Ki nyerte az EB-t?
2016. július 11. írta: waddy

Ki nyerte az EB-t?

A futballal számos probléma van. Most nem arra gondolok, hogy az EB dögunalom volt, vagy hogy a labdajáték helyett voltaképpen fogcsikorgató küzdelem és olykor valóságos mészárlás zajlik a pályán. Az se baj, hogy évek óta már nem is gólra játsszák, hanem csupán a győzelemre.

Az igazi gond természetesen a szabadkőművesekkel van. Ahogy azt mindig is sejteni lehetett. Hiszen ki ne tudná, hogy mi történt 1848-ban! Az akkor már évek óta űzött sport képviselői a cambridge-i egyetemen 8 órán át tanácskoztak, majd megalkották a híres Cambridge-i Szabályzatot. 1863. október 26-án pedig 11 klub létrehozta a Football Association -t azaz az FA-t -  na hol?  a londoni Freemason tavern - a Szabadkőműves fogadó - nevű helyen. Így már minden érthetővé válik.

Az eredeti szabálykönyvben volt két pont, ami jól jelzi a szabadkőműves világösszeesküvés természetét:

a)Tilos a feltartás és a sípcsonton rúgás, és egyetlen játékos sem húzhatja vissza vagy lökheti meg ellenfelét. b)Nem engedélyezett a talpukon vagy sarkukon fémszögekkel, fémlemez merevítésekkel, keménygumival megerősített cipők viselete.

Micsoda gyalázat! És sehol egy jó kis belemenés, vagy orrbacsapás! Egy szó sem esik arról, hogy szögletnél ( akkori szóhasználattal: alapvonali szabadrúgásnál ) mindenki köteles derékon kapni ellenfelét. És hogy szerelni bárhogyan, bármi áron lehetséges. Ahogy Zidane-ról mesélik, hogy amikor kisfia lecselezte a kertben, ő simán felrúgta: tanulja meg a srác, hogy a védő mellett nem lehet elmenni! Érdemes belegondolni, hogy mihez kezdett volna Czibor, Hidegkuti vagy Kocsis az őt  - mai értelemben - szabályosan elgázoló védők közepette. És szomorú azt látni, hogyan csináltak az egykor szellemes, furfangos, ésszel is űzött játékból háborút, nemzeti fenekedést, pénzhajszát. Ahol minden papíron, szakvezetői értekezleteken dől el, a pályán meg taktika zajlik. Így aztán lehet azt mondani, hogy ez vagy az a csapat - most éppen Portugália -  nyerte az EB-t, de minek? Igazából nincsen nyertes, csak sok-sok vesztes. Mi mindannyian, labdarúgást szerető nézők.

Így hát közreadok néhány szabályt. 4 évet adok az IFAB-nak, hogy megfontolja! ( a VB nem számít ):.

A kezdőcsapat legyen 15 fős. Minden szándékos szabálytalanság, ideértve bármit, ami nem a játékra, hanem a másik játékos bántalmazására irányul, azonnali kiállítással büntetendő. Súlyos esetben a vétkesnek a csapatból is távoznia kell. Minden testi érintkezés személyi hibának számít, akárcsak a kosárlabdában. Mindkét csapatnak támadó idő áll rendelkezésére  ( ld. vízilabda ), ha ez elfogyott, az ellenfél jön.

Barátaim ott abban a régi fogadóban: ha végeztetek, lejöttök a térre focizni?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr508881588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APL 2016.07.11. 22:05:01

Én is pont erre gondoltam tegnap, és nyilván sokan mások is.
Sokszor már rossz volt nézni ezt az EB-t, játék helyett a rengeteg szabálytalanságot.Biztosan lehetne ezt szebbé tenni, megfelelő szabályokkal.De ez talán túl súlyos büntetés lenne, amit írtál.

"Minden szándékos szabálytalanság, ideértve bármit, ami nem a játékra, hanem a másik játékos bántalmazására irányul, azonnali kiállítással büntetendő"

Igen, de ez a bírók felelősségét, hatáskörét végtelenül megnövelné.
Eldönthetnék a meccset hamar.Nehéz meghúzni a határt. Mi az ami nem a játékra irányult? Hol kezdődik, melyik mozdulatnál?Minden egyes szabálytalanságot egy bíróságnak kellene megvitatni. Bár vannak erre korszerű, digitális eszközök is, visszajátszás stb.
süti beállítások módosítása