Plakát helyett
2015. június 20. írta: waddy

Plakát helyett

Mivel ez egy töprengő-blog, alábbiakban nem az igazság lesz olvasható, még csak nem is egy vélemény. Azért nem, mert a saját véleményem is megosztott, ide is húz, oda is húz.

Természetesen a menekült-kérdésről van szó. Ma van a menekültek világnapja, de ettől függetlenül: a kérdés hosszú ideje nyomaszt. Kerülendő az egyszerű válaszokat, nem szeretnék sem kirakni, sem átírni plakátokat, És kivételesen a Kétfarkú Kutya Párt akciójához sem csatlakoznék. A "gyűlöljünk minden migránst" jelszó pont ugyanannyira felszínes és kártékony, mint az "isten hozott, migráns"  felirat. Közös magjuk a mérlegelés hiánya és az indulat sodró lendülete.

Javaslok némi gondolkodást inkább. Miért jön ez a sok ember Európába? Mert menekülni kényszerül. Odahagyni otthonát, eddigi életét, vállalva az ismeretlenbe szakadást, a veszélyt, a kitaszítottságot. De ez a kérdés feltehető másként is. Miért Európába menekül ez a sok ember? Mit remél ettől a megosztott, válságokkal küzdő, szétaprózott öreg kontinenstől? Nyugalmat, békét, jólétet, befogadást? Részvételt a zsidó-keresztény kultúra áldásaiban? Munkát, kenyeret? Ha őszinte vagyok, az utóbbi évek nyugat-európai története nem ezt bizonyítja. Számos muzulmán közösség tervezi a saria-jog bevezettetését a befogadó európai országokban. Több brit iskola konyháján már kizárólag a hallal-rituálé szerinti ételek fogyaszthatóak.

Viszont a menekülteknek menedéket kell nyújtani. Nemcsak azért, mert ezt diktálja a jóérzés, hanem mert itt vannak. Vagy nem itt, hanem odább. Vagy nincsenek, de lesznek. És ez messze nem morális kérdés. Ez logisztika, ez lakhatás, ez közbiztonság, ez közegészségügy - és seregnyi egyéb feladat. Ezeket valakiknek el kell végezni.

A kérdés az, hogy kiknek? A magyar közvélemény erősen és tartósan megosztott a saját, hazai kisebbségeink sorsát illetően. Közállapotainkat, közhangulatunkat, közmédiánkat az intolerancia, a harag, az erőszak jellemzi. Életszerűtlen azt elvárni, hogy hazánk lakossága keblére ölelje a menekülteket. Még akkor sem, ha többségük csak átutazóban van itt. Az osztrák, francia, német kormányok nyugodtan visszatoloncolhatják őket, hiszen minden bevándorlási ügyet ott kell kezelni, ahol az illető az unió területére lépett.

Tehát: miért Európa? Vajon az iszlám világ nem elég gazdag? Katar, Szaud-Arábia, Dubai miért nem tárja ki a karját: ide, ide testvéreink? Minden együtt lenne: biztonság, hagyomány, nyelv, ismerős kultúra.

De mondok mást. A rendszerváltásig működött a traiskircheni tábor Ausztriában. Egy nagyon jó barátom másfél évet húzott le ott, mielőtt engedélyt kapott, hogy házi őrizetben dolgozhasson a táboron kívül és még több mint fél évig tartott, mire kiutazási engedélyt kapott. És nem oda ahová kérte, hanem ahová adtak. Lehet, hogy az uniónak végre hozzá kellene látnia a probléma megoldásához. Különben egyes kormányok "nemzetállami hatáskörben" kezdenek ténykedni és kerítéssel veszik körbe magukat. Magunkat.

És csak egy kicsit demagóg dolog a végére: ha majd 3 év múlva, miután megalakul a Jobbik-kormány és családommal együtt menekülni leszek kénytelen a hazámból, akkor az USA,vagy Kanada vagy Ausztrália be fog minket engedni útlevél és vízum nélkül?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr797558410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APL 2015.06.20. 11:45:03

Írod, hogy ez egy töprengő blog.
Publikáltál valamit, ami nem vélemény.
Nem igazság „ ide is húz meg oda is húz.”
Tehát bizonytalan, de ettől még szimpatikus is lehetne.
Nem akar állást foglalni, de aztán mégis azt teszi.

Némi gondolkodást javasolsz. Elgondolkodtam az írásodon.
Jó, ha valaki töpreng, mielőtt mond valamit, de néha a fontos kérdésekben tudni kell választani.

Két plakát van.
Az egyiken aljas, gyűlölet keltő szöveg van, a másikon pedig az:
" Ha Magyarországra jössz Isten hozott”.
A kettő között tudni kell választani.
Ez utóbbi felirat ugyan miért lenne kártékony?
Gondolod, hogy a menekültek, ha ezt elolvassák, akkor majd tovább itt maradnak?
Ez plakát egy normális reakció volt az uszító feliratokra.

„Életszerűtlen azt elvárni, hogy hazánk lakossága keblére ölelje a menekülteket”
Ezt nem várja senki. A 381millió forintos plakát propaganda hadjáratot megelőzte egy „nemzeti konzultáció” (1 milliárd Ft) és most mindezt követi egy 175 kilométeres drótkerítés 22 milliárdért.
(ami lehet hogy végül 60 milliárd lesz.)
Kerítés ügyben is ilyen megosztott a véleményed?
Add össze. Mindezt a választók pénzéből.
Ezt a pénzt lehetett volna civilizált megoldásra, a menekültek segítésére költeni, ha már Európában vagyunk. Ausztriában most újabb menekült táborokat nyitnak.

„Miért jönnek Európába?”
Mert itt vannak még befogadó országok és munkalehetőség..

Az osztrák, francia, német kormányok nyugodtan visszatoloncolhatják őket, hiszen minden bevándorlási ügyet ott kell kezelni, ahol az illető az unió területére lépett.
Nem sok visszatoloncolásra volt eddig példa, inkább a befogadás jellemző az említett országokban.

Írásodnak vége nem „kicsit demagóg” de nagyon „hipokrita”.
Saját biztonságodat félted a „menekültektől” de ha menekülni kényszerülsz, (reméljük erre nem lesz szükség) azt szeretnéd, hogy az általad választott célország befogadjon Téged családostól.
Reméljük ott nem lesz plakáthadjárat és drótkerítés.

Kicsit több empátia nem ártana a menekültekkel.
Ők nem a jólétüket akarják átmenteni, hanem az életüket megőrizni.

Javaslom, nézd meg ezeket a linkeket.

www.hir24.hu/kulfold/2015/06/09/ha-magyarorszagra-jossz-ezert-menekulsz-el-otthonrol/
index.hu/kulfold/eurologus/2015/05/13/migracio/
süti beállítások módosítása