Cérna, ha szakad
2015. október 19. írta: waddy

Cérna, ha szakad

Araszolunk a Margit körúton. Szombat este van, csúcsforgalom, szemerkélő eső. A villamossínről váratlanul egy járőrautó kanyarodik mellém. A benne ülő rendőr anyázva és persze tegezve ordít rám, hogy takarodjak előre, mert elállom a kereszteződést, ahová ő be óhajt hajtani.

Tegyük fel, hogy igaza van. Akkor sem ez az egyetlen opció. Lehet kérni, határozottan figyelmeztetni, netán várakozni. Aki Budapesten autózik, bizonyára találkozott már kereszteződésbe szorult vagy oda beerőszakoskodó kollégával. Ilyenkor az ember vagy mérges, vagy szánakozó, esetleg türelmes - ki-ki vérmérséklete és neveltetése szerint. Ja, és persze van, aki kurvaanyázik, mert ...

Tényleg, miért is? Mivel még volt egy erős félórám a Moszkva térig, elgondolkoztam. És mire végre bejutottam a kordonok közé, megértettem. Elszakadt a cérna szegény járőröknél, ennyi az egész. Nem csoda, ilyen stressz mellett. Vagyunk ezzel így néhányan. A dolgot viszont bonyolítja az a tény, hogy nekik hatalom került a kezükbe és használják is szaporán. Ettől olyan bántó az ügy. Hiszen a közlekedés biztonsága fontos dolog. Jó ügy, amit jófiúk- a rend őrei szolgálnak. Az iskolázottság hiánya nem szégyen, nyilván így alakult. A kudarcos élet okozta frusztráció is inkább  rokonszenvre, mint kárhoztatásra érdemes. De az igazukba vetett mély, szinte vallásos hit és a többi ember teljes semmibe vétele az, ami rosszfiúkká, veszélyes emberekké.változtatja őket. A zsigeri prosztóság, a mélyről fakadó durvaság már csak ráadás.

Szerencsére újra megállt a sor, és erről eszembe jutott egy kitűnő film. A címe: Összeomlás. Egy forgalmi dugóban kezdődik, amikor Michael Douglasnál elszakad a cérna. Kiszáll ás elhatározza, hogy gyalog folytatja. Számos akadály keresztezi útját ( a boltos nem hajlandó pénzt váltani, kilyukad a cipője, huligánok késsel fenyegetik ), és egy jó darabig rokonszenvvel figyeljük. Aztán fegyverhez jut és hatékonyabban tudja keresztül vinni az akaratát. És bár senkinek sem akar ártani, mégis rosszfiú lesz belőle - maga sem érti, hogyan.

Van úgy, hogy szakad a cérna. De dönthetünk arról, hogy mihez kezdünk a foszlányaival.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr407990991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása