Monokróm reflex
2015. augusztus 29. írta: waddy

Monokróm reflex

Sugata Mitra, a SOLE ( self-organized learning environment ) kitalálója a honlapján Big Questions menüpontot üzemeltet. ( https://www.theschoolinthecloud.org/big_questions )  Itt bárki feltehet kérdéseket, amire aztán a site olvasói megpróbálnak választ találni. Az ötletgazda egy ötéves kisgyerek volt, aki azt kérdezte Sugata Mitrától, hogy vajon mi emberek igaziak vagyunk-e. A kérdés elgondolkodtató, és kellő nyitottsággal akár metafizikai szintre is eljuthatunk általa. Persze ez elég macerás. Az ember gondolkodása  gyakran kerül zsákutcába. Kiderülhet, hogy szilárdnak tartott meggyőződésünk ingatag lábakon áll. Vagyis nem tudunk pofonegyszerű választ adni az adott kérdésre. Ettől jó a kérdés.

Ilyen jó kérdés például az is, hogy hová tűnik a kisgyermekre jellemző kíváncsiság, ahogy elérjük a kamaszkort? Mekkora szerepe van ebben a szocializációs kényszernek, a konformizmus iránti igénynek vagy az élettani változásoknak? Mért gondolják sokan,, hogy az "egyfelől-másfelől" típusú emberek nem egyenesek? Hogy ez amolyan értelmiségi maszatolás?

Talán azért, mert a töprengés - különösen ha fennhangon történik - zavarbaejtő. Nem ad biztos fogódzót az életben való eligazodáshoz, ezáltal kevéssé hatékony: nem könnyíti meg a nehéz helyzetekben szükséges döntések meghozatalát. A színek sokféleségére hívja fel a figyelmet ahelyett, hogy fekete-fehérben láttatná a világot. Káprázik a szemünk, és ez nem kellemes.

Ilyen monokróm reflex az is, ami a menekültkérdésben történik ma Európában. Bármilyen véleményt fogalmazunk meg, csak rendes ( migráns-támogató ) vagy szemét ( migráns-ellenes ) emberek lehetünk. Azt hiszem, a kérdés - a jó kérdés - ennél összetettebb választ kíván. Nem nagy kunszt lájkolni egy megkínzott arcú embert bemutató posztot. Egyetért Ön azzal, hogy Európa hagyjon vízbe fulladni éhező családokat? Ez nem jó kérdés.

Megpróbálok feltenni néhány jó kérdést. Miért menekülnek ezek az emberek? Miért Európa az úticél? Mi ebben az Iszlám Állam szerepe? Mi lesz, ha a különböző ( siita, szunnita, tamil, perzsa ) hagyományokkal, kultúrával rendelkező csoportok zárt közösségekké alakulnak és történelmi ellenségeskedésiket nálunk folytatják? Miért nem akarnak az iszlám országokból korábban érkezett bevándorlók asszimilálódni az őket befogadó európai országok kultúrájába?

És akkor lássunk néhány választ is. Ezek persze nem lesznek egyértelműek, de - reményeim szerint - továbbgondolásra, vitára, érvekre és ellenérvekre ösztönöznek. A menekültek polgárháborús övezetekből, terrorista banditák elől menekülnek. Ezeket a helyzeteket, a vallási fundamentalizmus, a korább gyarmati lét, a nemzetközi gazdasági környezet hozta létre. Azért Európa az úticél, mert a mi kultúránkról  az a hír járja, hogy a befogadás és a tolerancia alapján áll. Meg azért, mert Ausztrália lőparancsot adott ki az arra iparkodó menekültekre. Az Iszlám Állam az egész nyugati civilizációt veszi célba, nem zárható ki annak veszélye, hogy a menekültek között terrorista csoportok is beszivárognak Európába. Ha a törzsi viszályok fellángolnak Európában is, akkor háború lesz. A francia, angol, német gyakorlat azt mutatja, hogy a bevándorlók jelentős része nem kíván annak a kultúrának a részévé válni, amelyiktől a befogadást kérte.

Brutális, amikor embereket megvernek, mert menekültnek nézik őket a bőrszínük miatt. Undorító, hogy középiskolásokat vezényelnek a határra, és még jó, ha nem lesz tűzparancsuk. Szánalmas dolog kerítést húzni a határra. De az irgalomnak is kell legyen határa. Valahol a szánalom és a józan mérlegelés között.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr1007743496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása