Az árkon túl
2020. június 30. írta: waddy

Az árkon túl

 

Nem győzök csodálkozni azon, hogy a koronavírus járvány által felszínre hozott válság hogy nem egyesíti a különböző politikai, ideológiai, gazdasági érdekcsoportokat. A kapitalizmus kritikája ugyanis nem baloldali dolog. Ha elkezdjük számba venni, hogy az emberek milyen indíttatásból fogalmaznak meg változatos indulati töltésű rendszer-kritikát, egy Igen színes képet kapunk. Az ökológiai katasztrófával riogato zöld mozgalmak, az anti-globalizációs szervezkedések, a nagyipari rabszolgamunka jelentette globális igazságtalanság ellen küzdő különféle csoportok, a nemzetek Európájáért harcoló kormányok, a nemzetközi bankvilág gazdasági hatalmának kárvallottjai, a gonosz háttérhatalmi összeesküvés elméletek hívei, a Bernie Sanders nevéhez köthető amerikai reformista politika támogatói éppúgy, mint a hagyományos szocialista szervezetek mind a kapitalizmus kritikáját fogalmazzák meg és annak meghaladására törekednek.

Lehet persze ezeket a csoportokat különböző zászlók alá rendelni; lehet azt mondani, hogy az amerikai demokrata párt inkább baloldali, míg mondjuk az illiberalizmus hívei inkább jobboldaliak, de a kontextus mégiscsak az antikapitalizmus. Egyre több olyan cikk és tanulmány lát napvilágot, amely azt a kérdést feszegeti, hogyan lehet egy olyan világot teremteni, amely tartalmazza q kapitalizmus eddig elért eredményeit: a haladást, a növekedést, a versenyt, és ugyanakkor korlátozza is ezeket. Hogyan lehet egy olyan világban élni, amelyben helye van az egyenlőségnek, a szolidaritásnak és az igazságosságnak is. Mindezt pedig anélkül,  hogy megismételnénk a huszadik század kudarcos szocialista kísérleteit.

Kemény Bencének az Új Egyenlőség című lapban megjelent írása   http://ujegyenloseg.hu/a-baloldali-populizmus-halala-es-az-eljovendo-part/    jól foglalja össze a főbb cselekvési irányokat. E tanulmány alapgondolata az, hogy közösségeket kell létrehozni, amelyekben a helyi lakosok spontán módon szerveződnek. Ezek lehetnek dolgozói, termelői, szakmai csoportok, amelyek a korai munkásmozgalom hagyományait felelevenítve kulturális, sport, művészeti, turisztikai, oktatási tevékenységekbe szervezik a tagjaikat. Ezáltal helyi szinten életmód közösségek jönnek létre és önszervező módon eleinte kisebb területen, majd akár regionálisan is kikerülhetik a kapitalista gazdasági-politikai rendszer kényszerpályáit. Ily módon elkerülhető az a fajta értelmiségi gittegyletesedés, ami legalábbis a hazai és az európai közéletet jellemzi. A megoldás tehát nem az, hogy pártpolitikai tevékenységgel, kampányolás révén, választási programok alkotásával megpróbáljuk megszerezni a politikai hatalmat De nem is az, hogy polgári engedetlenségi vagy radikális utcai megmozdulásokkal elszigetelt akciókat hajtunk végre.

Ehelyett egy folyamatosan szélesedő társadalmi bázist szükséges létrehozni, ami remélhetőleg tömegessé tud válni, és saját belsejéből termel ki egy többszintű vezetői csoportot, amelynek aztán a legfelsőbb szintje megpályázhatja a politikai vezető szerepet is. De csak akkor, miután a kapitalizmus globális és lokális kárvallottjai ( az „under class” ) megszerveződése révén tömegbázist szerzett magának.

Marxnak alighanem igaza volt. A kapitalizmus lovasa átugrat a válságok árkain és ez jól is van így. Csak úgy tűnik -  most, hogy a járvány egy minden eddiginél szélesebb árkot ásott, hogy ha a lovas át is jut ezen az árkon, a ló elképzelhető, hogy benne ragad.  Ez a ló pedig mi magunk vagyunk. És nagy kár lenne értünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr2015974152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.06.30. 17:27:15

"Lehet persze ezeket a csoportokat különböző zászlók alá rendelni"

Lehet, de felesleges. Agyhalott vörösnáci egytől egyig. Persze, ezt a fajta agyhalált elég jól gyógyítja pár év egy szocialista országban, leginkább Észak-Koreát javasolnám az ilyeneknek, mert mára már kb. ez az egy maradt meg a béketáborból ahol ezen agyhalottak lázálmai a gyakorlatban is megvalósultak.

Az under class pedig nem fog soha megszervezni semmit. Aki a mai kapitalista világban nem boldogul, az akkora semmirekellő, hogy egy szalmaszálat nem fog keresztbe tenni.

nemecsekerno_007 2020.07.01. 23:47:41

Hány éves is vagy te királyfi?!?! :)))))
Világbéke!!!! :))))))

DFK 2020.07.02. 05:06:02

Rémisztő, ahogy a (neo) marxizmus újra és újra felüti a fejét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 08:45:35

Az idézett cikk vicc.

Jókat lehet rajta nevetni, amolyan bizseregtető, de jóhiszemű butaság lengi be az egészet. A valósággal való kapcsolat kb. nulla szintű, pl. a szerző erős gyári munkásságot hallucinál. De majd lemennek az aktivisták a munkásság közé, s fellobban valami, majd jön a proletárdiktatúra.

Egy pillanatra azért elképzeltem, mi lenne ha a könyvesbolti eladó kinézetű "akciócsoport"-tagok tényleg találkoznának pár valódi munkással. Valószínűleg csak azért nem lenne verés a vége, mert a munkások akkorát röhögnének, hogy nem maradna erejük ütni.

Viszont teljes az őszinteség, az aktivista maga is elismeri, mindannyian középosztálybeliek, egy szál munkás nincs köztük, s se vezetőik, s támogatóik nincsenek.

birkamenet 2020.07.02. 09:29:44

Ha marcizmus, akkor a fideSS-nél otthonra talált. Ezt még a fdióták megmixelik a náci fajelmélettel és diktatúrával és máris kész az ILLIBERALIZMUS!

enrikokaruszo 2020.07.02. 11:19:29

tehát, a terv: a pénzhatalom által ellenőrizhetetlen és befolyásolhatatlan csatornákon keresztül a helyi kecsketenyésztő egylet és a városi tánccsoport felveszi a kapcsolatot, majd az elégedetlen tömegek élére áll...na ezért baj, hogy a telefonodat basztattad történelemórán

Andy73 2020.07.02. 11:25:02

"Ehelyett egy folyamatosan szélesedő társadalmi bázist szükséges létrehozni,"
Lehet próbálkozni a gyakrolati megvalósítással, de már elég komoly gondok vannak az elmélettel is.
"ami remélhetőleg tömegessé tud válni,"
Ezt erősen kétlem, de nem is remélem.

A kapitalizmust természetesen szabályozni és korlátozni kell, erre vannak a kormányok, meg egy sereg egyéb szervezet. De a kommunista kísérletek mindenütt megbuktak, többnyire diktatúrák voltak, és sok száz millió áldozatuk volt már, ahogy más is megjegyezte.
Pénz nélkül elképzelhetetlen a modern élet, nem térhetünk vissza a középkorba, a cserekereskedelemhez, vagy esetleg még korábbra, a gyűjtögegéshez, halászathoz-vadászathoz.
Persze bárki kiköltözhet városról tanyára, és megpróbálhat önellátó módon élni, de ez is csak részben sikerülhet, ott is rá van szorulva azokra az eszközökre, amit a kapitalizmus hoz létre - hacsak nem akar középkori eszközökkel gazdálkodni.

Fikalnyik Eugén 2020.07.02. 11:33:55

Fasza kis eszmefuttatás, kár, hogy egy buborékban lakó csinálta.
A világ nem így működik.
Csak, hogy értsd. Trump simán behúzza ezt a választást (is) bárhogyan meg ellene a médiaúthenger, Biden megy ahova való és jöhet a Demokrata párt élére az új vonal: szerinted ki fogja a következő előválaszást nyerni? A komcsi Sanders vagy új arcként Jeff Bezos? Nyilván a milliárdos lesz a befutó (Trump mintájára eljátssza a rendszeren kívülit) és miután lesz négy éve felépíteni magát, a republikánus oldalon meg senki, nem csak az előválasztást nyeri, ő lesz 24-től az elnök. Az a figura fog újbalos változásokat eszközölni, akinek a cége (Amazon) a legnagyobb kizsákmányoló az USA-ban? Senki nem érdekelt az általad felvázolt változásokat létrehozni, másik blogban leírtam, hogy külső tényező nyomása sincs, így esély sincs rendszerszintű változásokra. Mindenki szépen lenyugszik és hazamegy a p*csába.

szobatars 2020.07.02. 12:27:57

"E tanulmány alapgondolata az, hogy közösségeket kell létrehozni, amelyekben a helyi lakosok spontán módon szerveződnek."

Most akkor létre kell hozni, vagy spontán módon szerveződnek? És még ha ez lenne a legnagyobb gond ezzel a poszttal.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2020.07.02. 12:54:08

Azért hazánkban a magántulajdon elég érdekesen van értelmezve. Illetve szükséges szétválasztani a kormányt, az államot és a magyar embereket. Mert mind a három mást (t)akar. Utóbbi kis része kádári legvidámabb barakkot sírja vissza, pár százezren viszont a "hanyatló" nyugaton boldogulnak. A narancs kormány egésze a zabrálásra van felépítve, hogyan fejjük meg az államot hatékonyan, vagyis csemegézünk a hatalom trónusán a magyar emberek üzemeltette államon. Élősdi elit. Amint az elit bezabrál valami állami cuccot, egyből eltüntetni követhetetlen céghálóban, és magántulajdonná teszi, amit aztán persze védelmez a jogra hivatkozva, amit maga alakít igényei szerint. Mindig gyanús, ha egy kormányban túlsúlyban vannak a jogász és közgazdász végzettségűek. Nem éppen a társadalom javításában érdekelt társaság, inkább a személyes vagyonosodásban.
Az emberek már nem fognak tömegesen lázadni. Mert a vélt állami biztonság maradékának elvesztése beláthatatlan következményekkel jár a lázadóra nézve is. Ezt senki se vállalja be Európában.
A narancs rezsim egyszerűen túlzabálja magát, vagy annyira lecsökken az államot érdemben üzemeltetők száma, hogy éhezni kezd, aminek hatására önmaga ellen fordul. De a magyar emberek sorsát nézve, akik helyben maradnak, hát nekik a szopóág jut mint már évszázadok óta. Puszták népe forever. Azok jártak jól, akik nyugaton próbáltak szerencsét.

Andy73 2020.07.02. 13:37:56

@Gamma Leonis: te nem maradtál? Külföldről küldöd a propaganda anyagot?

waddy 2020.07.02. 15:57:21

@math0: Ez a blog nem arról szól, hogy ki a hülye, meg, hogy hányan vannak ki ellen. De örülök, hogy legalább kiéled a frusztrációdat, noha az is érdekelne, mi a Te válaszod a jelenlegi válságra!

waddy 2020.07.02. 15:59:41

@errorológus: Marx nyakába varrni a kommunizmus bűneit az kb. annyira érvényes, mint Jézust hibáztatni az inkvizícióért.

szobatars 2020.07.02. 16:33:05

@waddy: A Fideszt hibáztatni azért, hogy visszaél a 2/3-al az kb. annyira érvényes, mint a rókát hibáztatni a vérengzésért a tyúkólban.

waddy 2020.07.02. 19:49:04

@szobatars: Hogy jön ide a fidesz???

waddy 2020.07.02. 20:04:56

@errorológus: Sajnálom, ha nincs ínyedre a Jézus-párhuzam, de az analógia kézenfekvő. Ő azt kívánja, hogy hagyjuk el apánkat, anyánkat és testvéreinket az ő nevéért. na és, Akkor most ez minősíti a kereszténységet?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2020.07.03. 15:24:13

@Andy73: Megértem, hogy egyeseknek tökéletesen jó a kormány által felépített pénzszivattyú és ehhez kádereket beszervező rendszer. Csak aztán ne tessék meglepődni, ha balekok hiányában bedől a vurstli, amit Orbán papa teker. Katasztrófaturista vagyok a hazámban. Maradok az összeomlásig. :D

waddy 2020.07.03. 17:04:36

Úgy tűnik, néhányan félreértették írásomat; ez valószínűleg az én hibám. Ezért most tömören összefoglalom, hogy miről akartam írni.

1. A kapitalizmus válságban van. Ez nem új jelenség: a kapitalizmus lényegéből adódik.
2. A válság az egész bolygóra kiterjed: értelmetlen ezt hazai pártpolitikai kontextusban tárgyalni.
3. A kapitalizmus kritikája nem bal- vagy jobboldali. Pl. a globalizáció ellenfelei között találhatók nemzeti-konzervatív illetve baloldali gondolkodók egyaránt.
4. A válság felhívja a figyelmet az olyan rendszerszintű problémákra, mint az értékesítési láncok, a fenyegető vízhiány, a klíma-katasztrófa, a nemzetközi kizsákmányolás, a liberális demokrácia belső ellentmondásai, a migráció.
5. A helyzet kezelése - a kommentelők egy része szerint is - a visszatérés a régi kerékvágásba. Véleményem szerint ez zsákutca. Rövid távon a problémák kezelhetőnek tűnnek, a kedvező változás viszont hosszú távon kellene érezhető legyen.

A hivatkozott cikk erre az "új kerékvágásra" tesz egy - megengedem - naív kísérletet. Most, hogy megtudtam, hogy hazug és hülye vagyok, aki a történelemórán a mobilom gombjait nyomogattam, szeretnék olyan hozzászólásokat olvasni, amelyek szerzői az én érvelésemnél pontosabban és felkészültebben fejtik ki, hogy mi vár ránk az árkon túl!
süti beállítások módosítása