Halált reá!
2015. április 28. írta: waddy

Halált reá!

Azon töprengek, mi jó lehet a halálbüntetésben? Bizonyára van benne valami, amit én nem értek, de nekem úgy tűnik, nem lehet jó dolog.

Először is: nem tudjuk, mi jön utána. Lehet, hogy csupa dínomdánom, szférák zenéje, angyalok kara. Akkor jól felsültünk, ugye; hiszen épphogy ezt nem akartuk.

Aztán meg: ki lesz a végrehajtó? A bakó. Mert ugye valakinek csak el kell vágni a torkincát. Erre nem kérhetünk föl  holmi böllért! Akkor pedig kész a baj: a bakó maga is gyilkos, tehát teljes joggal ítéltetik halálra.

Na és mi van a bűnnel? Azt ki szabja meg? Ha például vásárnap vásárolok, az még innen van a főbenjáráson, vagy már túl? Vagy ha átesem a kutyámon? Netán nem sikerül idejében hajlékot találnom?

És persze, az örök közhely: mi történik, ha a teljesen független magyar bíróság esetleg téved? Akkor hogyan lesz az illető visszacsinálva?

Megannyi kérdés és sehol egy bölcs elme, ki választ adna. És ez nagyon nagy baj. Mert megeshet, hogy egyszer jön egy olyan  kor, amely a tudatlanságot, bornírtságot, hozzá-nem-értést, cinizmust kívánja büntetni ily módon. Akkor aztán lesz fogaknak csikorgatása - de hiába! A törvény az törvény.

Amúgy ez praktice se okos dolog: hiszen az EU-ban nincsen ilyesmi. Most akkor mégiscsak ki kell lépnünk az unióból?

Áá, nekem ez túl bonyolult. Én aszondom: ne legyen halálbüntetés Magyarországon sem! Aki hibázott, vétkezett vagy bűnözött, kapjon lehetőséget az elmélkedésre: mit is rontott el? Töprengjen és - ha képes rá - vezekeljen. Életfogytig.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr857407032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása