A belgaság dicsérete
2018. április 30. írta: waddy

A belgaság dicsérete

A belga nem egy hőzöngő nép. Szeretik a szabályokat, örülnek és készségesen elfogadják, ha megmondják nekik, hogy mi a teendő. A gyalogos a járdán jár, a 3 eurós (!) villamosjegyet mindenki érvényesíti, a szállásról kijelentkezéskor kukás zsákot nyomnak a kezedbe, hogy eszedbe se jusson nem szelektíven szedni össze a szemetedet, és így tovább. Van az egésznek egy rendszere, ami jól kitapinthatóan felülről vezérelt; de nem úgy, ahogy azt mi ismerjük.

Valahogy mindenki tudja; hogy mi a dolga és azt - de csak azt - el is végzi. A főnökség döntéseit senki nem kérdőjelezi meg, hiszen azért ők a főnökök; hogy jobban tudják. Ez egyfajta szolgalelkűség, a "parancsra tettem" jól ismert logikája, és ugyanolyan bántó, mint Magyarországon. A színházi fesztivál főszervezője előre biztosított róla, hogy profi technika lesz a színházban és ez így is volt. Az, hogy az eszköz nem tudott lejátszani CD-t, az mar nem az ő asztala volt: a technikai kérdésekért más felel. Vagy: a városnéző kishajó idegenvezetője fel-lehajózott azon a 200 méteres szakaszon, ami a kötelező látnivalókat tartalmazta, miközben Gentben szebbnél szebb csatornákon lehet hajókázni. Nem igazán tudtak mit kezdeni az én közép-európai frusztrációmmal: azzal a mélyen belém ágyazódott nyugtalansággal, hogy ha valamit el akarok intézni, azt tűzzel-vassal kiharcolom. Nekem aztán mondhatják, hogy így működik a rendszer- nem érdekel. Amikor a technikus kijelentette, hogy a színház profi hangosító berendezése kizárólag hullámformátumú fájlokat képes lejátszani, én padlót fogtam. Sehogyan se fért a fejembe, hogy miért nem tesznek valamit a rendszer jobb, árnyaltabb működtetéséért. Hogy miért olyan fafejűek, mint magyar megfelelőik: az ügyintéző, aki csak a kiadott protokoll alapján képes ügyintézni, a kőműves, aki akkor is kibetonozza az utat, ha látja, hogy rossz a nyomvonal, a tanár, ha azt is megtanítja, amire semmi szükség.

Aztán persze lett megoldás: a fickó szerzett egy MP3 lejátszót meg egy kábelt és rákötötte a rendszerre. De ez csak hosszas vitatkozás és infarktus-közeli állapot után vált lehetségessé.  A bolt. ahol csak kártyával lehet vásárolni, végül hajlandó volt készpénzt elfogadni - tehát képesek alternatív rendszerben is működni, mivel a belgaság egyik fő ismérve az egymásra figyelés, a másik ember elfogadása és a problémák higgadt megoldására való törekvés. Csak szívesebben járnak a járdán: elégedettebbek, ha a bevált módszerek szerint intézhetik ügyeiket és kissé lenézően megmosolyogják az én keleties izgágaságomat.

Ez a mosoly olykor rosszul esik. És persze tudom; hogy a belgasághoz szorosan hozzátartozik egy nemzeti meghasonlottság is: egyes flamandok nem állnak szóba egyes vallonokkal és vannak francia-ajkú családok, ahol a gyereket nem tanítják meg az ország másik hivatalos nyelvének, a flamandnak az ismeretére. De mégis jó érzés volt, hogy 5 nap alatt összesen egy autó hallottam dudálni: azt is akkor, amikor előnyt adott egy biciklistának. 5 napig békében és nyugalomban lehetett élnem. Ezért mindenképpen jár egy nagy dicséret a belgáknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigmauj.blog.hu/api/trackback/id/tr8513878946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netrunner71 2018.05.01. 14:57:29

Már nem azért, de az mp3 lejátszóba hogyan gyömöszölted be a cédét?

...in the world 2018.05.01. 15:44:20

Belgium olyan ország, ahol a miniszterelnök nem tudja saját országának himnuszát.
Belgium olyan ország, ahol az emberek harmadának fogalma sincs, hogy ki a király.
Belgium olyan ország, ahol az emberek azt hiszik a lengyelek és magyarok ugyanazt a nyelvet beszélik, hisz ott keleten, az ex-szocialista országokban mindenki egyforma.
Belgium olyan ország, ahol a tömegközlekedés nem a segíti, hanem inkább gátolja az emberek A-ból B pontba jutását.
Belgium olyan ország, ahol a villamos megáll a menetrendszerinti járat kellős közepén 5 percre, mert a soffőrnek lejárt a munkaideje, és útközben cserélnek a kollégával.
Belgium olyan ország, ahol hat kormány van...vagy öt, vagy épp négy, attól függően, hogy melyiket sikerül megalakítani és melyiket nem.
Belgium olyan ország, ahol a flamand nyelvű közintézményekben csak flamandul intézheted az ügyeket, franciául meg sem szólalhatnak, és vice versa.
Belgium olyan ország, aminek a (z egyik) nemzeti szimbóluma egy vizelő kisfiú.
Belgium olyan ország, ahol a vizelő kisfiú szobra mellett létezik egy vizelő kislány, és egy vizelő kutya szobor is.
Belgium olyan ország, ahol öltönyös bankárok forgalmas utcák közepén felállított műanyag mobil piszoárokba vizelnek.
Belgium olyan ország, ahol templomok külső falába piszoárokat alakítottak ki.
Belgium olyan ország, ahol nem mosnak kezet vizelés után.
Belgium olyan ország, ahol túl sok minden a vizeléssel kapcsolatos.
Belgium olyan ország, ahol ...
stb stb stb

Azzal szoktunk viccelni magyarok, hogy mi olyan "különlegesek" meg "furcsák" vagyunk, hogy a Holdról vagy a Marsról kell, hogy származzunk. Nos, ha ez igaz, akkor a belgák nem hogy más bolygóról, de mégcsak nem is ebből a Naprendszerből érkeztek a Földre.

...in the world 2018.05.01. 17:49:06

@netrunner71: valszeg a sörivás és a vizelős dolgok összefüggenek :D

doppeladler 2018.05.01. 19:02:34

Nekem néha inkább úgy tűnik, hogy éppen Belgium maradt meg egyedül a régi Európából.
Míg más országok elmentek a szénné központosított nemzetállami bolondéria irányába, addig Belgium maradt a kis középkori fejedelemségek és önálló államként üzemelő városok halmaza, ahol az ország meg a király csak jelképes, távoli dolgok.

waddy 2018.05.01. 20:25:00

@netrunner71: rávettük a zenei anyagot a lejátszóra és így már felismerte a rendszer!
süti beállítások módosítása