy
2016. augusztus 22. írta: waddy

Lovagias ügy

Állami kitüntetésre az a személy javasolható, aki:

  • a) büntetlen előéletű és életvitele erkölcsi szempontból példaértékű;
  • b) munkássága kivételesen magas színvonalon kifejtett, az általa elért rendkívüli teljesítmény vagy kimagasló eredmény révén, illetve más módon szerez elévülhetetlen érdemeket.

Bayer Zsolt esetében  a fenti meghatározás java részéhez nem tudok hozzászólni. Sem előéletéről, sem életviteléről nincs információm, munkásságának megítélését másokra hagyom. Afelől azonban semmi kétségem nincs, hogy elévülhetetlen érdemeit más módon szerezte. Hasznos lehet számbavenni, mi módon is lehet az ember lovag. Mindössze 7 feltételnek kell megfelelni, ezek az úgynevezett lovagi erények. Légy bátor! Légy hű! Légy nagylelkű! Segítsd a gyengét! Légy illedelmes! Légy higgadt! Légy kitartó!

Bátorság és kitartás dolgában úgy gondolom, nevezett személy komoly lovagi erényeket mutathat fel. Amennyiben a hűséget párthűségként fogjuk fel, ebben is maradandót alkotott a kitüntetett. Aki viszont e szavakkal segíti a gyengéket: "Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba." Ezt mondja az illedelmességre törekedve: "Kik vagytok ti? Ki a fasz hívott ide benneteket? Takarodjatok haza a teveszaros sivatagotokba, és zabáljatok ott, amit találtok."  És ilyen higgadt mondat képes elhagyni a száját. "A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember."

Jelen állás szerint 27 korábbi kitüntetett adta vissza lovagkeresztjét a köztársasági elnöknek. Azt gondolom, Bayer gyakorolhatná a nagylelkűség lovagi erényét oly módon, hogy ő maga adja vissza a kitüntetést. Annak a köztársasági elnöknek, akinek elvben a nemzet összetartozását, az általános emberi értékeket kellene képviselnie és a nyilvánosság előtt megjelenítenie.

Természetesen: éljen a szólásszabadság és isten mentsen a politikai cenzúrától! De a lovagiasság, a tisztesség, a jó modor, a tapintat, a választékos fogalmazás is fontos eszményei az emberiségnek. Csak azért mert nem tilos, még nem köpök a földre, nem túrom az orrom nyilvánosan, nem ütöm az asszonyt - és mégsem érzem úgy, hogy jogaimban korlátozva lennék. Mert igaz ugyan, hogy nem mindenkinek volt gyerekszobája, de ezt azért túlzás lovagkereszttel jutalmazni!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr7611356778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása