Megállj, kutya Szerb!
2020. július 10. írta: waddy

Megállj, kutya Szerb!

„Ma már tudom, hogy ami akkor végetért, csakugyan nagy és nevezetes stílusegység volt. Nietzsche és Rilke, Ady és Van Gogh, Rodin és Reinhardt csodálatos kora, a XIX. század emberének színjátszó káprázatos alkonyata… Ady és Babits költészete, Móricz, Szomory, az egész Nyugat, azután a külföldi rokonköltők, Hofmannsthal és Rilke, Thomas Mann, … Swinburne és Wilde, Baudelaire és Verlaine… Csak akkor ébredtem fel, mikor már a házat is kiszedték alólam. Amit modernnek éreztem, a fin-de-siecle világhangulat, éppen akkor omlott össze, amikor én átéltem.” ( Szerb Antal: Könyvek és ifjúság elégiája )

Így beszél Szerb Antal a századvégről. Lássuk, hogy beszél a Századvég Szerb Antalról:

„Az irodalomban is, azt hiszem, hogy nagyobb hangsúlyt kapott az egyetemes irodalom, a nemzetközi irodalom sok esetben, mint például a hazai. Kedvenc példám, hogy Szerb Antal világirodalmi kötete többszörösen vastagabb, mint a magyar irodalomról szóló monográfiája. Számomra ez is szembeötlő volt már gimnázista (sic!) koromban. És ez volt az ajánlott irodalom az irodalomórákhoz. Tehát, hogyha ebből indulunk ki, nem zajlik más, mint a nemzeti ünnepeink kiüresítése.”  ( Magyarország élőben extra HÍR TV 2020.06.29 )

Jó, értem én, hogy nem a Századvég, csak annak egy korlátolt, műveletlen jogi szakértője, de hát mégis: hogyan hangozhat el ilyesmi? Nyilván, ha egy alapítvány be van kötve a hatalmi elithez; ha a tevékenységét közpénz- milliárdokból végzi, akkor nem is igen tehet mást: kenyéradó gazdái nótáját fújja. Ráadásul a fenti szöveg egy szdsz-t elítélő kontextusban hangzott el, és ez precízen elhelyezte a hírfogyasztók fejében a megfelelő és kívánatos gondolatot: a nemzetietlen, liberális, sorosista, baloldali népség már megint – mint az elmúlt és persze megbűnhődött vérzivataros századok során mindig is – az örök és szent magyar értékekre tör. Kiüresíti a nemzeti ünnepeket, és ahogy ifj. Lomnici Zoltán a kellemesen alákérdező riporter sugallatára a későbbiekben kifejti: semmibe veszi a szent koronát, a címert és általában a nemzet egységét kifejező jelképeket.

Azt ugye tudni lehet, hogy Szerb Antal – mint neve is mutatja – nem volt magyar ember. Rác volt a nyomorult, vagy tán még annál is rosszabb. Ez aztán végre egyenesbe hozza a dolgokat.

Szerb Antal sem a világirodalom történetében, sem a magyar irodalom történetében nem kilóra mérte az irodalom nagyjait. Miért teszi ezt akkor vele ifj. Lomnici? Szerb Antal teljesítményét természetesen lehet bírálni. A szellemtörténeti megközelítést, amelyet egyébként idézett írásában ő maga is kritikával illet; a szenvedélyes, gyakran személyes hangú megítéléseket, persze. De azért leszólni, mert nem megfelelő lapszámot töltött meg nemzeti tartalommal, nos, ez méltatlan!

Az olyan evidenciákkal, hogy a világirodalom értelemszerűen bővebb, mint a magyar – vagy bármelyik nép nemzeti irodalma, nem is próbálom meggyőzni e jogi szaktekintélyt. Csak arra hívom fel a figyelmét, hogy ha egy nemzet alaptantervében több Shakespeare van, mint Herczeg, az csak javára válik a tanulóknak.

Amúgy, ezt a „szembeötló”, nagyszerű embert, 1945 januárjában honfitársai lapáttal agyonverték – talán épp, miközben a lódögnek a gödröt ásta. Úgyhogy álljon itt a végén egy félperces:

- Dr. K.H.G ist ihnen unbekannt?

- Ki volt az? – kérdezte a férfi.

- Író. Örkény István nevét sem ismeri?

- De ismerem – mondta a férfi.

- És Szerb Antalt?

- Őt is - mondta a férfi, és paprikavörös lett, és bement a stúdióba nyilatkozni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr7615992670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2020.07.10. 08:16:37

ennek a lomnyicinek a hazudozásai kultúrális megrontásai korunk súlyos problémája. Köpedelem ember. Mint egy aljadék csúszómászó.
A poszt végén az Örkény átirásod telitalálat.

iovialis 2020.07.10. 23:29:58

Az Örkény-parafrázis tényleg jó ötlet :)
Különben meg nem hiszem, hogy az ifj. Lomnici megnyilvánulásai *bármilyen* tekintetben kulturális zsinórmértéket jelentenének. Szép is lenne... :D
Akinek ennyi jött le a Szerb Antal-féle munkából (megjegyzem, rosszul, a "Világirodalom" éppen nem "többszörösen" vastagabb, de nyilván nem matematikus a szerencsétlen), az finoman szólva nem a *kultúra* tipikus célközönsége. (Ha meg nem ennyi jön le, de bír ekkora baromságot nyilatkozni, akkor a morális integritásával lehet valami probléma. Ez meg, sajnos, nem egyedi eset mostanában.)
Summa summarum, az ifj. L. inkább politikai (trash)celeb, mintsem figyelemreméltó intellektuális szereplő. A HírTv megtehette volna, hogy a riporter egy zsák krumplival folytatja le ugyanezt a beszélgetést, a hardcore rajongók pontosan ugyanannyira elfogadták volna, amit mindennek sugallnia kellett.

Galerida 2020.07.11. 07:41:26

Addig kell megállítani ezt a Lomnicit, amíg odáig nem vetemedik, hogy Révai József, Lakatos Ernő és ne adj isten, Lendvai Ildikó munkásságát is bírálni kezdi!

Skolem 2020.07.11. 07:58:37

Kitűnő írás, gratulálok!

Egyébként nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani ifj. Lomnici úr kijelentéseinek, hiszen jogász létére olyan alapfogalmakat sem ismer, mint a "legitimitás", vagy a "szuverenitás". Egyszerűen a főnök szavait ismétli, igaz, ezért fizetik.

Tarski.

apro_marosan_petergabor 2020.07.11. 08:16:53

Lomnici elég korrekten tekinti át Szerb munkásságát. Jól látja, hogy
Szerb Antal irodalomtörténetének kifilézése, kifordítása csak ürügy volt az SZDSZ minősíthetetlen oktatás és kultúrpolitikának gyökere - a merjünk kicsik és minél kevésbé nemzetiek lenni szellemében végrehajtva...
Szépen helyére teszi a saját magát szétverő, de sokfejű hydraként még kisebb-nagyobb utódpártocskákban túlélő, különféle szervezetekben ma is élősködő szadeszt és utódaikat.
"Visszatérve Szerb Antalhoz. A tragikus sorsú író, irodalomtörténész is bizonyára döbbenten szemlélné azt a jelenleg a magyar társadalom egy szegmensében tetten érhető kettős mércét, amelynek kapcsán az irodalmi műveinek tényszerű bírálatát súlyosabb problémaként kezelik, mint egy parlamenti párt alelnöke általi méltatását egy tömeggyilkos diktátornak, a birodalmi vezér Adolf Hitlernek – egyébként következmények nélkül. A volt piarista öregdiák vélhetően azt sem nézné jó szemmel, hogy a keresztény, heteroszexuális és fehér férfiakat és nőket ugyanennek a pártnak egy másik alelnöke rémisztő képződménynek bélyegzi – szintén a balliberális média cinkos védelmét élvezve. Persze értjük az üzenetüket, ami nagyjából így szól: egy balliberális többet megengedhet magának, mint egy konzervatív, jobboldali."
Ez se egy rossz gondolat.

DezInf 2020.07.11. 09:12:58

@apro_marosan_petergabor:
gratulálunk
a pénztárhoz fáradhat

apro_marosan_petergabor 2020.07.11. 11:36:57

@DezInf:
Lehet, hogy a liberok csak pénzért mozdulnak - meggyőződés, s szilárd premisszák s etikai alapok híján, vagy más érdekek mentén, távvezérelve.
Én más vagyok, önállóan gondolkodom, s alakítom ki a véleményemet.
S írom le, ha szükségesnek tartom.
Önként, racionális és etikai alapon - pénz? - itt szóba sem kerülhet, nem népbutításból, s a médiákból élek...
(Hasznot hajtok a társadalomnak, fogható, maradandó dolgokkal, nem károkat okozok - ezért jól megfizetnek a piacon, ahogyan elvárható)

Dan da Man 2020.07.11. 11:57:36

Jézusúristen.

Ezt tényleg sikerült így mondani?

Na itt kezdődnek a bajok, amikor az evidens és logikus tényeket is megpróbáljuk úgy tekergetni, hogy a saját hülyeségeink bizonyítékaiként szolgáljanak.
És még talán ez se lenne akkora baj, ha ne lennének vevők az ilyen okosságokra, akik innentől Szerb Antalt hazaárulónak tekintik.

Emlékszem, hogy voltak osztálytársaim, akikkel vitatkoztunk, hogy én miért nem magyar gyártmányú ruhákat hordok. Mára értem, hogy a hazai gazdaság támogatása milyen fontos. De ha nem gyártanak olyan holmit, ami nekem tetszik, akkor nem őket fogom választani.
Most pontosan ugyanez zajlik. Köpködünk a Nyugat felé (és a Nyugat termékeit fogyasztók irányában - akiknek nagy része valóban sznob), de arra nem fordítunk hangsúlyt, hogy a kínálatot fejlesszük és versenyképesek legyünk.
De majd a 2Rule-lal aratni fogunk...
(Amíg az első szurkolót meg nem verik, mert Barca-s mez van rajta)

Dan da Man 2020.07.11. 12:04:37

@apro_marosan_petergabor: Én is gratulálok. Önálló jogon hülyének lenni is szép teljesítmény, bár nem biztos, hogy ennyire büszkének kellene lenni rá.

Ajánlom figyelmedbe a Dunning-Kruger hatás tanulmányozását, hátha a mérhető szerénységedet mérhetetlenné zsugorítja, és saját (troll-)véleményed közlési formáiban megtanít arra az alapigazságra, hogy a "vélemény, az bizony olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra." Ennek fényében ugyanis egy pöttyet kisebb arccal leszel talán büszke arra, hogy a világot valójában még véletlenül sem objektívan látod, hanem sajátodénak hitt, ám valójában készen kapott szűrőkön keresztül. (Mentségedre szolgáljon, hogy vannak Nálad hangosabb és kulturálatlanabb hozzászólók is, úgyhogy Számodra még van remény.)
süti beállítások módosítása